המהפך של טל אל ע"ל: מסגנות עיריית באר שבע - לחברה פרטית להתחדשות עירונית

טל אל-על, לשעבר יו''ר הוועדה המקומית בבאר שבע, מונה למנהל סניף הדרום ושותף בחברה פרטית לפיתוח והתחדשות עירונית
send whatsapp messsage send FB messsage
המהפך של טל אל על: מסגנות עיריית באר שבע - לחברה פרטית להתחדשות עירונית צילומים: PIXABAY / פרטי

מהעירייה לשוק הפרטי: טל אל-על, מי שכיהן כסגן ראש עיריית באר שבע והיה אחראי על תיק ההנדסה, מונה לתפקיד מנהל סניף המרחב הדרומי ושותף בחברה פרטית לפיתוח והתחדשות עירונית. המינוי מגיע במסגרת המהלך האסטרטגי של החברה להרחיב את פעילותה ולחזק את אזור הדרום בפרויקטים של פינוי-בינוי והתחדשות עירונית.  
אל-על, שמאחוריו למעלה משני עשורים כחבר מועצת עיריית באר שבע ולמעלה מ-13 שנים כסגן וממלא מקום ראש העירייה, מביא עמו ניסיון רב בתכנון ובנייה. בין היתר כיהן כיו"ר הוועדה לתכנון ובנייה בעיר, חבר בוועדת התכנון במחוז דרום וחבר במועצה הארצית לתכנון ובנייה.


נושא ההתחדשות העירונית בבאר שבע מתקדם בעצלתיים, כאשר במקרים רבים ההתחדשות תקועה בשלב איסוף החתימות ואינו מתמשש בשל מחלוקות בין דיירים


 טל אל-על הסביר כי יפעל לשיתוף פעולה עם בעלי דירות בשיכונים ישנים בדרום, מתוך מטרה לאפשר להם לממש את זכויותיהם בבנייה חדשה. "אני שמח להצטרף לחברה לפיתוח התחדשות עירונית ולנהל את סניף המרחב הדרומי," אמר. "כמי שמגיע מתחום הייעוץ החברתי בתכנון, אני מאמין מאוד במודל הייחודי של החברה, המאפשר לבעלי הדירות להחזיק את השליטה בתהליך כולו – מהתכנון ועד הביצוע."  
נושא ההתחדשות העירונית בבאר שבע מתקדם בעצלתיים, כאשר במקרים רבים ההתחדשות תקועה בשלב איסוף החתימות ואינו מתמשש בשל מחלוקות בין דיירים. כמו כן, שוויים של הנכסים בבאר שבע נמוך מכדי להיות אטרקטיבי ליזמים, שבמרבית המקרים אינם עוברים את שלב החתימות.  במישור הארצי, תהליך פינוי-בינוי יכול לערוך גם 10 שנים, בשל עיכובים בירוקרטיים,  כפי שקרה אפילו בתל אביב, הנהנית תמיד מביקושי שיא. 
בבאר שבע, בשכונות הוותיקות, ישנם בתים בני 50 ו-60 שנה ואף יותר. גם אם הבניינים מתוחקים ברמה טובה, מרבית הבתים האלה הם ללא ממ''ד וללא תשתיות מודרניות. בעבר היו ניסיונות בבאר שבע לקדם פינוי-בינוי פרטי וגם ההליכים המעטים הקיימים אורכים שנים. 

לדברי מנהליה, החברה לפיתוח והתחדשות עירונית, הפועלת בתחום הפינוי-בינוי מאז 2006, מתמחה בקידום פרויקטים של פינוי-בינוי בשיטה ייחודית. המודל החברתי של החברה מקנה כוח ושליטה לבעלי הדירות לאורך כל תהליך הפינוי-בינוי, בניגוד לפרויקטים רגילים שבהם היזמים מחזיקים ברוב השליטה. החברה מובילה את הדיירים מהקמת נציגות ועד בחירת היזם שיבצע את הפרויקט.  מדובר בחברה פרטית ולא בגוף עירוני. 

לדברי ניר שמול, מנכ"ל החברה, המהלך להרחבת הפעילות בדרום הוא צעד אסטרטגי שנועד להאיץ את תהליך ההתחדשות העירונית באזור זה. "באמצעות מודל הפינוי-בינוי החברתי, אנחנו לא רק מציעים פתרונות מקצועיים לבעלי הדירות, אלא גם מבטיחים שיתוף פעולה מלא עם בעלי הדירות בכל שלב של התהליך," אמר שמול.  

החברה לפיתוח והתחדשות עירונית פועלת כיום במרכז הארץ, בירושלים ובצפון, שנחשבים איזורי ביקוש ובשנים האחרונות הרחיבה את פעילותה גם לדרום. במסגרת פעילותה, החברה קידמה עד כה תשע תוכניות בניין עיר לפינוי-בינוי, אכלסה מעל 1,200 דירות, ומקדמת עשרות פרויקטים נוספים בשלבי תכנון ורישוי שונים.