הסהר הפורה
צילומים: ענבר טל צלמים
מדינת ישראל שוכנת באזור "הסהר הפורה", הנחשב ל"ערש הציוויליזציה", והוא נחלק לשני אזורים עיקריים: מסופוטמיה והלבנט, שכוללים גם את קפריסין, לבנון, ירדן, סוריה, עיראק, טורקיה ומצרים.
ובלבה הגיאוגרפי של ישראל מצויה העיר אופקים, 24 קילומטרים צפונית מערבית לבאר שבע. היא הוכרזה כעיר בשנת 1995. אוכלוסייה מונה יותר מ-30,000 תושבים (נכון לשנת 2019).
ובתוך תוכה שוכן "רדיו סהר", הקרוי על שם סהר אוזן, עיוורת מלידה ובעלת מוגבלויות, אשר אמה מזל ואחיה ערן, אף הוא עיוור מלידה, משדרים בו זה שלוש שנים ורבע.
מזל ויעקב אוזן נולדו באופקים, הכירו כשנה וחצי לאחר שירותה הצבאי. נישאו בשנת 1985.
יעקב פנסיונר ומזל מקדישה את כל זמנה לרדיו סהר כעיתונאית ושדרנית. "אנחנו בשלב הטוב של חיינו בו אנו יכולים להרשות לעצמנו לעסוק במה שאנו אוהבים ומעניין אותנו", היא פותחת את הראיון בחיוך.
ערן נולד בשנת 1986 וסהר נולדה בשנת 1988, גדלו באופקים.
ערן נולד עם עיוורון ועם כישרון ויכולות מדהימות מולדות, עד כי הפך את העיוורון ל"יתרון".
סהר נולדה עם עיוורון אך מתמודדת עם אתגרים לא פשוטים נוספים. היא יפה, חייכנית, שמחה, אוהבת את משפחתה ואת אחיה ערן במיוחד. סומכת עליו ומסתייעת בו לעיתים קרובות, והוא מצידו מסייע באהבה, שהרי חונכו על אהבת האדם בכלל והמשפחה בפרט.
ערן למד בתיכון "אשל הנשיא", חמש יחידות במגמת תקשורת בתעודת הבגרות; למד לימודי סאונד בבית ספר "סאונד", בעל הסמכה כתקליטן (די.ג'יי), מפעיל קריוקי מדופלם ויוצר מוסיקה מקורית וחדשה, המושמעת ברדיו ובעיקר בחו"ל; הוא ואמו שניהם בוגרי מכללת ספיר. מזל בעלת B.A במדעי החברה ולערן נותרה רק בחינה באנגלית לסיום התואר.
מתי הוקם רדיו סהר, על ידי מי ולאיזו מטרה?
ערן: "התחנה הוקמה בתאריך 27/06/2018 בדיוק ביום הולדתי . הסיפור התחיל כשהוריי נסעו איתי יום אחד לשדר את תוכניתי בתחנה אחרת בנוכחות פוליטיקאי מכובד, השר חיים כץ דאז. מאוחר יותר אמא חזרה ודיברה איתי על הקמת תחנת רדיו משלנו והיה לי ברור שהיא מאוד רוצה להגשים את החלום. אז לקחתי את המושכות לידיים ובניתי אותה בפן הטכני בצורה הכי טובה שאני יכול, תוך התעקשות לא לקבל בשום אופן עזרה מהצד ולקיחת אחריות על כל התכנים המשודרים כאן".
"המטרה שלנו למעשה היא להשמיע בעיקר תכנים שלא בדיוק באים לידי ביטוי בתקשורת. הרעיון הוא להביא אותם לא רק בדיבורים וראיונות, אלא גם להעביר מסרים תוך ביצוע פרויקטים ייחודיים לתחנה ויציאה לשטח לשדר "לייב" הרצאות, דיונים ופאנלים שקשורים לנושאים חברתיים".
מה הכוונה לרדיו "שוויוני"?
מזל: "רדיו שוויוני על שם בתי סהר, שהינה ילדה מיוחדת ואהובה מאוד, לא כל כך וורבאלית, מכאן החלטנו להשמיע את קולה השותק והתרחבנו להשמיע את קול המשפחות לילדים.ות עם צרכים מיוחדים (שהרי בסופו של יום - כולנו מיוחדים ולכל אחד מאיתנו סגנון אחר, אך אנו מייצגים באופן ברור את הא.נשים עם צרכים מיוחדים ונכויות שונות), אבל לא רק: אנו עוסקים בתכנים פוליטיים, חינוכיים, חברתיים, משמיעים מוסיקה מכל הזמנים והסגנונות, בקיצור, תחנת רדיו בועטת ונשכנית המכבדת את כולם.ן".
מי משדר ובאילו ימים ושעות?
ערן: "אמא מזל משדרת כל יום רביעי בשעה 13:00. בתוכנית היא עוסקת בעיקר בסיפורים מעוררי השראה של אנשים מעניינים ומיוחדים ולעיתים רחוקות ראיונות עם פוליטיקאים ואנשי מפתח בחברה הישראלית. בנוסף, משדר אצלנו עורך דין לקוי ראיה עם לבקנות ודוקטור למשפטים, עורך הדין גיא אקוקה, כל יום שלישי בשעה 13:00, תוכנית שמיועדת בעיקר לציבור העיוורים ולקויי הראיה בישראל. יש לנו תוכנית גרפולוגיה ונומרולוגיה, יפה סרדיה, כל יום רביעי בשעה 17:00 ובכלל, תקשיבו לנו ותשפטו בעצמכם", הוא מפציר בחום.
"אני לא מאמין שמישהו בוחר להיות בעל צרכים מיוחדים. אצלי זה מלידה ויש המון אנשים שזה תפס אותם בכל מיני סיטואציות בחיים והם צריכים לשקם את עצמם מחדש כתוצאה מכך"
כעיוור מלידה, ערן משתמש בתוכנה שמקריאה עבורו את מה שכתוב על צג המחשב.
אביו בנה עבורו אולפן הקלטות, המשמש להקלטת שירה או ברכות והכנת עיבודים לפי הזמנה.
זאת ועוד, ערן מפעיל קריוקי מורשה, מבית "קריוקילה" ומשמש כאמור גם כתקליטן (די.ג'יי) זה שנים רבות. ואף שימש כתקליטן בהתנדבות בפני חיילי צה"ל, כאשר אמו מזל שימשה כיו"ר האגודה למען החייל סניף אופקים. בנוסף הייתה יו"ר אקי"ם אופקים.
באמתחתו אפילו הופעות חימום לפני אמנים גדולים, כמו "סאבלימינל", "כלא 6", "משינה" ועוד רבים וטובים.
האם רק ערן משדר?
"יש לנו שדרנים כאשר ערן אחראי ומחליט איזה תכנים לשדר, מנהל גם ברמה הטכנית את התחנה ובכלל כל ההחלטות לגבי תוכניות, ראיונות, תכנים ומוסיקה המשודרים ברדיו סהר - הם של ערן".
האם אתה ערן שם דגש על מרואיינים עם צרכים מיוחדים? האם אתה משמש להם "שופר"?
"בהחלט כן. זו זכות. אני מאמין שזה בסדר להיות שונה ולא לדבר כמו כולם רק על נושאים שנמצאים בסדר היום הציבורי. זה נותן כוח וידע רב למשפחות ואנשים עם צרכים מיוחדים ומה יותר טוב מזה? אנחנו מאוד משתדלים להיות מובילי דעה. עצם העובדה שאנחנו משדרים את האמת זה מה שהופך אותנו למה ומי שאנחנו. והאמת היא מכוערת בלא מעט מקרים. אגב, אנחנו אפילו מקבלים באמצעות המייל והמסנג’ר שלנו בקשות עזרה מאנשים שלא תמיד יש ביכולתם להתמודד עם הממסד ומנסים לעזור עד כמה שניתן גם מחוץ לתוכניות הרדיו".
מה גילית על מרואייניך ובני משפחותיהם במהלך עבודתך ברדיו?
"שיש כל כך הרבה אנשים נפלאים ומוכשרים ואכפתיים, משפחות מדהימות, אנשי מקצוע ואוטוריטות שעם חלקם הסכמתי ועם כאלה שלא, עניין אותי למה הם חושבים כפי שחשבו".
מדוע אינך אוהב את הביטוי "בעל צרכים מיוחדים" או אפילו "אדם מיוחד"?
"אין לי בעיה עם הביטוי "אנשים עם צרכים מיוחדים", יש לי בעיה עם ביטויים כמו אנשים "בעלי מוגבלויות או בעלי נכויות". אני לא בחרתי להיות בעל העיוורון ולא קניתי אותו בכסף. אני לא מאמין שמישהו בוחר להיות בעל צרכים מיוחדים. אצלי זה מלידה ויש המון אנשים שזה תפס אותם בכל מיני סיטואציות בחיים והם צריכים לשקם את עצמם מחדש כתוצאה מכך. זה לא פשוט. כן - אני ועוד כמותי עם צרכים מיוחדים וכדי להשתלב בחברה - תפקידכם לסייע עד כמה שניתן ולא לקבל החלטות בלעדינו. כי אתם בעצם לא יודעים הרבה אודותינו (גם אם תקבלו ייעוץ מאנשי מקצוע). ולגבי הביטוי "אדם מיוחד": אתה יכול להיות מיוחד בעיניי ואני יכול להיות מיוחד בעיני מישהו אחר".
הסבר באילו אפיקים אתה משדר, על כל אפליקציה אפשרית – בארץ וברחבי העולם.
"אנחנו משדרים בכל אפליקציית רדיו אפשרית. באמצעות המאזינים שלנו גיליתי שנכנסנו לאפליקציית Radio Garden ושניתן להאזין לנו אפילו בכלי הרכב החדשים עם מערכות המולטי מדיה המתוחכמות של היום וגם ב"סטרימרים" וטלוויזיות חכמות של SHARP, LG ועוד".
ספר על ההסכתים (פודקאסטים) בהם אתה משדר: ספוטיפיי; דיזר וכו'.
"אכן- כל מי שיחפש באפליקציות הפודקאסטים את הביטוי "רדיו סהר" - ימצא תוכניות ששידרנו בתחנה וזמינות תמיד ובכל עת. בנוסף, התכנים מועברים "לייב" גם בעמוד הפייסבוק שלנו. ככה שהכול מהכל זמין עבור כולם. ואפרופו הסכתים, אנחנו נותנים ביטוי גם לפודקאסטים במסגרת הרדיו ומשדרים פודקאסט שעורכים ומגישים אותו אנשים עיוורים בשיתוף אוניברסיטת בן גוריון בנגב. קוראים לו "מדברים ספרות" והוא זמין באפליקציות הפודקאסטים. אפשר להגיד שיח"צנים שונים הגיעו אליהם גם דרכינו. וגם הם מצידם עושים עבודה מצוינת", ערן לא מחמיץ הזדמנות להחמיא לכל מי שנקרה בדרכו.
ברוב ענוותו, הוא בוחר לא לענות על השאלה, "האם אתה גאה להתכנות "העיתונאי העיוור הראשון בארץ"!
על איזה מרואיין במיוחד אתה מתגאה? שמעתי שראיינתם את בני בגין ואת משה (בוגי) יעלון. מה שאלת אותם והאם התרגשת?
"אמא ראיינה אותם, אני הייתי הטכנאי שדאג שהשידור יועבר באופן רציף וללא תקלות. חברי הכנסת משה בוגי יעלון, שר הביטחון דאז, ובני בגין הם אנשים ישרים עם ערכים. התרשמנו שאכפת להם באמת ושהם עושים פוליטיקה נקייה והם התלהבו מאוד מתחנת הרדיו שלנו. אגב, גם ח"כ איתמר בן גביר התראיין אצלנו. וכך גם העיתונאית והצלמת ליהיא לפיד, אשתו של שר החוץ יאיר".
מהי פסגת עבודתך עד עכשיו?
"בנוגע לרדיו סהר, עשינו המון דברים מטורפים שריגשו אותי אישית, כגון שיתוף פעולה עם right- hear (אפליקציית התמצאות והכוונה למען ציבור העיוורים שהמנהלים שלה אישרו לנו לשדר את המפגשים הקהילתיים שהם מפיקים), הנגשת משדר ההתרמה של עמותת "יד עזר לחבר" יחד עם ערוץ 13 למען ניצולי השואה והטקסים "שרים לזכרם" והדלקת המשואות באמצעות תיאור קולי, ועוד".
למרות לקותו, ערן נמנה על אותם יחידי הסגולה אשר המקצוע שלהם הוא תחביבם.
ספר על אבא יעקב שבנה עבורך במו ידיו את האולפן באופקים.
"יש לי אבא מוכשר במיוחד, אכפתי ואהוב, שבנה עבורי את אולפן ההקלטות ואת תחנת רדיו סהר. עבד קשה ובמשך זמן למד איך האקוסטיקה צריכה להיות וכך עקב בצד אגודל בנה לנו אולפנים מרהיבים ביופיים ובמקצועיותם, על כך אני מודה לו ומעריך מאוד!!"
מה תאחל לקהל מאזיניך, מרואייניך, קוראיך ולכל עם ישראל לשנה החדשה?
"להיות טובים ואכפתיים כלפי הזולת בכלל וכלפי אנשים עם צרכים מיוחדים בפרט, שיפתחו את ליבם להבין שבסוף כולנו שונים האחד מהשני ומכאן שיש לקבל את כולם תוך הבנה וסובלנות".
כתובת אתר התחנה לקוראים המעוניינים:
https://radiosahar.co.il
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]