בירת הנגב החדשה? העיר החרדית שיצאה לדרך תהיה גדולה מבאר שבע

רשות מקרקעי ישראל הכריזה על הקמת עיר חרדית חדשה בנגב בשם הזמני 'תילה' - שתזכה למיקום מועדף ומטרתה לשנות את פני האיזור
send whatsapp messsage send FB messsage
בירת הנגב החדשה? העיר החרדית שיצאה לדרך תהיה גדולה מבאר שבע בני ברק. כבר אין מקום (צילום: ORI / ויקיפדיה)

בירת הנגב החדשה יצאה לדרך: רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) הכריזה על מהלך משמעותי לחיזוק ההתיישבות בנגב – הקמת עיר חרדית חדשה שתיקרא, בשלב זה, בשם הזמני "תילה". מדובר בפרויקט גרנדיוזי שנועד לתת מענה לצורכי הדיור של המגזר החרדי בישראל, אשר מתרכז במספר מצומצם של ערים, בהם הדוחק מתחיל להיות קשה. העיר תוקם על שטח של כ-9,500 דונם ותכלול 50 אלף יחידות דיור, אשר יאכלסו כ-275 אלף תושבים - ובכך תהפוך לעיר הגדולה בנגב. 


העיר החרדית החדשה בנגב תאכלס 275,000 תושבים ותהפוך להיות הגדולה. בבאר שבע, בינתיים בחדרים סגורים, מביעים חשש מאיבוד מעמדה של באר שבע כבירת הנגב
 


העיר החדשה תמוקם בתחום השיפוט של המועצה האזורית בני שמעון, צפונית ללהבים, מול רהט ומזרחית לכביש 6. מטרתה של העיר היא לא רק לתת מענה למשבר הדיור, אלא גם לחזק את ההתיישבות בנגב ולעודד הגירה של אוכלוסייה מהמרכז לאזור הדרום. עד כה, הניסיונות להביא תושבים חדשים לנגב לא צלחו. ירידת צה''ל דורמה והעברת בסיסי צה''ל לנגב לא הביאו לבאר שבע תושבים חדשים רבים. 
באר שבע סובלת מהגירה שלילית - כאשר רבים מתושביה מעדיפים את אופקים, בשל הטבות המס וגם רמת ביטחון אישי יותר גבוהה. אופקים נגישה מאוד לתל אביב ועם השלמת תהליך חישמול פסי הרכבת, המצב עוד ישתפר.

ביום רביעי, 11 בדצמבר 2024, התקיימה ישיבת ההיגוי הראשונה של הפרויקט במעמד עודד פלוס, יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום. בישיבה הוצגו חזון העיר, סקר המצב הקיים ותוכנית פרוגרמטית לתכנון העיר החדשה. כמו כן, ניתנו הנחיות להכנת תסקיר השפעה על הסביבה, במטרה לגבש תכנון שימנע פגיעה בערכי טבע ושטחים פתוחים.
 

בשל מצוקת המקומות, בבני ברק בונים ‘טלאי על טלאי’ (גוגל מפות)


עינב רינגלר, מנהלת אגף בכיר תכנון ופרויקטים ברמ"י, התייחסה לחשיבות המהלך: "הקמת העיר החרדית החדשה בנגב היא צעד משמעותי בחיזוק ההתיישבות בדרום הארץ. המהלך יאפשר הוספת מגוון פתרונות דיור איכותיים, עירוב שימושים ושמירה על ערכי טבע ושטחים פתוחים. הפרויקט ייעשה בשיתוף פעולה רחב עם כלל הגורמים הרלוונטיים, במטרה ליצור עיר חרדית מודרנית שתהווה מודל לחיזוק הנגב כולו."

ברמ''י סבורים כי הקמת העיר צפויה לתרום לצמיחה הכלכלית והחברתית בדרום, בין היתר בזכות יצירת הזדמנויות תעסוקה והרחבת מערכות התחבורה הציבורית והתשתיות באזור. העיר תמוקם בנקודה אסטרטגית, סמוך לכביש 6, ותיהנה מנגישות תחבורתית נוחה לכל רחבי הארץ. היא עשויה להפוך לעיר הגדולה בנגב, מה שמעורר ביקורת וחשש - בינתיים רק בחדרי חדרים, בבאר שבע.

שי קרפ, מנהל מרחב דרום ברמ"י, הדגיש את חשיבות הפרויקט: "הקמת העיר החדשה בנגב מהווה אבן דרך חשובה בחיזוק הנגב. הפרויקט יסייע בהתמודדות עם משבר הדיור, יעודד צמיחה כלכלית וישדרג את איכות החיים במרחב כולו."

במסגרת התכנון המוקדם הוחלט להקפיד על שמירת ערכי הטבע והשטחים הפתוחים באזור. לצורך כך יוכן תסקיר השפעה על הסביבה, שמטרתו למנוע פגיעה באזורים רגישים מבחינה אקולוגית ולשלב אלמנטים של תכנון ירוק ומודרני.