''כשיורדת החשיכה, אנשים נוטשים'': כך הפשיעה הכתה בעיר העתיקה

השקעת עשרות מיליוני שקלים, הקמת מוסדות תרבות, הצבת עשרות מצלמות אבטחה - כל אלה לא החזירו את הביטחון לעיר העתיקה, בה עסקים רבים סגורים או נטושים
send whatsapp messsage send FB messsage
''כשיורדת החשיכה, אנשים נוטשים'': כך הפשיעה הכתה בעיר העתיקה יום רגיל, 4:00 אחרי הצהריים, מדרחוב קק''ל (צילום: דני בלר)

''כשיורדת החשיכה, הכל נסגר. להגיד לך את האמת: בעיר העתיקה הפעילות היא בין 9:00 בבוקר ואולי עד 15:00. בחורף, כשמחשיך מוקדם, אנשים נעלמים. אני לפעמים יושב בעסק, אין נפש חיה ואנשים מבקשים שאביא להם את האוכל עד הרכב, כי חוששים לצאת. בעיית הביטחון בבאר שבע פגעה קשה בעיר העתיקה - ואני אומר זאת בצער: היו ויש לנו תקוות רבות, אבל בינתיים, המצב לא טוב'', כך מספר לחדשות באר שבע והנגב בעל עסק ותיק בתחום המזון, אשר ביקש לא להזדהות בשמו. 

וידאו: ירי על מסעדה במדרחוב קק''ל, ב-17 בינואר השנה (צילום ללא קרדיט, שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')


בעלי עסקים אחרים מספרים סיפור דומה: אנשים לא באים. ''קודם כל, לאנשים אין הרבה כסף פנוי, הכל התייקר, אבל יש גם חשש. היו פה אירועים שכולם יודעים עליהם. א אולי הרחוב יפה, אבל חשים פה חוסר ביטחון''.

להשכרה, בשדרת האוכל (צילום: דני בלר)

מבקר המדינה התריע לפני שבע שנים

כבר לפני 7 שנים, חשפנו בחדשות באר שבע והנגב, באופן בלעדי, את המצב העגום בעיר העתיקה. חלק מהעסקים עומדים נטושים מאז. יממה לאחר פרסום התחקיר הבלעדי, שחלקים ממנו צוטטו במהלך דיון במועצת העיר, מבקר המדינה פרסום דוח חמור על מבנים נטושים בערים, שכלל כם ממצאים על העיר באר שבע.  

פעם הייתה פה הכניסה לאלומי אפשטיין המפוארים. המקום עומד סגור (צילום: דני בלר)

רחוב טורמפלדור, למשל, הוא אחד הרחובות בהם הייתה תחלופה גדולה וניתן למצוא בו לא מעט עסקים סגורים. חנות אלקטרוניקה נסגרה, אחריה פעלה חנות סלולר, שנסגרה. בסמוך אליה מאפיה וחנות כלי בית אהובות על תושבי באר שבע שעובדות, אך בהמשך עסקים שלא שרדו. במקומה של חנות גופי תאורה ותיקה, נפתח סניף חב''ד, אך בהמשך הרחוב עסקים ותיקים מאוד. תופעה דומה רואים בקרבת מקום: רחוב עצמאות, הניצב אליו, בו עסקים פעילים, מלון יפהפה  (מלון הנגב ששופץ והפך לאחד היפים בעיר), אך במורד הדרך חלל סגור בו שכנו פעם אלומי אפשטיין.



תזכורות:
חשיפה: כך ננטשת העיר העתיקה של באר שבע
יממה אחרי הפרסום בחדשות באר שבע והנגב: דוח מבקר חמור על המבנים הנטושים



הסטוריה של ניסיונות להחיות את העיר העתיקה - והשקעה של עשרות מיליוני שקלים

העיר העתיקה מנסה, מאז שנות השבעים, למצוא איזון נכון בין מסחר, תרבות, שירותים ועסקים. בין אלה דפחו לקידומה, ניתן לציין את זכריה לירז ז''ל, שחלם להפוך אותה לסוג של יפו העתיקה. הוא אמר שלעיר יש את כל היסודות לכך: הסטוריה, מראות, בתים ואנשים. בשנות השמונים והתשעים היו מי שטענו שהקניונים הורגים את העיר העתיקה, אבל מאז הוכח שגם קניונים יכולים להקלע לקשיים. 

בניין שביט, שעלה באש. בשנות ה-60 ועד ה-80, מתחם מרכי בעיר (צילום: דני בלר)

בעיר העתיקה של באר שבע הושקעו, לאורך השנים, מאות מיליוני שקלים. לפני כשנה, במטרה לעודד את הפעילות במקום, נתינו הנחות בארנונה לעסקים בתחומי התרבות והבילוי. בעיר העתיקה פועלים והוקמו מוסדות תרבות - מוזיאון הנגב, בית האמנים, הצלמניה, בית המחול, מוזיאון אנז''ק, פארק קרסו, מרכז הצעירים ששופץ ל''תמוז''. שופצה שדרת האוכל. שופצו קטעים גדולים של המדרחוב. 

כמו כן, בעיר העתיקה נערכים אירועי תיירות וסיורי אוכל, בין היתר בבתי האוכל הוותיקים ומוסדות אהובים, הקיימים בעיר עשראות שנים. לא נדיר לראות סיורים כאלה בימי שישי.

וידאו: זירת רצח ברחוב סמילנסקי (צילום ארכיון, 24 בספטמבר, 2021 / צילום: דוברות מד''א)


אבל כל זה פשוט לא עוזר לעיר העתיקה להתרומם. ''היה פה יופי של אירועים במדרחוב, מופעי ג'ז, היה ממש כיף, אבל זה לא פותר את הבעיה שלנו'', מספר בעל עסק אחר. ''המון עסקים נסגרו והמון עסקים עומדים סגורים. המקום נעול, לפעמים אפילו עוקרים בלטות. כמה עסקים סגורים? זה עניין של ללכת רחוב-רחוב ולספור. יש גם מקומות שסגורים שנים וכאלה שנבנו ולא אוכלסו מעולם''.

''מרגישים את זה יותר מאז שהחמירה בעיית הביטחון בעיר. בעיר העתיקה היה רצח ולפני כמה שבועות היה ירי צרורות. אנשים לא באים. אנשים חוששים. יש לך פה הכל מהכל, הלבשה, אוכל, כלי בית, אלקטרוניקה, המקום עצמו יפה, אבל משהו קורה''.

חנות סגורה במדרחוב קק''ל (צילום: דני בלר)

בעלי עסקים חוששים להזדהות, מכל מיני סיבות. מדברים איתנו שלא לייחוס, אבל מאוד רוצים להביא את דברם. ''אני לא אומר שלא עושים. התקינו פה מצלמות אבטחה. מנסים לעשות דברים. מצב הביטחון לא טוב בכל העיר, לא רק בעיר העתיקה. אפילו נושא החניה זה משהו שאני לא מדבר עליו. זאת לא הסיבה. יש שני חניונים גדולים בכניסה לעיר ומקומות לחנות. קורה פה משהו אחר''. 

''לא מחפשים להתלונן: מחפשים פרנסה'' 

בהליכה רגלית בעיר העתיקה רואים כמה סוגים של עסקים סגורים: יש פעילים, יש שפותחים רק מעט שעות ביממה. יש סגורים עם שלט ''להשכרה'' או ''למכירה'' ומקומות בהם שכנו עסקים שנסגרו לפני שנים, בהם שני אולמות שמחה שהיו מהמובילים בעיר: ''אפשטיין'' ו''נרקיס'', מתחם שביט שעלה באש (בו שכנו פסג', קולנוע מיתולוגי, חנויות, מועדון ביליארד ומערכות עיתונים ''כל-בי'' ו''שבע''), ברחוב ההתדרות מתחם בן 3 קומות שלא אוכלס וחנויות נטושות. ברחוב הרצל מספר חנויות שעומדות סגורות מזה כמה שנים. 

חנות להשכרה. המיקום בעיר העתיקה מרכזי (צילום: דני בלר)

במדרחוב קק''ל, שהושקעו בו עשרות מיליוני שקלים, עוד עסקים סגורים ובאיזור, פסג'ים חצי נטושים. בחלק מהמקרים מה שנחשף לעיני העוברים והשבים הוא חלק קטן. מהנדל''ן שאינו בשימוש.

''חבל לי. לא באתי להתלונן, כי זה לא יוביל לשום מקום. באתי להציף בעיה ולנסות שזה יוביל לפתרון'', מספר בעל עסק בתחום המזון. ''נעשתה פה השקעה כספית חסרת תקדים ולפחות במקרה שלי, היה לנו שיתוף מהעירייה בתקופת השיפוצים, גם לשכת המסחר מודעת למצב. אתה חייב להבין: עסק שנסגר, הוא עסק שמאחוריו עומדים עובדים ובעלים שעולמם חרב עליהם. מי שיש לו מזל, יוצא מהסיפור בלי חובות, אך יש גם מי שמנסים עוד קצת ועוד קצת ונקלעים לחובות אדירים''.

עוד מקק''ל, עסקים סגורים (צילום: דני בלר)​​​​​​​

''חלק מהסיפור פה הוא הביטחון. כולנו יודעים מה קורה עם הפשיעה בנגב. אני לא מצביע על אוכלוסיה כזו או אחרת. אני מצביע על תופעה שחייבים לטפל בה ביד קשה, הכי קשה שיש. אלימות, פרוטקשן, הטרדות - לעצור ולהשליך לכלא להרבה שנים. עסקים שעומדים נטושים - לטפל באסרטיביות. אנחנו לא מחפשים פוליטיקה. לא מעניין אותנו. אנחנו מחפשים פרנסה ולראות לקוחות ואנשים שמחים''.






​​​​​​​​​​​​

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK

​​​​​​​