האם הפרגולות הפיראטיות בבתי העלמין בבאר שבע עומדות בפני צווי הריסה?

חלק מהפרגולות אשר הוקמו על ידי משפחות הנפטרים בבית העלמין בבאר שבע יוצרות מכשולים במעברים, מקשות על הגישה לחלקות קבר סמוכות ומעלות שאלות לגבי אכיפת חוקי הבנייה
send whatsapp messsage send FB messsage
האם בלאגן הפרגולות בבית העלמין החדש בבאר שבע עומד בפני צווי הריסה? פרגולות בחלקות קבר בבאר שבע. צילומים: סלולרי ללא קרדיט

''זה הפך לג'ונגל. אנשים מקימים פרגולות מעל חלקות הקבר איך שבא להם. לאנשים מבוגרים קשה לפעמים להגיע לחלקות. כל אחד עושה מה שהוא רוצה'', 
מספר לחדשות באר שבע והנגב מוטי, תושב העיר. אכן, על פ-י תיעודים, בבית העלמין בבאר שבע, קרובי משפחות של נפטרים הקימו פרגולות מעל חלקות הקבר של יקיריהן, 
במטרה לספק הגנה מפגעי מזג האוויר ולהצל על המבקרים. עם זאת, חלק מהפרגולות נבנו כך שהן גולשות לתוך המעברים בין החלקות, מה שמקשה על הגישה לחלקות קבר סמוכות.


ישבנו ונשב עם אגף ההנדסה ביריית באר שבע, בנושא האכיפה ואני חושב שבהידברות עם התושבים, עם המשפחות , ננסה לצמצם ולמזער ולייצר איזושהי נוסחה מאזנת בין כולם. אני חושב שהנגישות בבתי העלמין היא דבר מרכזי


תושב העיר באר שבע הביע את תסכולו מהמצב: "בן אדם מבוגר או נכה לא יכול להגיע לחלקה. הפרגולה נבנתה כך שהיא גולשת מהשטח לתוך השבילים. 
גם לעובדי בית העלמין קשה. הם צריכים לדלג בין הקברים. 
אם להם קשה אז מה יהיה על בן אדם מבוגר". לדבריו, העובדים עצמם מספרים כי עבודות הניקיון והתחזוקה במקום הפכו קשות, בשל ההפרעות למעברים. 

"אם אני בונה פרגולה בבית ללא אישור, אני חוטף קנס כבד. למה בבית העלמין לא אוכפים? פה צריכה להיות אמירה חדה של הרשות המקומית - שתאכוף את חוקי הבניה, גם בבית העלמין".

יש חוק פרגולות, אך האם הוא נאכף?
בשנת 2014 נכנס לתוקף תיקון 101 לחוק התכנון והבניה, המכונה "חוק הפרגולות", המאפשר הקלות ברישוי בכל הקשור להקמת סוככים. עם זאת, עדיין נדרש אישור ובחינה הנדסית לוודא שהסוכך תקין, מחוזק היטב ואינו מהווה סכנה לסביבתו.

התיקון לחוק בא להקל ולהפחית את הבירוקרטיה על מי שבסך הכל מבקשים להקים הצללה למרפסת או לגינה והוא מתייחס גם למי שבונה פרגולה או סככה מעל חלקת קבר יקיריו. 
''אין בעיה, עיני לא צרה באף אחד וגם צריך להתחשב במשפחות העולות לקבר בימי שמש קופחת או מזג אוויר קשה. אבל כאן יש מי שלקחו לעצמם רשות לפלוש למעברים. זו לא חלקה אחת בלבד, זו תופעה שפוגעת באחרים''.

עופר כרדי, ראש המועצה הדתית בבאר שבע, התייחס לנושא ואמר: "אנחנו לא אמונים על אכיפה בחוקי הבנייה. מי שאמון על כך זו עיריית באר שבע.
 ידוע לנו על פנייה למבקר המדינה, ואנחנו משתפים פעולה בנושא. קיבלתי היום פנייה מלשכת מהנדס העיר לסיור בבית העלמין, לטפל בתופעה של הפרגולות. יש שם טענות של משפחות על גישה, ואנחנו נשתף פעולה עם העירייה בנושא".

''רק בחצי שנה האחרונה נכנסתי לכהן בתפקיד. אנחנו ישבנו ונשב עם אגף ההנדסה בעיריית באר שבע, בנושא האכיפה ואני חושב שבהידברות עם התושבים, עם המשפחות , ננסה לצמצם ולמזר ולייצר איזושהי נוסחה מאזנת בין כולם. 
אני חושב שהנגישות בבתי העלמין היא דבר מרכזי ונעשה הכול וליישב את זה על הדרך הטובה ביותר''.
המצב הנוכחי מעלה שאלות לגבי הצורך באיזון בין רצון המשפחות לכבד את זכר יקיריהן באמצעות הקמת פרגולות, לבין הצורך לשמור על סדר ותקינות המעברים בבית העלמין. 
הרשויות המקומיות מתבקשות לבחון את הנושא ולהבטיח שאכיפת חוקי הבנייה תתבצע גם במקומות רגישים כמו בתי עלמין, תוך התחשבות בצרכי המשפחות והמבקרים.