המשבר בענף הבניה בנגב: ''חשש לנזק משמעותי''

ענף הבניה הוא אחד הקטרים הכלכליים של באר שבע ועד ה-7.10 נסמך על הפועלים העזתים. כיום הוא שרוי במצוקת כוח אדם, אך הממשלה אינה מספקת לא פתרון ולא מתווה פיצוי הולם - והחשש לנזק כלכלי משמעותי ביותר
send whatsapp messsage send FB messsage
המשבר בענף הבניה בנגב: ''חשש לנזק משמעותי'' בניה בבאר שבע (צילום המחשה: דני בלר)

המשבר החמור בענף הבנייה בנגב: כחלק מההיערכות לקבלת עובדים זרים לענף הבנייה בישראל התקיים השבוע במשרדי ארגון הקבלנים בנגב, מפגש של קבלני וילות בנגב, אשר סובלים ממחסור בכוח אדם מאז תחילת המלחמה. במפגש השתתפה גם נציגת תאגיד כוח אדם, שהסבירה את המתווה שאושר על ידי הממשלה להבאת עובדים זרים לבנייה בארץ ואת ההתנהלות החדשה הנדרשת מהם מול תאגידי כוח אדם. 
 


ענף הבנייה זקוק לעשרות אלפי ידיים עובדות וככל שנתעכב הנזק יהיה משמעותי יותר וישפיע על המשק כולו
 



עד ה־7 באוקטובר, ענף הבנייה בישראל ובנגב בפרט נסמך כמעט  בלעדית על כוח האדם הפלסטיני. בנגב מדובר על כ־12 אלף פועלים עזתיים שהיו נכנסים באישור דרך מעבר ארז ועוד כ־15 אלף שוהים בלתי חוקיים, בהם כאלה שהיו מסתננים דרך דרום הר חברון לשטח ישראל ומגיעים לנקודות איסוף בבאר שבע, המוכרות בענף כ''שוק העבדים''. 

כשליש מכוח האדם בענף הבנייה בישראל היה פלסטינים, מהרש''פ ומעזה. בעקבות מתקפת הטרור על הנגב, כניסתם של העובדים הופסקה כליל - ולא תחודש עוד. להערכת גורמים בענף, נוצר מחסור חסר תקדים של כ־100 אלף עובדים בישראל כולה, באופן מיידי.

‘’זקוקים לעשרות אלפי ידיים עובדות''

אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים בנגב ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ: "ענף הבנייה זקוק לעשרות אלפי ידיים עובדות וככל שנתעכב הנזק יהיה משמעותי יותר וישפיע על המשק כולו. אנו עושים הכל כדי להמשיך ולסייע לחברי הארגון לחזור ולבנות ולהתמודד עם המציאות שנכפתה עלינו".

שיתוק של ענף הבנייה, שהוא אחד הקטרים הכלכליים של באר שבע, עלול לגרור  נזק כלכלי כבד. לאחרונה נערך דיון בוועדה המיוחדת לעובדים זרים, מתוכו עולה כי צפויה ירידה בהיקף של 2.4 מיליארד שקל בחודש בתוצר בענף הבנייה בארץ כולה. מאחר והצפי הוא כי המלחמה תימשך לכל אורך 2024 ואף לתוך שנת 2025, מדובר בפגיעה של כ-3% בתוצר השנתי של המשק כולו.

על פי נתוני התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שהוצגו בדיון, היקף הפגיעה גבוה יותר. בתגובה להצעת המחליטים שפרסם משרד האוצר בנוגע לעדכון תקציב 2024, מסרו בהתאחדות כי כבר לפני מתקפת הטרור היה חוסר קבוע ב־40 אלף עובדים לעומת צורכי הענף. ההתאחדות ציינה, כי בשל המלחמה,  כמעט 50% מאתרי הבנייה סגורים לגמרי, בשל המחסור בידיים עובדות. האתרים הפעילים עובדים בתפוקה של 30% לעומת ימי שגרה. 

 

הדיון בהתאחדות הקבלנים (צילום: באדיבות ההתאחדות)

מחסור קריטי בידיים עובדות, מתווה פיצויים לא הולם

מלחמת חרבות ברזל הביאה למצוקה קריטית בענף הבנייה בישראל. כידוע, אין כניסת עובדים פלסטינים לישראל ופרויקטים רבים נותרו ללא כוח אדם מקצועי וזמין. בין הנפגעים העיקריים, קבלני הווילות וקבלנים מסיווגים נמוכים (ג1+ ג2), אשר פעילותם הושתתה על העסקתם של עובדים פלסטינים. פעילות שקפאה מאז השבעה.

כחלק מההיערכות לקבלת עובדים זרים לענף ובעקבות כך שמרבית קבלני הווילות לא העסיקו עובדים ממדינות זרות, התקיים המפגש המקצועי, אותו הוביל מנכ"ל הארגון, אלעד דדון שאמר בפתח המפגש: "הענף חווה משבר מהגדולים שידע. אנחנו יודעים שאחת הסוגיות הקריטיות שאיתה מתמודדים קבלנים היא המחסור בכ"א. המפגש שקיימנו עם קבלני הווילות בדרום הינו ראשון מבין סדרת מפגשים עם קבלנים מסיווגים שונים שאנו מקיימים וזאת בכדי לשמוע את האתגרים הספציפיים איתם הם מתמודדים, לסייע להם בפתרונות וכמובן כדי להשמיע את קולם בקרב מקבלי ההחלטות ולדייק את המענים הנדרשים עבורם". 

אל המפגש הוזמנה מנהלת בכירה בתאגיד כ״א, שהציגה לקבלנים את נושאי ההתקשרות וההתנהלות מול תאגיד כ״א בנושא העסקת עובדים זרים וכן התייחסה לשאלות ולנהלים החדשים בנושא.

במפגש שיתפו הקבלנים כי המחסור בידיים עובדות ביחד עם קשיים כלכליים ומתווה פיצויים לא הולם כפי שאושר באוצר, מעמיד אותם בפני סכנת קריסה ופשיטת רגל. לדבריהם מתווה העסקת עובדים זרים כרוך בהוצאות גבוהות יותר והתנהלות שונה ממה שהם רגילים.

אלי אביסרור: "אני מבין אתכם ומכיר את המצוקות שלכם מקרוב. חשוב שנזכור שכזאת תקופה לא ידענו מעולם במדינת ישראל ובטח בענף הבנייה. התאחדות בוני הארץ יחד איתנו פועלת כל העת כדי להקל על ציבור הקבלנים, לספק פתרונות יעילים ולהחזיר את הפעילות לענף. יחד עם זאת, חשוב שאנחנו נערך בהתאם ונתכונן להגעתם של העובדים הזרים".