העיר העתיקה קורסת: ''העסקים סגורים, הלקוחות חוששים - ומי שפתוח, בקושי עובד''
מעט העסקים שעדיין פתוחים בעיר העתיקה של באר שבע מיהרו לסגור אחרי האזעקה שהומעה סמוך לשעה 14:00: ‘’רוב העיר העתיקה סגורה כבר שלושה שבועות, מאז שהתחילה המלחמה. מעטים העסקים שפתוחים וגם ככה, אנשים לא מגיעים לפה. כשיש אזעקה אין כמעט לאן לרוץ. אנשים מפחדים. אני חושש שתהיה קריסה של עסקים. אני מקבל פניות כל הזמן, עוזר היכן שניתן, אבל פה הממשלה צריכה לקחת את המצב לתשומת ליבה'', אומר סגן ראש עיריית באר שבע והממונה על תיק הרווחה, הרב גדי מזוז. ‘’מדובר במצב שהוא גרוע מימי הקורונה, אז היה פיצוי מסויים. פה אין פיצוי''.
סיור בין העסקים שעדיין פתוחים מעלה תמונה עגומה. מאז החלה המלחמה, רק כ-10 אחוזים מתוך העסקים בעיר העתיקה פתוחים. חלק מהעסקים סגורים בןהראתו פיקוד העורף, אחרים חוששים להגיע מאחר ואין להםפ להסתרר במקרה של ירי רקטות. ‘’פניתי לכל הגורמים, על מנת שיציבו מיגוניות בעיר העתיקה. ברוב המקומות אין איפה להסתתר מרקטות. זה קודם כל. אם לקוחות לא מרגישים ביטחון, לא יבואו''
אתמול, ראשון, הממשלה הציגה מתווה פיצוי לעסקים ועצמאים שנפגעו, איך הוא אינו כולל את העיר באר שבע, אלא את יישובי העוטף, נתיבות ואופקים וגם בהם מדובר בקריטריונים מחמירים, כשהממשלה טרם אישרה אותו בחקיקה. ‘’המצב בעיר העתיקה לא היה טוב לפני המלחמה, המלחמה רק החמירה את המצוקה'', אומר מזוז. 24 ימים אחרי תחילת המלחמה, הממשלה עוד לא התחילה אפילו בתהליכים לחיזוק הכלכלי של העורף.
‘’אנחנו תומכים בצה''ל, שינצח את האויבים שלנו. אנחנו תומכים בחיילי צה''ל ואנשי כוחות, מתפללים לשלומם ומען ניצחונם, הלב שלנו עם החטופים והנעדרים ובני משפחותיהם, אבל יש גם העורף ובאר שבע הוא נאבקים על קיומם הכלכלי. מדובר בבעלי עסקים שגם בשיגרה מתקשים מאוד. על מי אנחנו מדברים? על עסקים קטנים, שזו כל פרנסת המשפחה. יש מי שעובדים אפילו מהבית. אין להם הכנסות, אבל ההוצאות ממשיכות להגיע - לא רק דמי קיום, אלא מקדמות ותשלומי מסים''.
סיור בין העסקים שעדיין פתוחים מעלה תמונה עגומה. מאז החלה המלחמה, רק כ-10 אחוזים מתוך העסקים בעיר העתיקה פתוחים. חלק מהעסקים סגורים בןהראתו פיקוד העורף, אחרים חוששים להגיע מאחר ואין להםפ להסתרר במקרה של ירי רקטות. ‘’פניתי לכל הגורמים, על מנת שיציבו מיגוניות בעיר העתיקה. ברוב המקומות אין איפה להסתתר מרקטות. זה קודם כל. אם לקוחות לא מרגישים ביטחון, לא יבואו''.
הלקוחות מפחדים לבוא, תשלומי המסים שונים מתקרבים - ואין ממה לשלם
בסיור שערך מזוז בין בעלי העסקים, עולה תמונה עגומה: ‘’מי שעובד, אולי עושה עשירית מביום שיגרה, שבעיר העתיקה גם ככה לא היה הרבה'', מספר מזוז. אכן, סיור בין העסקים, בהם ותיקים, חושף את גודל המשבר הכלכלי: חנויות המזון המהיר עושות במקרה הכי טוב, רבע ממה שעשו קודם. רבים באים בבוקר וממהרים לסגור, בעיקר להראות נוכחות, מחשש שפורצים יראו חנות לא פעילה ויבזזו אותה. סיבוב בין העסקים המעטים שעובדים חושף את היקפי העבודה הדלים: חנות פיצוחים - 10%. חנות פרפומריה - 20% מהיקפי העבודה הרגילים. בדוכני הפלאפל, שסוגרים מוקדם, העבודה היא כרבע מביום שיגרה. חנות הנעלה - ‘’מעט מאוד. יושב עם אבא בשביל להעביר קצת את היום''. דוכן מיצים - אולי 10%. חנויות חשמל - מעט מאוד קונים. חנויות חד פעמי וכלי בית שעבדו יפה - ב20% מכירות.
‘’כלל הרשויות צריכות להתעורר, כי אנחנו מתקרבים לסוף החודש. בעלי העסקים וגם האזרחים, צריכים לשלם הוצאות מחיה שוטפות, לעסקים אין הנחות או הקלות. יש עסקים גדולים שכבר התחילו להוציא עובדים לחל''ת. יש המון אוכלוסיות מוחלשות שכבר זועקות לעזרה, כי אנחנו כבר כמעט חודש בתוך המלחמה. חייב לבוא פתרון וכמה שיותר מהר. להתחשבן? תמיד אפשר אחר כך, קודם כל צריך לחזק את העורף ולחזק את העיר העתיקה, שנכנסה למשבר הזה כשהמצב של עסקיה לא היה טוב''.
‘’יש עוד דבר: המון עוגנים שהיו בעיר העתיקה נסגרו: בנק לאומי, הדואר, פסג' שביט נשרף - אלה עוגנים שהביאו לקוחות רבים לעיר העתיקה. חייבים פה לחשוב פה מחוץ לקופסא, למען העסקים ולמען באר שבע'', מסיים מזוז.