עימות חזיתי במועצת העיר באר שבע: הסערה בבן גוריון חושפת את הבקיעים בקואליציה העירונית

הולך, מסתבך והופך לעימות פוליטי-עירוני: מטה מאבק האקדמיה נגד ההפיכה המשטרית ופורום המרצות והמרצים למשפטים ודמוקרטיה קוראים לאוניברסיטת בן גוריון לבטל את השעייתו של ד"ר סבסטיאן בן דניאל. לטענתם, ‘’מדובר במהלך המסכן את חופש הביטוי ופוגע בפלורליזם האקדמי''.
מנגד, בישיבת מועצת העיר באר שבע היו מי שקראו להטיל סנקציות על האוניברסיטה, קול המצטרף לקריאות של פעילים בבאר שבע לסלק את האוניברסיטה מהעיר ולהקים במקומה ‘’קמפוס לאומי''. בן דניאל, תחת שם העט ‘’ג'ון בראון'' פרסם בשנים האחרונות סדרת ציוצים שנויה במחלוקת, בה אמירות פוגעניות כלפי תושבי באר שבע, הפריפריה חיילי צה''ל והציבור הדתי לאומי. בעקבות פניית ארגון ‘’אם תרצו'', ד''ר בן דניאל הושעה מתפקידו עד לתום הבירור בעניינו.
לא ראינו כזו נחישות כלפי מי שכינו את צה''ל ‘חמאס’ ואמרו שייהרגו ולא יתגייסו. גם לא שמענו קולות גינוי כלפי אותו תושב באר שבע החשוד בריגול לטובת אירן. למעשה, עניינו ירד מהכותרות יממה לאחר מכן. על ד''ר בן דניאל כותבים ללא הפסק, כאילו זה מכוון מגבוה
בהודעה שפרסם מטה המאבק של המרצים נכתב כי "הנהלת האוניברסיטה השעתה את ד"ר בן דניאל מהוראה בשל הבעת עמדתו ברשתות החברתיות, צעד המוביל להשתקת קולות וליצירת אקלים של פחד וצנזורה באקדמיה". עוד נמסר כי "תפקיד המוסדות האקדמיים הוא לעודד דיון חופשי ולחשוף סטודנטים למגוון דעות, לא להשתיק מרצים בשל עמדותיהם".
גם פורום המרצות והמרצים למשפטים ודמוקרטיה הצטרף לגינוי ההחלטה, וציין כי ההשעיה בוצעה לאחר שיחה עם רקטור האוניברסיטה, אך מבלי שנמסרו למרצה הטענות נגדו מראש וללא קיום שימוע כנדרש. "חופש הביטוי האקדמי כולל הגנה על דעות שניות במחלוקת, כל עוד אינן מהוות הסתה פלילית. השעיה זו היא כניעה ללחץ ציבורי שהופעל על ידי גורמים פוליטיים", טען הפורום.
בפנייה להנהלת האוניברסיטה דורשים המרצים לשוב ולעמוד על עקרונות הפלורליזם והחופש האקדמי, ולבטל לאלתר את ההשעיה של ד"ר בן דניאל.
ההצעה שלהם כמובן נתקלת בהתנגדות תושבי באר שבע, עיר שיחסיה עם האוניברסיטה היו מתוחים מאז ומתמיד, בעיקר על רקע הגישה הפלורליסטית בקמפוס, המאפיינת אוניברסיטאות אחרות בישראל ובעולם.
בישיבת מועצת העיר האחרונה, העלה עו''ד אמנון כהן (הליכוד) הצעת לנקוט עיצומים כנגד האוניברסיטה, קול המצטרף לקריאות של פעילים בבאר שבע לפעול להוצאת האוניברסיטה מהעיר או לנקיטת צעדים כנגדה. ראש עיריית באר שבע השיב, כי מאחר והאוניברסיטה היא גוף פרטי ולא עירוני, המשלם מיסי ארנונה כחוק, לעיריית באר שבע אין יכולת או סמכות להתערב לנעשה בתוכה.
מנגד, תנועת ‘אם תרצו’ פרסמה סרטון, הקורא לחתימה על עצומה לפיטוריו המרצה. הסרטון פורסם בערוץ הטלגרם של אם תרצו וברשתות החברתיות. זאת ועוד, התנועה בירכה את ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', על כי גינה את דבריו של ד''ר בן דניאל.
הסרטון של ‘’אם תרצו''
סגן ראש עיריית באר שבע, הרב אושרי אביכזר, התייחס לסוגיה בשיחה עם חדשות באר שבע והנגב. הוא מגלה במקרה זה ממלכתיות ואחריות וקורא להרגעת הרוחות ולשיח לא מתלהם, לא במועצה ולא במרחב הציבורי. לדבריו, הדרך לטפל בסוגיה אינה של חרמות ועונשים, אלא דווקא במפגש פנים מול פנים, בליבון הסוגיות ובהאזנה איש לטענות רעהו. ‘’אני חושב שזה הכי נכון. הרי דרך של סנקציות אינה מעשית. אוניברסיטת בן גוריון הינה מוסד חשוב בבאר שבע ועל כן, יש לנקוט בהדברות''. לפני מספר חודשים, ערך סגן ראש עיריית באר שבע מפגש עם נשיא אוניברסיטת בן גוריון, הפרופ' דניאל חיימוביץ. ‘’הייתה פגישה מצויינת וברוח מאוד טובה וזו הדרך שיש להמשיך בה''.

חבר מועצת העיר עידו אטיאס (חוזה חדש לבארשבעים), אומר כי ‘’תרומתה של האוניברסיטה לעיר גדולה וחשובה. אך שוב היא במרכזה של מתקפה שמובילה תנועת 'אם תרצו'. תנועה שתכליתה לסמן "בוגדים" - האקדמיה, המשפט, התקשורת ועוד. לסמן "אנחנו-והם". לכן השיח לא צריך להיות על ציוץ כזה או אחר מקומם וצורם ככל שיהיה, אלא על המגמות האלה שמפלגות ומשסעות בינינו, ואת מי הן משרתות. אני אמשיך לעמוד לצידה של האוניברסיטה, וסומך על קברניטיה שינווטו אותה נכון בסערה. אסור להיכנע לפופוליזם, נמשיך לדבוק ולקדם ערכי דמוקרטיה ושוויון''.
מולו, סגן ראש עיריית באר שבע, שמעון טובול: ‘’גאה להיות שייך לערוץ 14 גאה להיות שייך לארגונים המדהימים אם תרצו ובצלמו. אל תתיחסו לשולים של החברה אנשים שנבחרו בפוקס לא נולדו ולא מכירים את העיר אהובה שלנו. יאללההה חוזרים למילואים בכל הכח יש כאלה שמקריבים למען המדינה עם נשק של לוחמים ויש כאלה שמסתובבים עם רובה מים באוטובוס שבת''
פעילי שמאל בבאר שבע תוהים על מה ההתנפלות: ‘’לא ראינו כזו נחישות כלפי מי שכינו את צה''ל ‘חמאס’ ואמרו שייהרגו ולא יתגייסו. גם לא שמענו קולות גינוי כלפי אותו תושב באר שבע החשוד בריגול לטובת אירן. למעשה, עניינו ירד מהכותרות יממה לאחר מכן. על ד''ר בן דניאל כותבים ללא הפסק, כאילו זה מכוון מגבוה. זה שיח שמנסה להטיל פחד בסטודנטים או בכל מי שלא מיישר קו עם השלטון. אומר לך את האמת - אני מפחדת ואני שומעת את הקריאות נגד פעילים כשאני עומדת במשמרת לשיחרור החטופים. חלק מהנהגים מנופפים לשלום לשם הזדמהות, אבל יש גם הרבה קללות ויריקות - וזה על החטופים שלנו''.
הציוץ של גלעד שקד (רשת X)
1/2
אני כותב את הדברים הבאים בשם הסטודנטים שמובילים את המאבק לפיטוריו של המרצה סבסטיאן בן-דניאל, ואני כותב אותם בחשש רב. נכון לשעה זו סבסטיאן עדיין מושעה לכן לא מופרך שיחזור ללמד בסמסטר הקרוב. אם זה המצב, אני מסתכן בהתנכלות אקדמאית באחד מהקורסים שלי שהוא אמור ללמד. אף על זאת,… pic.twitter.com/92N4QBipHT— גלעד שקד (@Gilad__Shaked) March 8, 2025
‘’בעבר פוטרו מרצים שיצאו נגד קהילת הלהט''ב''
גלעד שקד, סטודנט בבן גוריון, כותב בין היתר: ‘’יכול להיות שתמשיכו לראות את אם תרצו פועלים בנושא. אבל חשוב לי להבהיר שאנחנו, הסטודנטים למדעי המחשב באוניברסיטה, פועלים עצמאית ועל דעת עצמנו. זו לא מחאה פוליטית ואין לנו מטרה לרדוף פוליטית אף אחד. שנאת דתיים לעומת זאת- זו לא פוליטיקה. גזענות כלפי מזרחים וערבים- אינם חופש ביטוי. לא בהגדרתו לפי האקדמיה לפחות.
בשנת 2010, המרצה ד״ר ירוחם לויט טען בהרצאה טענות פוגעניות כנגד הקהילה הלהט״בית ופוטר. בשנת 2015 המרצה ד״ר אלי רון קרא להומואים ״חולי מין וסוטים״. בכך סיים את 12 שנותיו באוניברסיטה.
משעמם לאוניברסיטת בן גוריון שהיא מפטרת מרצים ככה סתם? רק בגלל אמירות בהרצאה או התבטאויות בלינקדאין הפרטי? לא. האוניברסיטה הבינה כבר לפני 15 שנה שהמרצים שלה מחוייבים לקבל כל סטודנט כבן אדם, ולראות בו אדם בפני עצמו. ללא דעות קדומות, גזענות, או שנאה קטגורית. זה בסוף המפתח לאקדמיה שבה כולם מרגישים בנוח להיות מי שהם.
אנחנו דורשים מאוניברסיטת בן גוריון להמשיך את אותו הקו, גם כאשר סטודנטים מרקעים אחרים עומדים על המוקד''.
מאות אנשי אקדמיה נגד פיטורי בן דניאל
בינתיים, מאות אנשי אקדמיה, מבאר שבע וממוסדות אחרים בארץ, חתמו על עצומה נגד פיטוריו של ד''ר סבסטיאן. במכתב, המופנה לצמרת האוניברסיטה, נכתב: ‘’ההשעיה של ד"ר סבסטיאן בן דניאל, בעקבות דברים שכתב בחשבונות הפרטיים שלו ברשתות החברתיות, החוסים תחת חופש הביטוי והדעה ובנפרד לחלוטין מתפקידו האקדמי, היא נקודת שפל חדשה כאשר אלו האמורים לשמש כמגני חופש הביטוי, משתפים פעולה עם כוחות המבקשים לפגוע בו.
איך נמשיך ונתפתח מחקרית? איך נלמד את הסטודנטים שלנו חשיבה ביקורתית? אם ראשי האוניברסיטה מחילים על עצמם מראש חוקי השתקה במפגן צנזורה עצמית? את המאמצים לטהר את האקדמיה מחוקרים ומרצים בשל עמדותיהם הפוליטיות יש לעקור מיד ומהשורש''.
האם ממשלת ישראל יכולה להורות על סגירה של אוניברסיטת בן גוריון?
לא קיימים תקדימים בישראל שבהם אוניברסיטה נסגרה או נפגעה באופן משמעותי בעקבות אמירות של מרצים. עם זאת, היו מקרים שבהם מרצים ספציפיים התבטאו באופן שנוי במחלוקת, מה שהוביל לדיונים ציבוריים ואף ליוזמות חקיקה בנושא.
לדוגמה, ביולי 2024 אישרה הכנסת בקריאה טרומית הצעת חוק שתאפשר למועצה להשכלה גבוהה לדרוש ממוסדות אקדמיים לפטר מרצים שהביעו תמיכה בטרור או שללו את קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. עם זאת, הצעת חוק זו טרם הפכה לחוק מחייב. בנוסף, בעקבות אירועים מסוימים, מוסדות אקדמיים השעו סטודנטים שהואשמו בהבעת תמיכה בארגוני טרור, אך לא תועדו מקרים של סגירת מוסדות אקדמיים בשל כך.
.jpg)
הצעת החוק לפיטורי מרצים שיתבטאו נגד ישראל תקועה
הצעת החוק שהוגשה על ידי יו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ, בשיתוף התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, נועדה לחייב מוסדות אקדמיים לפטר מרצים, אנשי הוראה או חוקרים, אם יתבטאו או יפעלו באופנים הבאים: שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לטרור, תמיכה בארגון טרור., תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור של מדינת אויב, ארגון טרור או יחידים נגד מדינת ישראל.
מרצה שיפוטר בהתאם לחוק זה לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים ותמיכות מהמוסד. בנוסף, מוסד אקדמי שלא יפטר מרצה בהתאם להוראות החוק, צפוי לשלילת תקציבים על ידי המועצה להשכלה גבוהה. הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית בכנסת ביולי 2024. עם זאת, כדי להפוך לחוק מחייב, עליה לעבור שלוש קריאות נוספות בכנסת. נכון למרץ 2025, ההצעה טרם עברה את כל שלבי החקיקה הדרושים, ולכן אינה חוק מחייב.