כמעט שנה אחרי הבחירות המקומיות, באר שבע יורדת במדד החופש

בירת הנגב דורגה במקום ה-15 במדד החופש העירוני לשנת 2024. האיסור על מסחר בשבת, היעדר תחבורה ציבורית וחוסר פיקוח על תכני עמותות חיצוניות בבתי הספר – הובילו את העיר למיקום מאכזב
send whatsapp messsage send FB messsage
שנה אחרי הבחירות המקומיות, באר שבע יורדת במדד החופש צילום: דני בלר

מדד החופש העירוני לשנת 2024, שבחן את רמת החופש והליברליות ב-35 ערים מרכזיות בישראל, קובע: באר שבע ממוקמת במקום ה-15 בלבד, יחד עם העיר בת ים. הסיבות לדירוג הבינוני – היעדר תחבורה ציבורית בשבת, חוק עירוני שאוסר על מסחר בשבת, וחוסר פיקוח על תכנים המועברים בבתי הספר על ידי עמותות חיצוניות.  בתחילת השנה פורסם כי העיר עלתה מקום אחד במדד.  כעת, חל שינוי באופן המדידה, שהשליך על התוצאות.
המדד, שנערך זו השנה השביעית בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון ובהובלת החוקר ארן רונדל, בודק את רמת החופש העירוני ב-11 קטגוריות מרכזיות. הדירוג של באר שבע הושפע מהסוגיות הבאות:

תחבורה ציבורית בשבת – ציון: 4/16
למרות שמדובר בעיר מרכזית בנגב, באר שבע עדיין לא מספקת תחבורה ציבורית בשבת, גם לא לערים סמוכות או יישובים שכנים. ארבע הנקודות שכן הוענקו לעיר היו הודות ליוזמה פרטית של סיעת "חוזה חדש לבאר שבעים", שהחלה להפעיל בקיץ 2024 שירות הסעות לחוף הים באשדוד ובחזרה במהלך השבת. עם זאת, מדובר ביוזמה פרטית ללא תמיכת העירייה.

מסחר בשבת – ציון: 6/16
באר שבע מקפידה לאכוף את החוק העירוני האוסר על פתיחת חנויות ומוסדות תרבות בשבת, למעט עסקים בבעלות לא-יהודים. עם זאת, בפועל פועלים בעיר מרכולים ומסעדות בשבת באזורים רבים. הביקורת מופנית לעירייה על כך שהיא לא פעלה לשינוי החוק, בעוד שתושבי העיר "מצביעים ברגליים" וממשיכים לצרוך שירותים ומוצרים בשבת.

הפרדה מגדרית באירועים – ציון: 0/16
מבין כלל הנושאים שנבדקו, זהו התחום שבו באר שבע קיבלה את הציון הנמוך ביותר. העירייה לא קבעה נוהל המגביל הפרדה מגדרית באירועים עירוניים ולא אסרה על קיומם של אירועים מופרדים בהם היא תומכת או מקיימת בעצמה.

פיקוח על תכנים בבתי הספר – ציון: נמוך
בעוד ערים אחרות לוקחות אחריות על תכנים המועברים בבתי הספר, באר שבע מעבירה את האחריות למשרד החינוך ואינה מפקחת בפועל על עמותות חיצוניות שמעבירות תכנים בבתי הספר. חוסר השקיפות מול ההורים, שאינם מודעים לתכנים שילדיהם נחשפים אליהם, מעורר ביקורת מצד ההורים ופעילי חינוך בעיר.

תקציב שירותי דת – 15 מיליון שקלים
נושא תקציב הדת בעיר זוכה לביקורת רבה. באר שבע מגדילה את ההקצבות למועצה הדתית, למוסדות תורניים ולתרבות תורנית, וההוצאה על שירותי דת פר תושב יהודי עומדת על פי שניים מהתקציב המוקצה לתושבי הוד השרון, שמובילה במדד זה.
על אף הביקורת בנושאים אחרים, יש גם נקודת אור חיובית: באר שבע הצליחה לשפר את מצבה הודות לבחירת נציגי הציבור למועצה הדתית במקום מינוי ממשלתי. מדובר בצעד המעיד על הגברת השקיפות והמעורבות הציבורית.

מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית', אורי קידר, מתח ביקורת נוקבת על העיריות שלא פועלות לשיפור רמת החופש בעיר, במיוחד בתקופת מלחמה. "גם בשנת מלחמה, אין מקום לתירוצים: הציבור מצפה לתוצאות בשטח – תחבורה ציבורית בשבת, מסחר פתוח ומרחב ציבורי שוויוני לכולם", אמר קידר. "מי שלא יעמוד בציפיות, עשוי לגלות שדיבורים על שינוי כבר לא מספיקים – הציבור דורש עשייה אמיתית".

קראו עוד באותו נושא: 

ב''ש ירדה 4 מקומות במדד החופש, אך מובילה בסעיף מפתיע