כבוד ענקי: סלומון ביטון, יוזם סיירת המעסים - ואישים נוספים מהנגב קיבלו את אות הנשיא למתנדב

סלומון ביטון, העומד בראש ‘’סיירת המסג'יסטים'' שמתנדבת בבית החולים סורוקה ובבסיסי צה''ל להקל על כאבם של פצועים ולוחמים, הוא אחד ממספר אישים בנגב אשר קיבלו הערב את ‘’אות הנשיא למתנדב'', בטקס שנערך בבית הנשיא.
‘’אני מתרגש מאוד מהמעמד בו אני זוכה בקבלת אות נשיא המדינה למתנדבים מצטיינים בטקס מרגש בבית הנשיא בירושלים. כבוד גדול עבורי! תודה על הזכות והערכה על העשייה רבת השנים, על ההתנדבויות למען הקהילה, בבית החולים סורוקה לפצועי צה״ל, במערך הסרטן בעמותת רוח דרומית, על מפעל חיי- הקמת סיירת המעסים המתנדבים למען החיילים, מבקש להודות לכל חברי המעסים שנמשיך תמיד לעשות חיל למען חיילי צה״ל. תודה למשפחה היקרה שתמיד לצידי ומלווים אותי. שתמיד נזכה להיות בצד הנותן'', אומר לחדשות באר שבע והנגב סלומון הביטון.
השנה, בעקבות אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה, הוחלט כי האות יוענק ל-20 יחידים, עמותות, עסקים או קבוצות שגילו רוח התנדבות מרשימה ופעלו לחיזוק חוסנו של העורף הישראלי בשגרה ובחירום. כמו כן, עקב ההירתמות האזרחית המפעימה בשבועות הראשונים למלחמה, הוחלט להעניק אות ייחודי לחמ״לים אזרחיים שפעלו לטובת אזרחיות ואזרחי ישראל במגוון תחומים עם תחילת הלחימה.
המלצות על מקבלי האותות התקבלו מן הציבור כולו והזוכים נבחרו בהמלצתה של וועדה מייעצת שמונתה על ידי נשיא המדינה ומורכבת מאנשי ציבור וחברה. בראש הוועדה, עומדת עו״ד איילת נחמיאס ורבין, יצויין שהשנה היה מספר גדול מאוד של המלצות והנשיא מודה לכל מי שעשה והתנדב למען הכלל.
אות הנשיא להתנדבות מצויין זו השנה ה-50, כאשר המיזם החל בשנת 1974, ונוסד בתקופתו של הנשיא הרביעי למדינת ישראל, פרופסור אפרים קציר ז"ל לאחר מלחמת יום הכיפורים. המיזם מתקיים בשיתוף פעולה של בית הנשיא והמועצה הישראלית להתנדבות. השנה באופן מיוחד נקבעה קטגוריה של חמ"לים אשר נרתמו לסייע במערכה ותרמו לה תרומה משמעותית עם תחילת הלחימה, החמ"לים יחלקו במשותף את האות הייחודי שיוענק תחת קטגוריה זו.
הנשיא ורעייתו התקשרו למקבלי ומקבלות האותות שנבחרו ובישרו להם על זכייתם באות, ונענו בהתרגשות רבה.
תחילה, נשיא המדינה בישר לנציג החמ״ל החרדי, שי גראוכר על זכייתם באות הנשיא להתנדבות ואמר: ״שמחתי לקבל את המלצת הועדה לאות הנשיא להתנדבות, ולבחור בכם – אין ספק שפועלכם מעיד כי אתם בהחלט ראויים לכך״. בתגובה שי הנרגש סיפר כי זוהי סגירת מעגל עם ציון פטירת אביו דדי גראוכר ז״ל השנה, וכי בדיוק שב מניחום אבלים של משפחה שכולה של חלל צה"ל וכבר בדרכו לפגוש שלוש אלמנות צה"ל אותן הוא מלווה במהלך המלחמה: ״אני מאוד מרוגש, השנה הזו לא פשוטה עבורנו כמדינה וגם עבורי באופן אישי, נתת לי כוח להמשיך בדרך הזו״.
עוד שוחח נשיא המדינה עם הזוכה סמי אלקרינאוי ואמר: ״הועדה אשר בחנה את המועמדות והמועמדים לאות הנשיא להתנדבות המליצה לבחור בך, אתה עושה מלאכת קודש אמיתית״. סמי אשר התרגש למשמע הבשורה ואמר: ״אני אוהב את המדינה שלי ואת העם שלנו, מה שקורה כאן כואב וקשה מאוד, אבל אני אמשיך לפעול בשביל עתיד טוב יותר עבור כולנו.״
רעיית נשיא המדינה בישרה גם היא את הבשורה המרגשת לחלק מהזוכים. בין היתר שוחחה עם יהלומה זכות מאופקים: ״הועדה לאות נשיא המדינה להתנדבות המליצה לבחור בך מבין מועמדות ומועמדים רבים, הפעילות שאת מובילה היא התגלמות היופי של החברה הישראלית״. בתגובה אמרה יהלומה בהתרגשות: ״תמיד פעלתי מתוך המחשבה שאני עושה הכל למען הדורות הבאים, זו זכות גדולה שמלווה בהתרגשות עצומה. אני מודה לכם שבחרתם בי לקבל את האות״.
רעיית הנשיא שוחחה בנוסף עם שיר נוסצקי ממובילות החמ״ל היהודי-ערבי המשותף ואמרה: ״אני שמחה לבשר לך שנבחרתם לקבלת אות הנשיא להתנדבות, היו הרבה מתמודדים בשנה המורכבת הזו, אבל הועדה ראתה לנכון להמליץ עליכם, בזכות פעילותכם, המשדרת אחווה ושלום״. שיר שיתפה את רעיית הנשיא ואמרה: ״אני זוכרת את הביקור המרגש של הנשיא ושלך בחמ״ל שלנו – זה היה יום משמעותי עבור המתנדבות והמתנדבים, ואנו שמחים ומודים על ההכרה וההוקרה״.
ואלה הם מקבלי ומקבלות אות הנשיא להתנדבות לשנת תשפ"ד, לפי סדר אלפביתי:
בקטגוריית אישים - מהנגב:
ואחיד אלהוזייל – ואחיד, הוא איש ציבור בדואי מהנגב, תושב רהט, סגן אלוף במילואים, הקים לאחר ה-7 באוקטובר חמ״ל מיוחד לציבור הבדואי ורתם מתנדבים רבים לסיוע למשפחות הנרצחים בחברה הבדואית. עוד סייע לאתר נעדרים, ואסף מידע רב ששימש גם את מטה החטופים. הקים את פורום "הנפגעים והגיבורים בחברה הבדואית". לפני המלחמה תרם לקידום המרקם החברתי היהודי – ערבי בכך שקיים הרצאות על החברה הבדואית, סייע לעמותות, ולחיילים משוחררים.
סמי אלקרינאוי – סמי, איש ציבור בדואי מהנגב, תושב מצפה רמון, בעלים של בתי מלון ברחבי הנגב, פתח בשבעה באוקטובר ואילך את בתי המלון שלו לרווחה ללא עלות למפונים מהעוטף ומהצפון, כבר מהיום הראשון של המלחמה. סמי לא חשב פעמיים ועשה זאת ותרם רבות למפונים ללא תמורה. במשך שבועות רבים שהו אצלו אזרחים מפונים מכל הארץ כשהוא דואג לכל מחסורם וללא גמול.
סולומון ביטון – תושב באר שבע ונכה צה"ל שאיבד את מאור עיניו במהלך שירותו הצבאי. סולומון מתנדב מזה שנים למען אוכלוסיות שונות בעלות צרכים מיוחדים, חיילי צה"ל וחולי סרטן במחלקה האונקולוגית בבי"ח סורוקה, זאת לצד ייסוד "סיירת המעסים" אשר מעניקה עיסויים בהתנדבות לחיילים שיוצאים להתרעננות משדה הקרב.
יהלומה זכות – יהלומה, תושבת אופקים, הקימה את מרכז החוסן הקהילתי באופקים ובמשך שנים פעלה רבות בעיר, מתנדבת ויוזמת. הפעילה קבוצת מתנדבים בעיר ודאגה להכשרתם בידע והשכלה כלליים לצד עידוד לאקטיביזם חברתי. בנוסף, מפעילה מגוון תוכניות ביניהן- חגיגת בר מצווה לנערים מיעוטי יכולת, תוכניות לימוד בעיר המקנות נקודות זכות באקדמיה, חיבור בין קשישים לנערים, שימור המסורת של הקהילות המקומיות דרך לימוד ושירה של פיוטים, ועוד. ב-7 באוקטובר בתיאום עם גורמי המקצוע, פתחה מרכז חוסן למתן טיפולים נפשיים לתושבי העיר.
זוהר חוברה – חובש בכיר, מתנדב כנהג אמבולנס ותושב קיבוץ סופה. ב-7 באוקטובר פעל למען תושבי הקיבוץ וטיפל בפצועים תוך סיכון רב, כל זאת במקביל לנפילת בנו עידו, חבר כיתת הכוננות, שנהרג בזרועותיו. זוהר פעל למען חיזוק הקשר בין המתנדבים של מד״א במועצה אזורית אשכול, ולמען שיפור היכולות המקצועיות של קבוצת החובשים. גם לאחר נפילת בנו, הוא המשיך להתנדב בתחנת מד״א.
קראו עוד באותו נושא:
''סיירת המסג'ים'' של סלומון: התעוור בשירותו הצבאי, מצא את הייעוד שלו בהפגת כאבים