העיר העתיקה בבאר שבע מתרוקנת: סגירת סניף בנק הפועלים מצטרפת לגל נטישות

העיר העתיקה של באר שבע, שבעבר הייתה מרכז שוקק חיים, ממשיכה להתמודד עם עזיבת עסקים ומוסדות מרכזיים. הסניף המרכזי של בנק הפועלים, הממוקם במגדל העצמאות ברחוב העצמאות 40, הודיע על סגירתו הצפויה עד סוף השנה. מהלך זה מצטרף לסגירתם של סניפים נוספים, כמו בנק לאומי, ולהעברת חלק ממשרדי עיריית באר שבע לאזורים אחרים.
ההחלטה לסגור את הסניף המרכזי ולהעביר את פעילותו לסניף בשדרות רגר מעוררת דאגה בקרב התושבים והעסקים המקומיים. הסניף החדש ממוקם באזור עם מצוקת חניה ותנועה צפופה, מה שעלול להקשות על הלקוחות לקבל שירות בנקאי נגיש ויעיל.
המשבר בעיר העתיקה אינו חדש. למרות השקעות של עשרות מיליוני שקלים בשיפוץ המדרחוב ובתשתיות נוספות, האזור ממשיך לסבול מירידה בתנועת המבקרים. בסיור שנערך בשבועות, נמצא כי מצב אכלוס החנויות והמשרדים עגום. בעל עסק ותיק באזור ציין: "בשעה שלוש או ארבע אחרי הצהריים העיר מתחילה להיסגר. מי יבוא? אתה מגיע עם הרכב, יושב לאכול פלאפל וישר מקבל דוח. אבל זו לא הבעיה היחידה. איפה כל מוסדות התרבות? איפה הסטודנטים שפעם קיבלו הטבות לאכלס את העתיקה?"

נתונים מהשנים האחרונות מצביעים על מגמת נטישה מתמשכת. בישיבת מועצת העירייה שנערכה לפני כשנתיים, הצהיר ראש העיר, רוביק דנילוביץ', כי ישנם 157 עסקים סגורים בעיר העתיקה אך מאז הכמות גדלה משמעותית. המצב החמיר בעקבות מגפת הקורונה ומבצעי הלחימה באזור, שהובילו לסגירת עסקים נוספים ולהפחתה משמעותית בתנועת הלקוחות.
כבר בשנת 2016, התריע מבקר המדינה על כך, שבעיר העתיקה בבאר שבע, מצויים מבנים רבים במצב של נטישה, בהם חנויות, מרתפים, מחסנים, פסג'ים אשר להם גם קומות מרתף ששימשו לשירות. כיום השטחים הנטושים הופכים בית למכרסמים ומזיקים – אין תחזוקה, אין מעקב אחר הבטיחות שלהם, המצאות או הצטברות של חומרים מסוכנים או גזים רעילים. ספק אם גם ניתן לגבות מבעליהם ארנונה או לאכוף לגביהם חוקי עזר עירוניים. לדוגמא, חנות צעצועים שנשרפה לפני שנים וננטשה כמות שהיא.
"בתחומיהן של רשויות מקומיות רבות מצויים נכסים שאינם בשימוש. מבנים אלו שימשו בעברם כמבני מגורים, מבני מסחר ומבני תעשייה, וחלקם אינם בשימוש במשך זמן רב ועומדים נטושים ומוזנחים. כמו כן, בתחומי הרשויות המקומיות נמצאים מבנים שבנייתם טרם הסתיימה ושנים רבות הם עומדים במצב של שלד בניין", נכתב אז בדוח.
למרות מאמצי העירייה לעודד פעילות עסקית באמצעות הנחות בארנונה ותמיכה ביוזמות תרבותיות, בעלי העסקים מתקשים לשרוד. היעדר תשתיות מתאימות, כמו מקומות חניה , לצד תחושת חוסר ביטחון, מרחיקים את הלקוחות הפוטנציאליים.
חשש מירידה נוספת בתנועת הלקוחות
סגירת סניף בנק הפועלים, שהיה נקודת עוגן מרכזית באזור, מהווה מכה נוספת לעסקים המקומיים. החשש הוא שהמהלך יוביל לירידה נוספת בתנועת הלקוחות, ויגרום לעסקים נוספים לסגור את שעריהם.
העיר העתיקה של באר שבע, עם ההיסטוריה העשירה והפוטנציאל התיירותי שלה, ניצבת בפני אתגר משמעותי. כדי להחזיר לה את החיוניות שאפיינה אותה בעבר, נדרשת התערבות מיידית ומשמעותית מצד הרשויות, לצד שיתוף פעולה עם קהילת העסקים המקומית, עמותות כמו מיזם של עמותת איילים שהביא סטודנטים במטרה ליצור סביבה משתלמת למגורים לצד תרבות, נגישה ומזמינה לעסקים ולמבקרים כאחד עם חשיבה על עירוב שימושים שיפרה גם את העסקים.
קראו עוד באותו נושא - חלק מכתבות שפרסמנו אודות העיר העתיקה לאורך השנים:
חשיפה: כך ננטשת העיר העתיקה של באר שבע
יממה אחרי הפרסום בחדשות באר שבע והנגב: דוח מבקר חמור על המבנים הנטושים
המשבר נחשף: ‘’העיר העתיקה של באר שבע במצב קשה מאוד. יש תחושה של הזנחה''
העיר העתיקה קורסת: ''העסקים סגורים, הלקוחות חוששים - ומי שפתוח, בקושי עובד''
הפגנת סוחרי העיר העתיקה: ''אם זה יימשך כך - ניאלץ לסגור''
''כשיורדת החשיכה, אנשים נוטשים'': כך הפשיעה הכתה בעיר העתיקה