ההסתבכות של ענבל אור: לא התייצבה לדיון, השופטת הוציאה נגדה צו הבאה ללא שחרור

צו הבאה ללא שחרור הוצא היום (שלישי) נגד יזמית הנדל"ן לשעבר ענבל אור, לאחר שלא התייצבה לדיון בבית המשפט המחוזי. הדיון, שנקבע לשעה 14:00 בפני השופטת דנה אמיר, נועד לאפשר לאור להודיע האם היא מסכימה לתסקיר מבחן בעניינה – אך אור בחרה שלא להגיע.
למרות היעדרותה, נכחו באולם אמה של הנאשמת ועורך דינה, עו"ד הלוי. עורך דינה של אור טען כי ישנן נסיבות המצדיקות את היעדרותה והגיש בקשה חסויה מטעמה. אולם השופטת דנה אמיר הבהירה כי אין הצדקה למצב בו נאשמת מורשעת אינה מתייצבת לדיונים בעניינה.
השופטת אמיר קבעה באופן חד משמעי: "לא ניתן להלום מצב בו נאשמת אינה מתייצבת לדיונים. אשר על כן אני מורה על הוצאת צו הבאה ללא שחרור. עם מעצרה של הנאשמת, היא תובא בפני שופט לפי הוראות הדין, וככל הניתן - בפניי". כדי להבטיח את אכיפת הצו, הורתה השופטת למזכירות בית המשפט להוציא את הצו למשטרת ישראל לצורך ביצוע מעצרה של אור והבאתה לדיון בבית המשפט. כזכור, אור הורשעה בשורת עבירות חמורות, בהן העלמת מס בהיקף של 10 מיליון שקלים מתוך הכנסות של כ-80 מיליון שקל, במסגרת פעילותה בקבוצות רכישה. בנוסף, היא הורשעה במרמה בנסיבות מחמירות כלפי שלושה רוכשים, בסכום כולל של 1.93 מיליון שקלים.
עוד הורשעה אור בעבירות על חוק הגנת הצרכן, עבירות לפי חוק המע"מ ופקודת מס הכנסה. במסגרת עבירות אלו, רכשה אור מוצרי מותרות כמו תכשיטים, תיקים וביגוד אישי, בסכום כולל של כ-900 אלף שקל, ורשמה את ההוצאות הללו כהוצאות עסקיות כוזבות בספרי החברה שבשליטתה. לא רק זאת, אלא שגם מימון רכישת דירה בסך 2.7 מיליון שקל נעשה דרך חברה בשליטתה, תוך התחמקות מדיווח על ההכנסה.
במהלך הדיון הקודם, ביקשה השופטת אמיר לתת לאור הזדמנות לשקול בחיוב קבלת תסקיר מבחן בטרם יוטל עליה עונש. "תסקיר שירות מבחן הוא כלי להכיר אותך יותר טוב", הסבירה השופטת לאור. "מהמעט ששמעתי על חייך במהלך המשפט, הבנתי שמדובר בנסיבות מורכבות. אני מרגישה שכדי לעשות צדק ולגזור את הדין – נכון שיהיה בפניי תסקיר".
אולם, אור לא התרצתה והגיבה בדברים מעוררי תמיהה: "אין סמכות לבית המשפט להעמיד אנשים לדין. המאשימה לא קיימת". למרות ניסיונה של השופטת לשכנעה, אור לא הביעה נכונות לקבל את תסקיר המבחן, מה שהוביל את השופטת להעניק לה פרק זמן של חודש ימים לשקול זאת. בדיונים הקודמים, הפרקליטות הצהירה כי היא דורשת להטיל על אור עונש מאסר ממושך של בין 8 ל-12 שנים. הפרקליטות הדגישה את חומרת העבירות, את השימוש במרמה מתמשכת ואת הנזק הכלכלי שנגרם לרוכשים ולמדינה.
צו הבאה הוא כלי משפטי שנועד להבטיח את התייצבותם של נאשמים לדיונים בבית המשפט. הצו מבוצע על ידי משטרת ישראל, ובמסגרתו יכולה המשטרה לעצור את הנאשמת בכל מקום בו תימצא – בביתה, במקום עבודתה או בכל מקום ציבורי אחר. ברוב המקרים, העצורה מובאת לדיון בבית המשפט ביום המעצר או למחרת. הוצאת צו הבאה ללא שחרור היא צעד חריג יחסית, המעיד על חומרת המצב המשפטי שבו נמצאת אור. לאחר שהמשטרה תבצע את הצו, אור תובא בפני שופט, ככל הנראה בפני השופטת דנה אמיר, שתחליט אם להאריך את מעצרה או לשחררה בתנאים מגבילים.
בעבר כבר הוצאו צווי הבאה נגד נאשמים אחרים שבחרו שלא להתייצב לדיונים, אך ברוב המקרים מדובר במקרים בהם הנאשמים הם בעלי עבר פלילי משמעותי או כאלה שיש חשש כי יימלטו מההליך המשפטי.