מרכז ההפעלה החדש של ירוחם: צעד קדימה – אך האם זה מספיק?

לצד שיפור בתשתיות הביטחוניות, תושבים עדיין חוששים מהמצב בשטח
send whatsapp messsage send FB messsage
 מרכז ההפעלה החדש של ירוחם: צעד קדימה – אך האם זה מספיק?  צילומים: מועצת ירוחם

השבוע נערך טקס חנוכת מרכז ההפעלה החדש של ירוחם, לאחר שעבר שיפוץ ושדרוג משמעותי שנועד להפוך אותו למתקן מתקדם ויעיל יותר עבור גורמי הביטחון והחירום בעיר. המרכז, שמהווה מוקד שליטה ובקרה, אמור לשמש כגורם מרכזי בניהול מצבי חירום ולחיזוק המענה לתושבים בשעת הצורך.  

בטקס גזרו את הסרט ראש המועצה, עו"ד נילי אהרון, ומפקד מרחב נגב במשטרה, תת-ניצב אמיר קליין, שסימנו בכך שלב חדש במערך הביטחון העירוני. במהלך הסיור, קב"ט המועצה גבי כהן ומנהל הביטחון הקהילתי משה טולדנו הציגו את המתקן המחודש, יכולותיו החדשות וחשיבותו לביטחון הקהילתי.

 29 מצלמות כבר פועלות, עשרות נוספות בדרך – אך האם זהו הפתרון?  
בנוסף למרכז ההפעלה, דווח כי שלב א' של רישות העיר במצלמות הסתיים, כאשר 29 מצלמות חדשות נוספו וחוברו למוקד העירוני. בשלב הבא יוצבו עוד 30 מצלמות, והמוקד היישובי יחובר למשל"ט המחוזי של המשטרה. בשלב ג', צפויה הצבת עשרות מצלמות נוספות בשכונות האופק והאגם, שיביאו את מספר המצלמות בירוחם ל-200.  

בעוד שהמועצה רואה במהלך צעד משמעותי לשיפור הביטחון, ישנם תושבים שמעלים ספקות. מחקרים בינלאומיים מצביעים על כך שמצלמות לבדן אינן מונעות פשיעה, אלא רק מסייעות בפענוח מקרים לאחר מעשה. בנוסף, קיים חשש בקרב חלק מהתושבים מפני פגיעה בפרטיותם, ומומחים מזהירים כי מערך מצלמות ללא תגבור כוח האדם בשטח לא יביא לשיפור ניכר בתחושת הביטחון.

 תחושת הביטחון עדיין נמוכה: “המצב לא באמת משתנה”  
למרות ההשקעה בתשתיות ביטחוניות, מצב הביטחון בירוחם עדיין רחוק מלהיות אידיאלי. נתוני דו"ח הכנסת מראים כי בשנת 2023 נרשמו 41 תיקים פליליים לכל 1,000 תושבים, נתון מהגבוהים בנגב. פשיעה בתחום הרכוש והאלימות ממשיכה להטריד את התושבים, ורבים מהם מרגישים שהמשטרה אינה מספקת מענה מספק.  

לפי סקר אזורי שנערך השנה, 46% מתושבי ירוחם מרגישים חוסר ביטחון אישי – שיעור גבוה במיוחד בהשוואה ליישובים אחרים בדרום. "המצלמות אולי ירתיעו ונדליסטים, אבל הן לא עוצרות עבריינים רציניים", אמר תושב העיר. "בלילה עדיין מפחיד להסתובב באזורים מסוימים, ואין כמעט נוכחות משטרתית".  

 המשטרה חוזרת – אבל האם זה יספיק?  
אחת הבשורות החשובות יותר היא חזרתה של תחנת המשטרה המקומית לפעילות לאחר שנים שבהן לא הייתה נוכחות משטרתית קבועה ביישוב. מאמצי ראש המועצה מול המשטרה והמשרד לביטחון לאומי נשאו פרי, ולאחרונה אוישה התחנה מחדש בשישה שוטרים, לצד ניידת קבועה שמוצבת ביישוב.

מפקד מרחב נגב, תנ"צ אמיר קליין, שהחל לאחרונה את תפקידו, מציב יעדים לחיזוק הביטחון ולמלחמה בפשיעה, אך מדובר באתגרים משמעותיים. "אנחנו מחויבים להעניק שירותי משטרה טובים יותר ולשפר את איכות החיים באזור", אמר קליין. תחת פיקודו ובהובלת מפקד תחנת דימונה, סנ"צ משה שטרית, המשטרה התחייבה להוביל מהלכים משמעותיים להתמודדות עם הפשיעה.

 מבט קדימה: האם ירוחם באמת תהפוך לבטוחה יותר?  
השקעות משמעותיות בביטחון, פתיחת תחנת המשטרה המחודשת, ומרכז הפעלה מתקדם הם צעדים בכיוון הנכון, אך רבים סבורים כי ללא תגבור מסיבי של כוח האדם בשטח ושינוי בגישת האכיפה, הפשיעה תמשיך להוות אתגר.

המועצה המקומית, יחד עם המשטרה, ניצבות כעת בפני מבחן – האם הצעדים האחרונים יביאו לשינוי ממשי בתחושת הביטחון בעיר? או שמא יהיה זה עוד מהלך טכני שלא יפתור את המציאות המורכבת?

דבר אחד ברור: התושבים מחכים לראות תוצאות בשטח – ולא רק על מסכי המצלמות.