המרוץ לשמש: איך הפכה באר שבע לבירת האנרגיה הירוקה של ישראל

עקפה את תל אביב, חיפה וירושלים: בירת הנגב מייצרת יותר אנרגיה סולארית מכל הערים הגדולות • מיתר שוברת שיאים ארציים • והנתון המפתיע: שדרות ונתיבות מקדימות את רמת גן וגבעתיים
send whatsapp messsage send FB messsage
המרוץ לשמש: איך הפכה באר שבע לבירת האנרגיה הירוקה של ישראל פאנלים סולריים (צילום: דני בלר)

נתונים חדשים שפרסם היום משרד האנרגיה והתשתיות מציבים את הדרום בחזית המהפכה הסולארית בישראל. המדד ההשוואתי, שבוחן את פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת ברשויות המקומיות, חושף תמונה מרשימה במיוחד של הרשויות בדרום הארץ, שמובילות בכל הקטגוריות.

באר שבע מציגה נתונים חסרי תקדים עם הספק מותקן של 58.16 מגה-וואט, כמעט כפול מאשדוד שנמצאת במקום השני עם 33.75 מגה-וואט. "אנחנו רואים כאן תוצאה של מדיניות עירונית ארוכת טווח", מסביר פרופ' דוד פיימן ממכון המדבר באוניברסיטת בן-גוריון. "באר שבע הבינה מוקדם מאוד את הפוטנציאל העצום של אנרגיית השמש, והשכילה לנצל את היתרונות הטבעיים של האזור".
ראש העיר באר שבע, רוביק דנילוביץ׳, בירך: ״העיר באר שבע מבינה את החשיבות הגדולה של האנרגיה המתחדשת. זהו העתיד של העולם ואנו פועלים למקסם את משאבי הטבע וליצור שותפויות כלכליות ועסקיות.  אני שמח שבאר שבע היא העיר המובילה בארץ בתחום האנרגיה המתחדשת ואנו ממשיכים ליזום פרויקטים ולייצר אנרגיה לרווחת העיר ותושביה״
ההפתעה הגדולה של המדד מגיעה דווקא מהמועצה המקומית מיתר, שמציגה נתונים מרשימים במיוחד. היישוב הקטן יחסית מוביל את קטגוריית המועצות המקומיות עם הספק של 10.77 מגה-וואט, ומה שעוד יותר מרשים הוא שיעור מימוש הפוטנציאל שעומד על כמעט 50%. "התוצאות האלה הן פרי של שיתוף פעולה יוצא דופן בין המועצה לתושבים", אומר ראש המועצה. "כשהתחלנו את המהלך, לא כולם האמינו שנצליח להגיע להישגים כאלה".

תחנת האנרגיה הסואלרית באשלים שבנגב (צילום: דני בלר)

גם הערים הבינוניות בדרום מציגות התקדמות משמעותית. שדרות, שנמצאת במקום השני בקטגוריית הערים הבינוניות עם 41% מימוש פוטנציאל, הפכה למודל של התייעלות אנרגטית. נתיבות, לא רחוק מאחור, מציגה 36% מימוש פוטנציאל ומדורגת במקום השלישי. "ההישג של שדרות ונתיבות מרשים במיוחד כשמביאים בחשבון את האתגרים הכלכליים והחברתיים שהערים האלה מתמודדות איתם", מציין בכיר במשרד האנרגיה.
המשמעות הכלכלית של המהפכה הסולארית בדרום היא עצומה. בבאר שבע לבדה, החיסכון השנתי בחשבונות החשמל של מבני הציבור מוערך במיליוני שקלים. במיתר, תושבים שהתקינו מערכות סולאריות על גגות בתיהם מדווחים על הכנסה חודשית קבועה ממכירת עודפי החשמל לרשת החשמל הארצית.

הנתונים מדגישים את הפער העצום בין הדרום למרכז הארץ. בעוד שבמחוז תל אביב מימוש הפוטנציאל עומד על 7% בלבד, רשויות הדרום מציגות אחוזי מימוש גבוהים משמעותית. היתרון של הדרום נובע משילוב של גורמים: מספר שעות השמש הגבוה, זמינות השטחים, ובעיקר - מודעות סביבתית גבוהה ותמיכה מוניציפלית נרחבת.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, מדגיש כי משרדו ימשיך לתמוך ברשויות המקומיות בדרום. "אנחנו רואים בדרום מודל להצלחה", אומר כהן. "הרשויות כאן מוכיחות שאפשר לשלב בין פיתוח כלכלי לאחריות סביבתית". המשרד מתכנן להשקיע עשרות מיליוני שקלים נוספים בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת באזור בשנים הקרובות.