מס הרכישה על דירות להשקעה – נשאר גבוה עד סוף 2026 : ''ייפגע בעיקר בשוכרי הדירות''

ועדת הכספים האריכה את שיעורי מס הרכישה הגבוהים על דירה שנייה ומעלה בשנתיים נוספות. הקבלנים מזהירים מ''השפעה על שוק השכירות'', ואילו באוצר מציינים: ''בלימת מחירי הדירות''
send whatsapp messsage send FB messsage
מס הרכישה על דירות להשקעה – נשאר גבוה עד סוף 2026 : ''ייפגע בעיקר בשוכרי הדירות'' נדל''ן בבאר שבע (צילום: דני בלר)

ועדת הכספים האריכה היום (שני) את תוקף שיעורי מס הרכישה הגבוהים על דירות להשקעה עד לסוף שנת 2026. המשמעות: משקיעי הנדל"ן ימשיכו לשלם מס רכישה בשיעור של 8% על חלק השווי שעד 5.35 מיליון ש"ח, ו-10% על כל סכום מעבר לכך. ההארכה נועדה להמשיך ולבלום את מחירי הדיור, ובמשרד האוצר טוענים כי המהלך כבר הוכיח את עצמו בעבר בצמצום היקף רכישות הדירות להשקעה.  



אלי אביסרור, יו"ר קבלני באר שבע, הצעד יפגע בבנייה חדשה ובהיצע הדירות בשוק, מה שעלול להוביל לעליית מחירי השכירות


ללא ההארכה, שיעורי מס הרכישה היו אמורים לרדת לרמות נמוכות יותר בהתאם למדרגות הקבועות בחוק, מה שהיה עשוי להחזיר משקיעים רבים לשוק ולדחוף את מחירי הדיור כלפי מעלה. עם זאת, משרד האוצר הדגיש בדיון כי בעת שבה שיעור המס היה נמוך, **היקף רכישת הדירות להשקעה הגיע ל-30% מכלל העסקאות**. תחת שיעורי המס הנוכחיים, שיעור המשקיעים הצטמצם לכ-16%, בעוד ש-50% מרוכשי הדירות הם רוכשי דירה ראשונה.  

משרד האוצר, שהגיש את הבקשה להארכת שיעור המס הגבוה בשנתיים נוספות, טען כי “בלימת מחירי הדירות היא הכרחית לנוכח אתגרי השעה בשוק הדיור”. לדבריהם, מדובר בצעד שהוכיח את עצמו בצמצום מספר המשקיעים ועלייה בהיקף רכישות של רוכשי דירה ראשונה.  

מנגד, נציגי הקבלנים טוענים כי ההחלטה דווקא תפגע בהיצע הדיור.  לדברי אלי אביסרור, יו"ר קבלני באר שבע, הצעד יפגע בבנייה חדשה ובהיצע הדירות בשוק, מה שעלול להוביל לעליית מחירי השכירות. "היה צריך להוריד את מס הרכישה כדי לעודד משקיעים לחזור לשוק, מה שהיה מביא לגידול בהכנסות המדינה ממסים דווקא בתקופה של גרעון גדול", אמר אביסרור. "במקום להקל, האריכו את המס כפי שהוא קיים – זו החמצה של הזדמנות לעודד השקעות".  

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הסביר את ההחלטה: "לא הסכמתי שזו תהיה הוראה קבועה. אמרתי שיש סמכות לשר האוצר להאריך את התוקף בצו לשנתיים, ולא לעשות חקיקה קבועה עד שהתמונה תהיה ברורה. מדובר על הכנסת כסף למדינה".   גפני הדגיש כי הוועדה אפשרה הארכת המהלך במסגרת צו זמני ולא כחוק קבוע, מה שמאפשר לבחון את השפעתו על שוק הנדל"ן לאורך השנתיים הבאות.  
ההחלטה להאריך את המס הגבוה אמנם מסייעת לרוכשי דירות ראשונות, אך גוררת ביקורת מצד הקבלנים, הטוענים כי היא תפגע בהיצע הדירות ותגרום לעלייה במחירי השכירות. חלק מהקבלנים אף הזהירו כי ההחלטה עלולה להקטין את מספר הפרויקטים החדשים ולפגוע במאמץ לצמצם את מצוקת הדיור.   מצד שני, במשרד האוצר טוענים כי העלאת המס גורמת למשקיעים להתרחק מהשוק ומאפשרת לרוכשי דירה ראשונה למצוא נכסים במחירים נמוכים יותר.  

מי ירגיש את השינוי בכיס?  
המשמעות הישירה של ההארכה היא שמשקיעים יצטרכו להמשיך לשלם מס רכישה של 8%-10% על רכישת דירה שנייה ומעלה. כך למשל:  
דירה בשווי 2 מיליון ש"ח – תגרור מס של 160,000 ש"ח.  
דירה בשווי 6 מיליון ש"ח – תגרור מס של 8% על 5.35 מיליון ש"ח (428,000 ש"ח) ועוד 10% על היתרה (65,000 ש"ח), בסך הכול 493,000 ש"ח מס רכישה.