האם תוכניות להקים נדל''ן למגורים יצילו את העיר העתיקה בבאר שבע?

עיריית באר שבע הכריזה על תוכניות חדשות למגורים ומסחר בעיר העתיקה, במטרה להפוך אותה למוקד שוקק חיים. האם זה סוף עידן השלטים ''למכירה'' ו''להשכרה''?
send whatsapp messsage send FB messsage
 האם תוכניות להקים נדל''ן למגורים יצילו את העיר העתיקה בבאר שבע? הדמיות לבניינים שעתידים לקום. בינתיים, רק תוכניות (הדמיה: תור)

בעשור האחרון הושקעו עשרות מיליוני שקלים בעיר העתיקה בבאר שבע, במטרה לשדרג תשתיות ולהפוך אותה למוקד תרבות ותיירות. אך למרות המאמצים, העיר העתיקה מתקשה למשוך מבקרים ותושבים, ועסקים רבים נסגרו בשל תנועת קונים דלילה, בעיות חניה ואכיפה מוגברת. המצב החריף לאחרונה בעקבות המלחמה, שגרמה לפגיעה קשה בעסקים המקומיים. רבים, בהם עסקים ותיקים, החליטו לסגור או למכור לאחרים, בהם מפעילי ‘’ברי נרגילות'', שהפכו פופלריים בבאר שבע.

עיריית באר שבע עידכנה, כי בישיבת הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בבאר שבע אושרו לאחרונה שלוש תוכניות שימור והתחדשות, הכוללות הקמת מבנים למגורים ומסחר ברחובות מרכזיים בעיר העתיקה:
ברחוב הרצל 29-27: מבנה בן 4 קומות עם מסחר בקומת הקרקע ומגורים מעל, מול תמוז (מרכז הצעירים לשעבר). ברחוב חטיבת הנגב 31: מבנה בן 4 קומות עם מסחר, מגורים או מלונאות, תוך שימור מבנים עות'מאניים בקומת הקרקע.  ברחוב שרה 2, במבואות שכונת דרום,  מבנה בן 4 קומות עם מסחר ומגורים, תוך שימור המבנה בקומת הקרקע.

אחד החללים המסחריים שעומד סגור שנים בעיר העתיקה (צילום: דני בלר)

התוכניות שאושרו הן חלק מתוכנית רחבה יותר לשימור והתחדשות העיר העתיקה, הכוללת תוספת של אלפי יחידות דיור, מסחר ותעסוקה, לצד שימור מבנים היסטוריים.ראש העיר, רוביק דנילוביץ', התייחס למהלך: “אלו צעדים חשובים לשימור ולהתחדשות העיר העתיקה, שתהפוך לעוגן כלכלי, תיירותי ותרבותי, תוך שמירה על ייחודה ההיסטורי.”בעבר, הרחוק והקרוב, הוכרזו יוזמות כמו דיור למשרתי קבע או הפיכת העיר העתיקה למוקד קולינרי, אך הן לא הצליחו להחזיר את תושבי באר שבע למרכז ההיסטורי של העיר. הפעם, עם דגש על מגורים, מסחר ושימור, מקווים בעירייה להחיות את האזור ולהפוך אותו לאטרקטיבי יותר.

שדרת האוכל של באר שבע (צילום: דני בלר)

סטודנטים רוצים להיות קרובים לקמפוס ולרכבת, משרתי הקבע מעדיפים לחזור מדי יום למרכז
בבאר שבע בנו בעבר על מעבר צה''ל לנגב, כמנוף פיתוח לעיר. החשיבה הייתה כי  אלפי משרתי קבע, שנתפסו כאוכלוסיה ‘חזקה ואיכותית’, יתגוררו במתחמים אקסקלוסיביים בעיר העתיקה, בסגנון WE LIVE - דירות סטודיו עם חללים משותפים ובנוסף, אלפי תיירים יגיעו לבאר שבע לעוגני תרבות וקלינריה. המציאות הוכיחה אחרת והמלחמה טרפה לגמרי את הקלפים. כלכלת הדרום נפגעה באורח אנוש ושיקומו של האיזור ייארך שנים. גם בצפון המצב קשה.

רחוב קק''ל. בימי שישי הוא קצת קם תחיה, במהלך השבוע הולך לישון מוקדם (צילום: דני בלר)

בנוסף, הבאים לעיר העתיקה נתקלים בבעיות חנייה ועם רדת החשיכה גם מעדיפים ללכת למקומות סימפטיים יותר. הסטודנטים מצדם, מעדיפים להיות קרובים לקמפוס, שמציע להם כמעט הכל, לרבות בתי קפה. הם לא רוצים להיסחב בתחבורה הציבורית או לנסוע באופניים חשמליים ולהסתכן בתאונה או בדוח באחת המלכודות. הם גם רוצים להיות קרובים לרכבת צפון. פסטיבלים בעיר העתיקה מצליחים להביא קהל סטודנטיאלי, אבל אחרי אסון ה-7.10, מצב הרוח המקומי אינו מתאים לאירועים שמחים.
שנת 2025 הולכת להיות קשה מבחינה כלכלית, כאשר הממשלה בחרה לקצץ דווקא בשירותים לאזרח והמגזר העובד. אולי פרויקטים כאלה ייצרו תנופה, אם וכאשר תסתיים הלחימה.

קראו עוד באותו נושא:
המשבר נחשף: ‘’העיר העתיקה של באר שבע במצב קשה מאוד. יש תחושה של הזנחה''