קרב משפטי בבאר שבע: מי ינצח בזכות להביא ילד לעולם?

בית המשפט המחוזי הכריע – האם זכות ההורות של אישה שעברה כריתת רחם יכולה לגבור על התנגדות בן זוגה לשעבר לשימוש בעוברים משותפים בהליך פונדקאות?
send whatsapp messsage send FB messsage
קרב משפטי בבאר שבע: מי ינצח בזכות להביא ילד לעולם? היכל המשפט בבאר שבע (צילום: דני בלר)

פסק דין יוצא דופן של בית המשפט המחוזי בבאר שבע שופך אור על סוגיה רגשית ומורכבת הנוגעת לשימוש בעוברים מוקפאים שנוצרו במסגרת שימור פוריות. המקרה עוסק באישה שהתמודדה עם מחלה קשה, עברה ניתוח לכריתת רחם, וביקשה לעשות שימוש בעוברים המשותפים עם בן זוגה לשעבר בהליך פונדקאות.  

האישה פנתה לבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע לאחר שבן זוגה לשעבר סירב לבקשתה. תחילה, בית המשפט לענייני משפחה נענה לבקשתה ואישר את השימוש בעוברים, אך בן הזוג לשעבר הגיש ערעור לבית המשפט המחוזי, שם התהפכה ההחלטה.  

בפסק הדין, שניתן בדעת רוב על ידי השופטות גאולה לוין ופאני גילת כהן, נקבע כי לא ניתן לעשות שימוש בעוברים ללא הסכמת שני הצדדים. השופטים הדגישו כי זכות ההורות והאוטונומיה של בן הזוג לשעבר אינה פחותה מזכותה של האישה להפוך לאם. עוד צוין כי בעת החתימה על ההסכם לשימור הפוריות, הובהר כי יש צורך בהסכמת שני הצדדים בכל שלב בתהליך.  

לעומת זאת, בדעת מיעוט סבר השופט יעקב דנינו כי יש להעדיף את זכותה של האישה לממש את חלומה להפוך לאם, במיוחד לאור נסיבות חייה הקשות, לצד אפשרות לנתק את הזיקה ההורית של בן הזוג לשעבר לילד שייוולד.