אחרי כמעט 60 שנה רמ''י הודיעה למשפחה שכולה מבאר שבע: 'הנכס לא שייך לכם'

"זה נראה תמוה ומעורר שאלות רבות באשר להתנהלות הגורמים", אומר לירן כהן, נכדו של ברוך דיין זדה ז"ל, בעלי הצרכנייה הוותיקה ברחוב פקועה בשכונת נווה נוי בבאר שבע. עבור משפחת כהן, התנהלות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) היא לא פחות מהלם מוחלט.
אחרי 55 שנה שבהן החזיקה המשפחה בצרכנייה המיתולוגית, פתאום מתברר שהנכס, שלטענת המשפחה נרכש כחוק והוסדרו כל המסמכים הנדרשים לגביו, אינו שייך להם — לפחות לא לפי טענת רמ"י - רשות מקרקעי ישראל.
המשפחה השכולה, הנחשבת לאחת המשפחות הוותיקות בשכונה, מוצאת את עצמה במאבק משפטי מורכב ויקר מול הרשויות.
סיפורו של הנכס מתחיל בשנת 1969, אז החל אבי המשפחה, ברוך דיין זדה ז"ל, בהליך רכישה של הצרכנייה מהאגודה הצרכנית המקומית. האגודה, שהפכה לימים לחברת "קו-אופ", סיכמה עם ברוך על העברת הנכס, ובשנת 1974 נמסרו למשפחה המסמכים הרשמיים, שכללו הסכם חתום על הרכישה, תשלום מלא של התמורה הנדרשת, וכן תשלום מסים והיטלים כנדרש בחוק. במשך עשרות שנים, הפעילה המשפחה את הצרכנייה ששירתה את תושבי נווה נוי, אחת השכונות הוותיקות בעיר באר שבע.
ביום בו ביקרנו במקום עברה במקרה תושבת השכונה ואמרה: ''אתם פותחים מחדש את הצרכנייה? אני נורא מתגעגעת, זוכרת את ברוך עוד כשהייתי ילדה, כולם בשכונה מתגעגעים לצרכנייה''. אגודות צרכניות פעלו בארץ מקום המדינה ובמיוחד בשנות הצנע, להבטיח אספקה סדירה ומחירים הוגנים לתושבי המדינה הצעירה. בנגב ובבאר שבע פעלו אגודות כאלה.

בשנת 1997, לאחר מותו הטרגי של האח שרון ז"ל, שנהרג במהלך שירותו הצבאי, החליט הסב, ברוך דיין, לסגור את הצרכנייה. "לא יכולתי להמשיך יותר", אמר ברוך לבני משפחתו. מאז הצרכנייה נותרה סגורה, אך המשפחה לא התעלמה מההתחייבויות הפיננסיות שלה כלפי הרשויות — ההורים שילמו ארנונה לעיריית באר שבע כל השנים, ולימים היורשים אף הגיעו להסדר עם העירייה בנוגע לחוב שהצטבר לאחר סגירת הצרכנייה. אחרי פשרה משפטית, שילמה המשפחה למעלה מ-100,000 שקלים לעיריית באר שבע כדי לסגור את החוב.
.png)
בירור מעמיק יותר חשף הפתעה בלתי צפויה: רשות מקרקעי ישראל טוענת שהצרכנייה כלל אינה בבעלות המשפחה. לפי עמדת רמ"י, שהגיעה לבית המשפט, ייתכן שהנכס נרכש מאדם לא מוסמך או שאינו נרשם כהלכה, וכי לרשות מקרקעי ישראל יש זכויות על הנכס.
המשפחה הגישה את כל המסמכים המשפטיים שבידיה כדי להוכיח אחרת: הסכם הרכישה החתום מול אגודה צרכנית באר שבע ואגודה צרכנית הנגב משנת 1974, הוכחות לתשלומים שביצעו לצורך השלמת העסקה, וכן מסמכי אישור תשלומי היטלים, מס רכישה וארנונה, שמעידים על כך שהמשפחה מחזיקה בנכס כדין לאורך עשרות שנים.
"שילמנו ארנונה כל השנים – אז איך לא היינו הבעלים?"
"איך יכול להיות שכל השנים שילמנו ארנונה לעיריית באר שבע, ואף אחד לא אמר מילה על הבעלות?", תוהה לירן כהן. "אם זה לא היה שלנו, מדוע ביקשו מאיתנו לשלם חובות של יותר מ-100,000 שקל? איש לא ערער על כך שבבעלותנו מבנה הצרכנייה עד היום''.
כהן מוסיף: “אם היינו יודעים שהמבנה לא שייך לנו, היינו שוקלים את צעדינו אחרת לגמרי. הצגנו בפני בית המשפט מסמכים על הסכם הרכישה, העברת הבעלות וכל מה שנדרש לפי חוק. אם יש פה טעות, היא לא אצלנו. לאורך עשרות שנים, לא שמענו מרשות מקרקעי ישראל מילה אחת על כך שהמבנה אינו בבעלותנו. זה מקומם ומעורר תהיות רבות באשר להתנהלות הגורמים האמורים להגן על זכויות האזרח.”

2006 : הטאבו הוסדר, אבל איש לא שאל שאלות
לפרשה נוסף פרט משמעותי שעשוי להטות את הכף לטובת המשפחה: ‘הקרקע הוסדרה בטאבו בשנת 2006, ראו שיש שם מבנה ועדיין לא טרחו לבדוק מי ולמה. יש מסמך מאושר בעירייה (טרם הרכישה ע"י הסבא) בו כתוב בפירוש כי האגודה הצרכנית היא הבעלים בקרקע’, תוהה לירן.
כעת, התיק מתנהל בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. המשפחה דורשת הכרה בבעלותה על הצרכנייה, כפי שנקבע במסמכים ובתשלומים שביצעה כחוק. מנגד, רשות מקרקעי ישראל טוענת כי הבעלות לא הוסדרה כראוי או שנעשו טעויות לאורך השנים.
לדברי לירן, המשפחה לא מתכוונת לוותר. "אנחנו משפחה שכולה. זה הבית שלנו, זה הנכס שלנו. כל השנים איש לא ערער על כך. אנחנו לא נוותר ונלחם על הצדק", הוא מסכם.

המאבק עוד רחוק מסיום
פרשת משפחת כהן-זדה עשויה להוות תקדים עבור משפחות רבות המחזיקות בנכסים ותיקים שנרכשו מאגודות צרכניות. האם בית המשפט יכיר בזכויות הבעלות של המשפחה, או שמא רשות מקרקעי ישראל תצליח להוכיח שהנכס אינו שייך למשפחה? בינתיים, משפחת כהן-זדה ממשיכה את המאבק. "זו לא רק מלחמה על הנכס – זו מלחמה על הזכות לצדק", מסכם לירן.
מרמ''י נמסר בתגובה: ''תגובתנו תינתן בבית המשפט.''