''תחזירו את השוק הבדואי'': הקריאה המפתיעה ברשתות החברתיות הציתה ויכוח בבאר שבע

לקראת גזירות התקציב וההתייקרויות החדות בעוד פחות משבוע, אלפים בבאר שבע מגלים עניין בחידוש השוק הבדואי, שפעל בעיר משך 112 שנה ונסגר ב-2017. מי בעד - ומי מתנגד?
send whatsapp messsage send FB messsage
''תחזירו את השוק הבדואי'': הקריאה המפתיעה ברשתות החברתיות הציתה ויכוח בבאר שבע השוק הבדואי בבאר שבע (צילום: מיכאל יעקובסון)

קריאה ברשתות החברתיות בבאר שבע להחזרת השוק הבדואי, שהיה מסורת באר שבעית מדי יום חמישי ופעל ללא הפסקה כ-112 שנה - עד שנסגר בהחלטת עיריית באר שבע בשנת 2017. השוק הבדואי משך אליו עשרות אלפי מבקרים מדי יום חמישי. 

בחודש פברואר 2017 אמרו בעיריית באר שבע:  "השוק הבדואי הממוקם בסמיכות לגשר הטורקי ופארק נחל באר-שבע, על דרך דוד חכם, יפסיק פעילותו בסוף חודש פברואר 2017, עם סיום החוזה של המפעיל הנוכחי. יצוין כי בין מכלול השיקולים לסגירת השוק ניצבת העובדה שבשנים האחרונות חדל השוק מלהיות אותנטי או ייחודי. אין מדובר בשוק בדואי מסורתי וססגוני כבעבר, אלא בשוק שפעילותו מתבצעת בערים רבות אחרות ברחבי הארץ. כמו כן, יסייע המהלך בחיזוק השוק העירוני, שעובר תהליך יסודי לחידושו בהשקעה מתוכננת של עשרות מיליוני שקלים, על מנת להפכו לאטרקציה תיירותית ייחודית, כאשר מרבית הסוחרים בשוק העירוני הינם תושבי העיר".
 

הפגנת סוחרי השוק הבדואי, 5 במרץ 2017 (צילום: דני בלר)


באותה הודעה הבטיחו חגיגית כי "המתחם ששירת את השוק הבדואי עד כה מיועד לטובת פעילויות תיירות, תרבות ופנאי שנבחנות בימים אלה, בין היתר גם לטובת השלמת הפעילות בפארק נחל באר-שבע".

וידאו: זכרונות מהשוק הבדואי בבאר שבע (צילום: HILADUDI / יוטיוב)



סוחרי השוק, יהודים ובדואים כאחד, התקוממו על ההחלטה: ‘’לא אוטנתי? מה מצפים שנמכור? חרוזים ורקמות בלבד? בדואים וגם יהודים משתמשים בכל מגוון המוצרים שאנחנו מוכרים - מבגדים ועד ציוד לבית ודברים מיוחדים - כמו ערכות קפה. אצלנו ססגוני, אנשים באים לקנות וגם להנות''. כאשר נודעה לסוחרים על הכוונה לסגור את השוק הבדואי, הם ארגנו מספר הפגנות, אך השוק נסגר בסופו של דבר.
 

השוק הבדואי בבאר שבע (צילום ארכיון: טל שחר)


כעת, גוברים הקולות בבאר שבע להחזיר את המוסד הוותיק, שהחל לפעול בשנת 1905, עם תחילת השלטון העות'מאני על באר שבע. הביקוש של התושבים הוא למקומות עממיים, בהם יוכלו לרכוש מוצרים במחיר השווה לכל נפש - ובמיוחד כעת, עם גל ההתייקרויות והגזירות של האוצר במסגרת תקציב 2025. ‘’עוד מעט לא יישארו מקומות עממיים וזולים בבאר שבע. הכל ‘יוקרה’, הכל ‘מותגים’. לא מתחשבים בתושבים שאין להם'', כתב פנחס, אזרח ותיק. 
 

פלייר שחולק לסוחרים שם קץ למסורת בת 112 שנה (ללא קרדיט)


וכיצד מגיבים תושבי באר שבע? ‘’לא מבין מי הגאון שסגר אותו? מה עשו שם? בדיקות קורונה ועכשיו גן שעשועים לאופנועים! אבל למה שוק שאפשר למכור סופגניה ב-50 בקניון?'', כותב אלווין. ‘’הורסים את כל הסמלים שגדלנו עליהן לטובת העשירים'', כותב יחיא. ‘’מדינה של עשירון עליון'', כותבת ציפורה חלפון.  ‘’סתם סגר אותו ראש העיר.
הנה החנייה הזאת עומדת ריקה שנים. יש שווקים בארץ יפים ומושכים תיירות. שילמדו מאשדוד ראש העין איזה שווקים יפים'', כתב רון.
בעוד שבבאר שבע סגרו את השוק המסורתי, ברהט הבינו את הפוטנציאל - ועורכים בה מעת לעת פסטיבלים ואירועים, כמו פסטיבל הקפה ולילות רמאדן, המושכים עשרות אלפי מבקרים ממרכז הארץ. 
ומה לגבי היוזמה בבאר שבע? בינתיים, מדובר בפוסט ברשת חברתית - אך היקף ואופי התגובות מראה כמה הבאר שבעים מתגעגעים ובעיקר זקוקים למקומות מסחר עממיים ההולמים את אופיה של העיר.

קראו עוד באותו נושא:
אחרי סגירת השוק הבדואי: השוק העירוני יהפוך ל''אטרקציה תיירותית''
היום, חמישי: השוק הבדואי יתקיים בפעם האחרונה
הוגש ערעור נגד סגירת השוק הבדואי: ''נזק לסוחרים ולעיר''
''במחי יד, זורקים אלפי מפרנסים לרחוב, אנשים יירדו לפשע''