איבדו את החברים ואת הבית, נופלים לסמים ואלכוהול: מצוקת הנוער המפונה
10,5 מיליון שקלים - זה הסכום שהוקצב במסגרת שיתוף פעולה בין משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי למנהלת תקומה לחיזוק החוסן האזרחי והקהילתי של מפוני חבל התקומה וטיפול בבני נוער במוקדי הפינוי. גורמי מקצוע התריעו כבר לפני חודש, כי הנוער מעוטף עזה, שחווה טראומה נוראית של מתקפת טרור, במהלכה חבריהם נרצחו או נחטפו וביתם נחרב, נופלים לתופעות של צריכת סמים ואלכוהול בבתי המלון.
חלק מבני הנוער מתעלים את הטרגדיה לרגש פטריוטי מוגבר, ואצל החלק האחר מבני הנוער זה מתבטא בחרדה חברתית ובריחה מהמציאות. אנחנו עדים לבני נוער שמשחקים פוקר בלילות, מעשנים וצורכים סמים ואלכוהול
כבר לפני כחודש נערך דיון חירום במצבו של הנוער שפונה מעוטף עזה בוועדת הזכויות הילד בכנסת.
ד"ר פאולה רושקה, ממשרד הבריאות, סיפרה: "אנשי המקצוע בבתי המלון של המפונים מדווחים לנו על תופעה נרחבת של צריכת אלכוהול בקרב בני הנוער. אנחנו מציפים לכלל אנשי המקצוע במשרד הבריאות את הרצון הרגשי של בני נוער לצרוך אלכוהול בעקבות המצב הביטחוני".
ד"ר רוני ברקוביץ', ממשרד הבריאות, הוסיף: "אנחנו רואים שימוש גובר בקרב בני נוער בגז קצפות כחומר עם השפעות דמות לסמים. מדובר בחומר חוקי לחלוטין וזמין לכל דורש. צריך לתקן את החוק ולהכניס את החומר הזה כחומר אסור לחוק העונשין".
איתן אקשטיין, מנכ"ל כפר הגמילה למכורים ‘’רטורנו'': "הצעירים נמצאים בעולם של מצוקה. בתקופות מלחמה למעלה מ- 10% מבני הנוער שמשתמשים בסמים יתמכרו לכך וישתמשו בסמים קשים יותר גם בגילאים הבוגרים. יש צורך להקים שולחן עגול של כל הגומרים המקצועיים ולחלק אותו להסברה, מניעה וטיפול באנשים מכורים".
ח"כ דבי ביטון (יש עתיד): "חלק מבני הנוער מתעלים את הטרגדיה לרגש פטריוטי מוגבר, ואצל החלק האחר מבני הנוער זה מתבטא בחרדה חברתית ובריחה מהמציאות. אנחנו עדים לבני נוער שמשחקים פוקר בלילות, מעשנים וצורכים סמים ואלכוהול. אנחנו צריכים להגיע לסיורי פתע ליליים באזורי המלונות כדי לראות מקרוב את ההתנהגות של בני הנוער. צריך להראות לבני הנוער את הנתיב הטוב ללכת בו".
למעלה מחודשיים אחרי האסון, במרד הנגב מתחילים לטפטף סיוע: ‘’תמיכה זו נועדה לתת מענה לפערים שהוצפו על ידי הרשויות המקומיות בשיח שהתקיים עימם בחודשיים האחרונים. תכניות אלו יאפשרו לכל רשות לצקת תוכן ומענים מותאמים לקהילות אשר באחריותן'', אומרים במשרד הנגב.
‘’התוכנית נבנתה לאחר זיהוי מצוקות שעלו מהשטח לגבי פלח נוער שלא היה לו מענה קודם, כפי שעלה מעבודת השטח של המנהלת עם המשרד מול המפונים והרשויות המקומיות. הסיוע יינתן עבור פעילות של העצמה קהילתית, פיתוח ארגוני, חיזוק השייכות והזהות, אירועי פנאי ותרבות ומענה לנוער במוקדי הפינוי'', נמסר בהודעת המשרד.