חופש מידע? עיריית באר שבע פחות משתפת פעולה

הדוח של היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים ואגף בכיר לתכנון מדיניות במשרד הפנים חושף את הנתונים המעניינים
send whatsapp messsage send FB messsage
חופש מידע? עיריית באר שבע פחות משתפת פעולה עיריית באר שבע (צילום: דני בלר)

היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים ואגף בכיר לתכנון מדיניות במשרד הפנים מפרסמים היום דו"ח הסוקר את יישום חוק חופש המידע בשלטון המקומי בשנת 2022. הדו"ח מתבסס על דיווחים של כ-81% מהרשויות המקומיות אשר הגישו דיווח ממונה על חופש המידע.

יש לציין שחלק מהרשויות כלל לא הגישו דיווח ממונה על חופש המידע בניגוד למחויב בחוק, בהן העיריות  דימונה ונתיבות בנגב. ביחידה הממשלתית מציינים כי עיריית נתיבות  מעולם לא נענתה לדרישת היחידה להגיש דיווח, דרישה שנשלחה בתחילת שנת 2023.

ומה קורה בעיריית באר שבע: מהדוח עולה כי בין השנים 2020-2022 חלה עליה בהיקף הבקשות למידע: 121 ב-2020, 155 ב-2021 ו-192 ב-2022. במקביל, חלה ירידה במסירת המידע: ב-2020 עיריית באר שבע מסרה את כל המידע ב-81% מהמקרים. בשנת 2021 הנתון יורד ל-78.1% ואילו ב-2022 המידע נמסר במלואו רק ב-62% מהבקשות. ב-2022 עיריית באר שבע דחתה את בקשת המידע בהיקף שיא: 6.3% מהמקרים. הפונים ככל הנראה הבינו את הרמז וב-30.2% מהמקרים הטיפול בבקשה הוספק עקב אי תשלום. בשנת 2022 ב- 75.0% המקרים בקשת המידע נדחתה, בגלל שהמידע נוצר על ידי רשות אחרת. 

ב-59 מקרים העירייה גבתה אגרה בגין הבקשות, לסך כולל של 1,181 ₪. 

בהיקף ארצי, בשנה החולפת הוגשו לרשויות המקומיות 8,847 בקשות למידע, לעומת 13,028 בקשות המידע שהוגשו למשרדי הממשלה בשנת 2022 (68% לעומת 48% בשנת 2021).

בשנת 2022, בניגוד לשנה הקודמת לה, נרשם גידול משמעותי במספר הבקשות לשלטון המקומי (כ-24%).
 

עו"ד שלומי בילבסקי, ראש היחידה הממשלתית לחופש המידע, משרד המשפטים: "העלייה המרשימה במספר הבקשות למידע שהוגשו לרשויות המקומיות מעידה על מודעות הולכת וגדלה לזכות למידע ועל דרישה גוברת לשקיפות בשלטון המקומי. על רקע זה, העובדה שרשויות מקומיות ובתוכן עיריות בישראל אינן מפרסמות דיווח על הנעשה בתחום זה כנדרש בחוק ומונעות מהציבור לבצע פיקוח ובקרה – היא בלתי מתקבלת על הדעת".

ליאור שחר, מנהל המינהל לתפקידים מיוחדים והממונה על העמדת המידע לציבור: "בעבודה משותפת של משרד הפנים עם משרד המשפטים הצלחנו להביא לכך שמעל 80% מהרשויות המקומיות דיווחו על יישום חוק חופש המידע. יישומו של חוק חופש המידע על ידי הרשויות קשור באופן ישיר בתושב וכמובן בשיפור השירות לתושב. חלק מייעודו של משרד הפנים מתייחס גם לשיפור השירות לתושב ואני מברך על ההתקדמות החשובה בנושא זה. אנחנו נמשיך ונפעל כדי לעמוד בייעוד חשוב זה".

עיריית באר שבע ביקשה למסור בתגובה כי ‘’ראשית, אין מדובר על מדד שקיפות, ואין לדוח הזה שום קשר לנתוני שקיפות. חופש המידע מבוסס על חוק, והעירייה מחוייבת על פיו להשיב בהתאם, זאת לנוהל של משרד המשפטים הכולל תשלום אגרה.''

‘’הנתונים הינם נתונים נומינאליים (ניהוליים), כלומר, כמה בקשות הוגשו, כמה טופלו עד הסוף וקיבלו מידע בהתאם לזמנים שקבע החוק, מס עתירות וכו'''.

‘’יש לציין שהעליה במספר הבקשות שלא קיבלו מענה (לא ניתנו תשובות) נובעת מכך שהמבקשים לא שילמו אגרה כפי שמחויב על פי חוק (של משרד המשפטים). רובן של הבקשות היו קבלת צילום תאונות דרכים ממצלמות הרשות. שאר הפניות שלא הועבר המידע נובע מהסיבות הבאות: הגנת פרטיות, מידע לא ברשות הרשות, מידע מרשויות אחרות ועוד''.

‘’יש להדגיש, ממצאי הדוח אינם מבשרים על שקיפות הרשות, אלה נתונים מנהליים של פעילות היחידה לחופש המידע, ואין בנתונים אלה להעיד על מדד חופש המידע העירוני''.

‘’ככלל בכל מדד אחר לרבות מדדים רשמיים של המדינה, עיריית באר שבע היא מהמובילות בנושא שקיפות ואף זכתה בפרסים ואותות על כך''.



מקור הנתונים: הדו''ח המלא