פסק דין: ילדי פלסטינים המתגוררים בבאר שבע - יוכלו להירשם למערכת החינוך בעיר

בסוגיה משפטית רגישה בעלת השלכות ארציות, בית המשפט לעניינים מנהליים בבאר שבע פסק השבוע כי ניתן לרשום ילדים למסגרות חינוך גם ללא תעודת לידה, באמצעות מסמך "הודעת לידת חי" בלבד. ההחלטה נתקבלה לאחר עתירה מנהלית שהגישו שלושה אחים נגד עיריית באר שבע ומשרד החינוך, אשר סירבו לרשום אותם למוסדות חינוך בעיר.
במהלך הדיון, שנערך בפני סגן נשיא בית המשפט, השופט אליהו ביתן, נטען על ידי העירייה כי הסירוב לרישום נבע מחוסר הוכחה של הקשר ההורי בין העותרת לילדיה והיעדר הוכחה על מגוריהם בבאר שבע. העירייה אף טענה כי יש להתייחס לילדים כ"תושבי שטחים" בשל מקום מגורי האב בגדה המערבית. מנגד, עורכי הדין רעות שאער ועודד פלר, שהגישו את העתירה בשם האם, הציגו את מסמכי "הודעת לידת חי" מבית החולים סורוקה, המעידים על לידת הילדים בישראל והקשר בינם לבין האם. לאור הצגת המסמכים, הסכימה העירייה להכיר בהם כתחליף לתעודת לידה, ובית המשפט קבע כי יש להסתפק בכך לצורך רישום הילדים.
האגודה לזכויות האזרח: "מדיניות בלתי חוקית"
בעקבות החלטת בית המשפט, האגודה לזכויות האזרח, שלקחה חלק פעיל בתיק זה ובתיקים נוספים, הוציאה הודעה חריפה בה היא מבקרת את מדיניות עיריית באר שבע. האגודה טוענת כי לא מדובר בטעות נקודתית, אלא במדיניות עקבית ובלתי חוקית שמונעת מרבים מהילדים חסרי המעמד לממש את זכותם הבסיסית לחינוך.
לדברי האגודה, החוק בישראל קובע כי לכל ילדה וילד, ללא קשר למעמדם או מעמד הוריהם, הזכות להירשם למסגרות חינוך מגיל שלוש. למרות זאת, האגודה מקבלת פניות רבות מהורים פלסטינים שילדיהם לא נרשמים למוסדות חינוך בטענה שאין להם מעמד חוקי בישראל.
נציגי האגודה חשפו כי ב-17 באוקטובר 2023 הוגשה עתירה נוספת לבית המשפט המנהלי בבאר שבע. בעתירה זו טענו עורכי הדין מטעם האגודה כי עיריית באר שבע סירבה לרשום שלושה ילדים, ילדיהם של אם בעלת מעמד של תושבת קבע, רק משום שלילדים לא היה מספר תעודת זהות ישראלי. "הילדים נולדו וגדלו בישראל, אך העירייה התעקשה להגדירם כ'תושבי שטחים' בשל מקום מגוריו של האב בגדה", טענו נציגי האגודה.
למרות פסק הדין הברור של בית המשפט, טוענים באגודה כי הסירוב לרשום ילדים חסרי מעמד לא נפסק ואף החריף. לטענתם, בסוף נובמבר 2024 הוגשו שתי עתירות נוספות בשם שתי משפחות נוספות: האחת בשם משפחה עם שלושה ילדים, בהם ילדה עם צרכים מיוחדים, והשנייה בשם משפחה עם ארבעה ילדים, שבה העירייה סירבה לרשום את הקטן מביניהם לגן, ובהמשך הפסיקה את לימודי האחים.
דרישת האגודה לזכויות האזרח: התערבות משרד החינוך
בעתירות האחרונות הדגישה האגודה את חובתו של משרד החינוך, כגורם האחראי והמפקח על ענייני חינוך ורישום, להפעיל סמכויותיו כדי להורות לעיריית באר שבע לרשום את הילדים למוסדות החינוך. האגודה טוענת כי המדיניות שמיישמת עיריית באר שבע אינה עומדת בקנה אחד עם חוקי מדינת ישראל ועם הנחיות משרד החינוך, הקובעים כי הזכות לחינוך היא אוניברסלית ואינה תלויה במעמד חוקי של ההורים או הילדים.
בתגובה לעתירה, חזר משרד החינוך והבהיר כי עמדתו העקבית היא שאין להתנות את רישום הילדים במסגרות חינוך בקיומו של מעמד חוקי להורים. נציגי משרד החינוך אף הדגישו כי דרישת העירייה להציג תעודת לידה במקום הודעת לידת חי אינה עומדת בדרישות החוק והנהלים של משרד החינוך.
באגודה לזכויות האזרח מזהירים כי הבעיה רחבה בהרבה מהמקרה הפרטי הזה, וקוראים למשרד החינוך להנחות את כל הרשויות המקומיות לחדול מהמדיניות הבלתי חוקית של סירוב לרשום ילדים ללא מעמד למסגרות חינוך. "הגיע הזמן לשים סוף למדיניות המפלה, במיוחד כאשר מדובר בזכות בסיסית כמו הזכות לחינוך", סיכמו נציגי האגודה.