שקועים בחובות? אלה חדשות הטובות למי שהוגדרו חדלי פירעון

ועדת החוקה האריכה את הוראת השעה שנועדה לסייע לחייבים להגיע להסדר חוב עם נושים ללא מינוי נאמן. המהלך יאפשר להשלים את החקיקה החדשה בנושא.
send whatsapp messsage send FB messsage
שקועים בחובות? אלה חדשות הטובות למי שהוגדרו חדלי פירעון צילום המחשה: PIXABAY

ועדת החוקה של הכנסת הודיעה היום (ג') על הארכת תוקפה של הוראת השעה בצו חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אשר תאפשר הארכת תקופת "עיכוב הליכים" בהליכי גיבוש הסדרי חוב. תוקפה של הוראת השעה, שהייתה אמורה להסתיים בדצמבר 2024, הוארך בשלושה חודשים ושבוע נוספים – עד מרץ 2025. המהלך נועד לאפשר לממשלה להשלים את הליכי החקיקה להסדרת המנגנון החדש בחוק.  


הטוב הוא שנותנים לאנשים שנמצאים במצוקה של פשיטת רגל סיכוי להסתדר ולצאת לחיים נורמטיביים, ואחר כך להסתדר עם הספקים – וזה מבורך


הוראת השעה המקורית נחקקה בשנת 2021, במטרה לסייע לעסקים ואנשים פרטיים שנקלעו לקשיים כלכליים בעקבות משבר הקורונה. במסגרתה, ניתנת אפשרות לעכב הליכים משפטיים עד ארבעה חודשים לצורך משא ומתן עם נושים לגיבוש הסדר חוב מוסכם. בשונה מהליך חדלות פירעון, לא ממונה לחייב נאמן, אלא "מנהל הסדר" שמסייע לניהול התהליך ומפקח על עמידת החייב במגבלות שנקבעו.  
בעקבות הצלחת המודל, הממשלה פועלת לעיגון קבוע של ההסדר בחקיקה. במסגרת זו, הוגשה הצעת חוק חדשה לכנסת בשם "חדלות פירעון ושיקום כלכלי – צו עיכוב הליכים זמני בהליך לאישור הסדר חוב 2024". על פי ההצעה, יוסדרו רכיבים מהותיים מהוראת השעה בחוק קבוע, שיאפשר להמשיך ולתת מענה למצבי חירום כלכליים הדורשים התארגנות פיננסית מהירה.  

גדי מאזוז, חבר מועצת עיריית באר שבע ולשעבר מחזיק תיק הרווחה בעיר, שיתף את עמדתו על הארכת הצו ואמר:   "אני חושב שבכל חוק צריך לראות את הטוב ואת המוטב בו. הטוב הוא שנותנים לאנשים שנמצאים במצוקה של פשיטת רגל סיכוי להסתדר ולצאת לחיים נורמטיביים, ואחר כך להסתדר עם הספקים – וזה מבורך''. עם זאת, הזהיר מאזוז מהשלכות שליליות שעלולות לנבוע מיישום החוק:   "הבעיה היא שאם כל אחד יגיד לעצמו 'מה כבר יכול לקרות?' – נגיע למצב שבו בעלי עסקים רבים ייכנסו להפסדים גדולים. אנחנו עלולים ליצור גל של קריסות כלכליות, כי לאנשים לא אכפת מה יקרה לאחר מכן".  
הארכת הוראת השעה נחשבת למהלך משמעותי עבור חייבים רבים המנסים לגבש הסדרי חוב ללא צורך בניהול הליך מלא של חדלות פירעון, וזאת תוך שמירה על יכולתם להמשיך לנהל את ענייניהם הכספיים השוטפים. הכנסת צפויה לדון בהצעת החוק החדשה, במטרה להפוך את המנגנון הזמני להסדר קבוע בחוק.