בירת ההזדמנויות? תלוי לאיזה משפחה נולדתם

גרים בבאר שבע? יהיה לכם יותר קשה להתקדם בחיים: דוחות ומחקרים שפורסמו לאחרונה קובעים שלמקום המגורים ומצב חשבון הבנק של ההורים קשר ישיר לסיכוי הילדים להיחלץ מדור נוסף של עוני
send whatsapp messsage send FB messsage
בירת ההזדמנויות? תלוי לאיזה משפחה נולדתם העיר באר שבע (צילום: דני בלר)

עצוב ובעיקר מקומם: למרות ההבטחות, סרטוני התדמית, הנאומים חוצבי הלהבות והתוכניות הגרנדיוזיות - הפערים בין מרכז ופריפריה עדיין כאן ובכל התחומים: חינוך, בריאות, תעסוקה ואפילו תוחלת חיים.

לפני קצת יותר מעשור, הבטיחו לנו, בבאר שבע, רכבות שיקצרו את הדרך לתל אביב ויאפשרו לעבוד בתל אביב ולהתגורר בבאר שבע. נסיעה, השבוע, ברכבת מוקדמת לכיוון תחנת תל אביב הגנה, הוכיחה שלהגיע לשם לוקח קצת יותר משעה, לפעמים אפילו שעתיים ואם אתם תלויים בתחבורה ציבורית, קחו מקדם זמן נדיב: איחור קל ופספסתם את רכבת ההמשך.



הנתונים העלו עובדה עגומה: הסיכוי של צעירים מהפריפריה לשפר את מצבם ביחס להורים שלהם נמוך בהרבה מאשר הסיכוי של צעירים מיישובים במרכז הארץ. במילים אחרות, ההזדמנות של ילד מהשכבות הנמוכות במרכז הארץ דומה לסיכוי של ילד ממשפחה בינונית בפריפריה




במחקר של אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שפורסם בשנה שעברה, נבחן נושא הניידות החברתית, כלומר, מה סיכוייהם של ילדים המשתייכים למשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך לעלות בבגרותם במעלה הסולם ולשפר את מצבם ביחס להוריהם. במילים פחות מכובסות, מה הסיכוי להצליח בחיים של ילד ממשפחה בפריפריה, לעומת ילד ממשפחה במרכז הארץ. 

על פי המחקר, סיכויו של ילד שמגיע ממשפחה נורמטיבית, שמרבית בניה שירתו בצבא וההורים מנהלים תא משפחתי זוגי - גבוה באופן ניכר לעומת משפחות במצוקה ומשפחות חד הוריות. 



אבל העובדה הכואבת יותר היא שלמרות כל המאמצים והאנרגיה שהושקעה בבאר שבע בקידום נושאי היי טק והבאת תעסוקה איכותית, 23 שנה אל תוך המאה ה-21, עדיין מקום המגורים קובע את הסיכויים, בעיקר של דור הילדים לשפר את מצבו. יש פערים בשכר, אפילו לתפקיד זהה באותה חברה, בין מרכז ופריפריה

המחקר בדק נתונים של ילידי 1979-1983 ובחן את האם קיים מיתאם  בין ההכנסה של 432 אלךף צעירים בגילאי 28-36 עם הכנסות ההורים שלהם מעבודה סביב גיל 50 (כשהילדים היו בני 20-24).

פערים: בניין חדש ומעוצב, ליד בניין ישן בשכונה ג' בבאר שבע (צילום: דני בלר)

הנתונים העלו עובדה עגומה: הסיכוי של צעירים מהפריפריה לשפר את מצבם ביחס להורים שלהם נמוך בהרבה מאשר הסיכוי של צעירים מיישובים במרכז הארץ. במילים אחרות, ההזדמנות של ילד מהשכבות הנמוכות במרכז הארץ דומה לסיכוי של ילד ממשפחה בינונית בפריפריה.

בטבלת הניידות החברתית, באר שבע ממקומת באמצע (מקום 45). מיתר, לשם השוואה, ממוקמת במקום הרביעי. בתחתית הטבלה נמצא ירושלים ובדירוגים הנמוכים נמצאות ירוחם, נתיבות ומצפה רמון. 

המצב הכלכלי הקשה לא פסח על העסקים (צילום: דני בלר)

הדירוג הסוציו אקונומי של עיר אינו מעיד על המצב הכלכלי של תושביה. הדירוג הסוציו אקונומי של העיר באר שבע הוא 5 מתוך 10. זה לא אומר שכל 220,000 נהנים מחיים טובים באמצע. על פי מפת מתחמי העוני שחיבר עומר טל , מהמכון לרפורמות מבניות, שש שכונות בעיר מוגדרות ככאלה שיש בהן מתחמי עוני: שכונה ג' (53.7% מוגדרים עניים), שכונה ד' (59.1% מוגדרים עניים), שכונה ה' (45.9%), שכונה י''א (56% מוגדרים עניים), שכונה א' (58.1%) ושכונה ו' (43.8% מוגדרים עניים). 

מפת מתחמי העוני (מקור: המרכז לרפורמות מבניות)



''השנה האחרונה הייתה הכי קשה'', מספר לנו מאיר, בן 32, המתגורר ברחוב שאול המלך, בשכונה י''א. ''אחרי ששכרנו דירות כל החיים, החלטנו אני ורעייתי לקנות דירה יחסית צנועה פה בשכונה. לקחנו משכנתא, הוספנו חסכונות וקצת עזרה מההורים. השנה השתבש לנו הכל: אותי פיטרו, אשתי עוד מצליחה לעבוד, המשכנתא התייקרה מאוד. הציעו לנו בסופר כרטיס אשראי והפתתי לקחת הלוואה ועוד הלוואה בשביל לצוף. הגעתי לחוב של 42,000 שקל. הוראות קבע חזרו ונאלצתי לשלם קנסות. לא רק אני במצב הזה, יש לי חברים שמסובכים בהלוואות ואין דרך לצאת מזה. אני פוחד שאת החובות שלי אני אוריש לילדים שלי. אין לי יכולת להתקדם, אפילו לא לחשוב קדימה, הכל מופנה להשרדות''. 

לשבור את מעגל העוני

מחקרים, בין היתר של טכניון, של אוניברסיטת אריאל ושל אוניברסיטת בן גוריון, קבעו כבר לפני כחמש שנים, כי למעבר צה"ל דרומה יהיו השלכות שוליות בלבד על תושבי האזור מבחינה חברתית וכלכלית.

מדובר במחקר הוזמן על ידי משרד המדע הטכנולוגיה והחלל ונערך בהובלת פרופ' נורית אלפסי מהמחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטה יחד עם חוקרים ממרכז מחקר ים המלח והערבה ומאוניברסיטת אריאל. כאשר עיר הבה''דים הייתה בשלבי הקמה, המהלך שווק ככה שיביא שגשוג לעיר באר שבע: אלפי חיילים יבואו לבלות בעיר, ילכו לסרט ולשווארמה, יקנו בקניונים ואנשי הקבע יעברו לבאר שבע. 

המשך הסיפור ידוע וסופר לעייפה. בגלל זה, לא כדאי לפתח יותר מדי ציפיות עם המעבר של קריית המודיעין לנגב. באר שבע, בירת המחוז, זקוקה לשובר שיוויון שהוא הרבה יותר ממהלכים יחצ''ניים. לפני כ-22 שנה חוקי הנגב חוללו שינוי בכלכלת העיר והקבלנים הוותיקים זוכרם עד היום את ימי העדנה - שלא חזרו. רק הטבת מס, כמו זו הקיימת באופקים, אליה עוברים באר שבעים רבים ואפילו מתן פטורים ממס בכפוף למבחן הכנסות קפדני, יכולים אולי לשנות את המצב בבאר שבע.

עד אז, איך הייתה תוכנית ברדיו? ''הכל דיבורים''. 

קראו עוד באותו נושא:
מקומם: השכר הממוצע הנמוך בישראל - בדרום
עובדים בבאר שבע? תשתכרו חצי ממה שמקבל מקבילכם בתל אביב
גם ה-OECD מוציא כרטיס אדום לדרום
דיון במועצת העיר במצב העסקים: ''אנשים מאבדים את פרנסתם''


​​​​​​​



​​​​​על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים
https://chat.whatsapp.com/BeAWEs24kfw2qYE4JKYhRW