מכת הסוכרת בדרום: 45,000 מאובחנים, 1 מכל 10 עלול לחלות
היום, ראשון, מצויין יום הסוכרת הבינלאומי - וגם מצויינים 100 לגילוי האינסולין. כעשירית מהישראלים מאובחנים, מטופלים וחיים עם המחלה. מספר המטופלים בעקבות איבחון סוכרת בדרום עומד על כ-45,000 איש. למרות המאמצים של מערכת הבריאות להפחית ולהתמודד עם המחלה הלא קלה, לעלייה בתחלואת הסכרת גורמים לא רק תורשתיים - אלא גם חברתיים.
לתזונה בריאה יש חשיבות לשמירה על הבריאות בכלל ועל מניעת סכרת ועודף משקל. כבר בדצמבר 2016, חשף דוח של משרד הבריאות את ממדיה המבהילים של מגפת הסוכרת: שבוע אחרי פרסום דוח הפערים בבריאות, נחשף חלקו השני וחמור לא פחות: אחד הפרקים בדוח מקדש למגפת הסוכרת, אשר אם אינה מטופלת או אינה מאובחנת, עלולה להחמיר, לגרום לעיוורון, לכשל כלייתי ולהביא לכדי צורך בקטיעת גפיים. מעבר לגורם הגנטי, מחלת הסוכרת נגרמת בשל הרגלי חיים לא נכונים, בהם צריכה מוגברת של סוכרים, שתייה ממותקת, בצקים, חטיפים והיעדר פעילות גופנית.
אלא שלמרבה הצער, אותו מזון בריא הפך יקר: השנה חווינו שיאים במחירי פירות וירקות. שנת הקורונה סגרה את כולם בבתים, מבלי יכולת לבצע פעילות גופנית. רבים מצאו נחמה באוכל. עודף משקל הינו מחלה לכל דבר והוא גם יכול להוביל לסוכרת.
ההערכה בישראל, היא כי המספר האמיתי של חולי הסכרת בישראל ובבאר שבע בפרט, כפול מזה של המאובחנים.
יום הסוכרת הבינלאומי מצוין ברחבי העולם החל מ- 1991, בעיקר לאור הדאגה הכלל עולמית ממספר חולי הסוכרת שנמצא במגמת עליה מתמדת. סוכרת היא מחלה כרונית המתרחשת כאשר הלבלב איננו מסוגל לייצר מספיק אינסולין, או כאשר הגוף אינו יכול להשתמש ביעילות באינסולין שהוא מייצר. התוצאה היא - רמות גבוהות של סוכר בדם. בישראל, כחצי מיליון חולי סוכרת ידועים ועוד מספר דומה של חולים בלתי מאובחנים.
9.4% מהאוכלוסייה מעל גיל 20 מאובחנים עם סוכרת ומידי שנה מתגלים כ- 30 אלף חולים חדשים ולפי התחזית המחלה תמשיך ותצמח בקצב של 5% בשנה . במחוז דרום כ- 45,000 חולי סוכרת, לטובתם פועלות מרפאות סוכרת ייעודיות ברהט, אשקלון, באר שבע , נתיבות ואופקים ולפני כארבע שנים הוקמה בכללית בדרום יחידת סוכרת מחוזית. מרפאה המטפלת בין השאר בחולים המשתמשים בטכנולוגיות מתקדמות לטיפול בסוכרת וכוללת משאבות אינסולין ואמצעי ניטור מתקדמים.
הטיפול בחולי הסוכרת הוא לעיתים קרובות משימה מאוד מורכבת הדורשת טיפול בצוות רב מקצועי מיומן . צוות היחידה מונה – 3 רופאים , 3 דיאטניות , אחות ומזכירה. לאחרונה הצטרפו עו"ס ופסיכולוג רפואי. חלק מהמטופלים מחוברים כאמור למשאבת אינסולין ולסנסורים שמנטרים את רמות הסוכר בדם שלהם 24/7 .
כשמטופל עם משאבה / סנסור מגיע למרפאה, צוות היחידה מוריד את הנתונים מתוך המכשירים לתוכנה ייעודית במחשב. ניתוח הנתונים מהמשאבה והסנסור עוזרים לנו כצוות לקבל החלטות לגבי המשך הטיפול במטופלים.
כדי למקסם את תוצאות המפגש למטופל מורכב כזה, מוקצה זמן ייעודי למטופלים אלה. פעם בחודש מתקיימת "מרפאת משאבות". ביום כזה המטופל מגיע למפגש יחד עם רופא מומחה בסוכרת, אחות מומחית קלינית בסוכרת ודיאטנית, מהמטופל נלקחת אנמנזה מפורטת ויחד אתו בוחנים את הנתונים שהורדו מהמכשירים לתוכנה הייעודית, בהתאם לממצאים מבצעים שינוי בתוכנית הטיפול.
התוכנה מאפשרת לבדוק האם המטופל מתנהל נכון עם המשאבה, מה תדירות החלפת הסטים במשאבה, בכמה יחידות אינסולין המטופל משתמש ביממה וכו' כדי לבחון האם תוכנית המשאבה והפקטורים שהוזנו לתוכה מתאימים למטופל.
צורת טיפול זו, בצוות רב מקצועי עם הקצאת יום ייעודי ,כשהמטופל מקבל את כל הייעוץ וההדרכה במקום אחד כולל שינוי בתוכנית הטיפול, מניבה תוצאות טובות מאוד עבור המטופלים וזוכה לשביעות רצון גבוהה מצידם.
בעידן הקורונה, כשמטופלים בוחרים לעיתים לא להגיע פיזית למרפאה, ניתן להוריד את הנתונים מהמשאבות והסנסורים בעזרת תוכנה מיוחדת לענן, כך שצוות המרפאה יכול לשלוף את הנתונים דרך המחשב ביחידת הסוכרת.
סוכרת ניתנת למניעה על ידי אימוץ אורח חיים בריא – תזונה בריאה, הפחתת משקל בשיעור של 5-10% , הפסקת עישון ופעילות גופנית קבועה 150 דקות בשבוע.
כחלק ממטרת היחידה להעלות את המודעות למחלת הסוכרת – תגיע לבאר שבע ב-24 בנובמבר בין השעות 10:00-16:00 ניידת של האגודה הישראלית לסוכרת. בניידת יבוצעו בדיקות סוכר ולחץ דם, כמו כן יינתנו הדרכות לאימוץ אורח חיים בריא .
ארוחות בתשלומים? טיפים לחיים לצד הסוכרת
״ארוחות בתשלומים?" טיפ מאת גבע זוארץ עצמון, תזונאית מהיחידה לתזונה של כללית בדרום.
''כיום כמו בעבר ברור לכולם כי התנהלות תזונתית טובה הינה בעלת משמעות רבה לחיים בריאים באופן כללי ובניהול מחלת הסוכרת בפרט.
''בעשורים האחרונים התפתחו ונחקרו גישות תזונתיות שונות, למניעת מחלות שונות וטיפול בהן, ביניהן מחלת הסוכרת.
''שאלה נפוצה שחוזרת על עצמה בקרב אנשים החולים בסוכרת היא כמה ארוחות כדאי לאכול ביום? ואכן רבים יופתעו לגלות כי אכילת ארוחות מרובות וקטנות במהלך היממה, איננה בהכרח הנוסחה המנצחת לשיפור מדדים בריאותיים ואיזון הסוכר.
''ממחקרים עולה כי אין הכרח לאכול ארוחות רבות במהלך היום מה שנקרא "אכילה בתשלומים" כמו שהיה נהוג לחשוב בעבר, ואף קיימות עדויות כי מרווחים בין הארוחות עשויים, במקרים מסויימים, להטיב את איזון הסוכר, ולהביא להפחתה בצריכת מזון עודפת והפחתה בתנגודת לאינסולין.
''יחד עם זאת חשוב מאוד לגלות מה באמת מתאים לכם, והרי אתם מכירים עצמכם הכי טוב.
''מכיוון שהתנהגות אכילה בריאה הקשורה בשיפור מדדים בריאותיים, כוללת אכילה קשובה לאותות פנימיים של רעב ושובע - אם אתם יודעים שהיעדר אכילה של ארוחות ביניים תביא לרעב מוגבר ומכאן גם לאכילה מוגברת בארוחות עצמן – כדאי שתמשיכו לאכול ארוחות ביניים. בחירת המזונות המיטביים עבורכם היא בהתאם לרקע הרפואי, לצרכים האישיים ולהעדפות הטעם.
מזמינה אתכם לחשוב ולדייק את הבחירות שלכם ,סדר היום, הקשבה לאותות רעב ושובע ויחד עם צוות רב מקצועי לבנות תוכנית תזונתית באופן אישי שתייסע לכם להטיב את איזון הסוכר, ולשמור על בריאותכם''.
קרא עוד באותו נושא:
דוח של משרד הבריאות חושף: מחדל הסוכרת של עניי הדרום
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]