בקרת סוכר עשויה להאט את הזדקנות המוח: תוצאות מחקר פורץ דרך של אוניברסיטת בן-גוריון
מחקר חדש שנערך בהובלת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב חושף כי בקרת רמות הסוכר בדם עשויה להאט את הזדקנות המוח ולמנוע ניוון קוגניטיבי. המחקר, שבוצע על 300 משתתפים במשך 18 חודשים, כלל מדידות MRI של המוח והדגים כי תזונה ים תיכונית, ובעיקר תזונה עשירה בפוליפנולים, תורמת לבריאות המוח ומסייעת בשמירה על "גיל מוח" צעיר יותר.
תהליך ההזדקנות מביא באופן טבעי לניוון מוחי, המתבטא באובדן נוירונים והתכווצות רקמות מוחיות, תופעות המובילות לירידה קוגניטיבית ולבעיות נוירולוגיות. החוקרת דפנה פכטר, בהנחיית פרופ' איריס שי וצוות בינלאומי של מומחי מוח, בדקה את השפעתה של תזונה מותאמת על בריאות המוח וגילתה ממצאים מרשימים.
במהלך המחקר, נמדדו תכולות מוח ספציפיות, כמו ההיפוקמפוס והחדרים הצדדיים, כדי להעריך את "גיל המוח" של כל משתתף ביחס לגיל הכרונולוגי שלהם. הנתונים, שנמדדו באמצעות כלי הדמיה מתקדמים כמו NeuroQuant, הראו כי בקרת סוכר ושיפור במדדים גליקמיים, במיוחד אצל אלו שצרכו מזונות עשירים בפוליפנולים כמו תה ירוק ומנקאי, תרמו משמעותית לא רק לשליטה בגלוקוז, אלא גם לשימור תפקוד קוגניטיבי מיטבי.
פוליפנולים וחשיבותם לבריאות המוח
במחקר נתגלה כי פוליפנולים – רכיבים טבעיים המצויים במזונות מהצומח – מסוגלים לשפר את בקרת הסוכר בדם, ומעבר לכך, חוצים את מחסום הדם-מוח ומפחיתים דלקות מוחיות. פרופ' איריס שי הסבירה כי שמירה על רמות סוכר נמוכות גם בטווח הנורמלי עשויה לסייע בשימור מוח צעיר, בעיקר כאשר היא משולבת עם תזונה בריאה ופעילות גופנית. "פוליפנולים עשויים לתרום רבות להפחתת דלקות מוחיות, גורם מכריע בזיכרון ובשמירה על תפקוד קוגניטיבי בריא," ציינה.
דרך טבעית ובטוחה לשמירה על המוח
לדברי החוקרים, התוצאות מדגישות את הפוטנציאל של תזונה ים תיכונית ירוקה ככלי להאטת ניוון מוחי ולהפחתת הסיכון לירידה קוגניטיבית. דפנה פכטר, דוקטורנטית שהובילה את המחקר, הדגישה כי מחקר זה הוא מהראשונים בקנה מידה עולמי שקושר בצורה ישירה בין שינויים תזונתיים לבין האטת הזדקנות המוח.
מבט לעתיד המחקר
עם זאת, החוקרים מציינים כי דרושים מחקרים נוספים כדי להבין לעומק את המנגנונים המדויקים בהם פועלת תזונה מותאמת לצורך שימור בריאות המוח. תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת היוקרתי *The American Journal of Clinical Nutrition*, מציעות כיוון חדש לחוקרי מוח ותזונה, בתקווה כי הממצאים יובילו לפיתוח שיטות נוספות למניעת הידרדרות קוגניטיבית.
המחקר נערך במימון משרד הבריאות, משרד המדע והטכנולוגיה, קרן המחקר הגרמנית וגורמים נוספים, תוך שיתוף פעולה בינלאומי רחב ומחויבות למדע עצמאי ולשמירה על פרטיות המשתתפים.