שמנים? אוניברסיטת בן גוריון חושפת מידע שחשוב לכם לדעת

שומן תוך-בטני, המצטבר סביב איברים פנימיים כמו הכבד והמעיים, נחשב למסוכן במיוחד בשל השפעתו על הבריאות המטבולית. מחקר חדש, בהובלת אוניברסיטת בן-גוריון והמתפרסם בכתב העת BMC Medicine, ניסה לענות על שאלה מדעית מרכזית: מה חשוב יותר – הכמות האבסולוטית של השומן התוך-בטני או הפרופורציה שלו ביחס לשומן התת-עורי?
המחקר, שבו השתתפו 572 נבדקים שעברו סריקות MRI וניסויי תזונה במשך 18 חודשים, מצא כי גם אנשים בעלי משקל תקין אך עם שיעור גבוה של שומן תוך-בטני נמצאים בסיכון מוגבר להפרעות מטבוליות, בשל עלייה ברמות שומני הדם. מנגד, אנשים עם השמנה בטנית הציגו רמות גבוהות יותר של סמני דלקת ושל סוכרת.
במהלך המחקר, ירדו המשתתפים בממוצע 23% משטח השומן התוך-בטני שלהם, ופרופורציית השומן התוך-בטני שלהם ירדה מ-28.2% ל-26.9%. נמצא כי גם ירידה אבסולוטית וגם ירידה יחסית בשומן התוך-בטני תרמו לשיפור בקרת הסוכר וברמות השומנים בדם, אך הפחתה משמעותית בשטח השומן התוך-בטני הייתה קשורה במיוחד להפחתת הסיכון לסוכרת ולתנגודת לאינסולין.
פרופ' איריס שי, החוקרת הראשית מאוניברסיטת בן-גוריון והמחזיקה במינוי באוניברסיטת הרווארד, מדגישה כי שינוי תזונתי בריא, גם ללא ירידה דרמטית במשקל, יכול לשפר את יחס השומן התוך-בטני ולתרום למניעת מחלות כרוניות. לדבריה, "הממצאים מראים כי יש צורך בגישה מותאמת אישית לירידה במשקל ולבריאות מטבולית".
המחקר נערך בשיתוף אוניברסיטת הרווארד, לייפציג וטוליין, המרכז למחקר הגרעיני בדימונה ובית החולים סורוקה, ותמך בו משרד הבריאות, משרד המדע והקרן הגרמנית למחקר.