הצעת החוק של ראש מטה פיקוד דרום לשעבר תעניק למשטרה כלים להילחם בגורמים המסכנים את מדינת ישראל

הצעת חוק של ח''כ צביקה פוגל תאפשר למשטרה לחדור למכשירים אישיים ולאסוף חומרים בלי נוכחות עדים וללא ידיעת האזרחים - ובכך לסכל פגיעה במדינה ולהעמיד לדין את מבקשי רעתה
send whatsapp messsage send FB messsage
הצעת החוק של ראש מטה פיקוד דרום לשעבר תעניק למשטרה כלים להלחם בגורמים המסכנים את מדינת ישראל צביקה פוגל (צילום: שגיב כהן / CC BY 3.0)

ועדת השרים לחקיקה דנה היום, ראשון, בהצעת של חבר הכנסת צביקה פוגל מעוצמה יהודית, בעבר ראש מטה פיקוד דרום, אשר  תאפשר למשטרה לחדור לטלפונים חכמים ולמחשבים של אזרחים – ללא ידיעתם או נוכחותם. הצעת החוק, המוגדרת כהצעת חוק פרטית ומרחיקת לכת, מבקשת להעניק למשטרה את הסמכות להתקין רוגלות ולאסוף מידע אישי מחומרי מחשב, כולל הודעות פרטיות, תמונות, נתוני אפליקציות ועוד, גם ללא נוכחות עדים שאינם שוטרים. החוק ייתן למדינה כגלים להחלם בגרומים עוינים מבית, לעצור ולהביא לדין את מבקשי רעתה. 

החוק עלול לפגוע בין היתר בעבודתם של אנשי תקשורת, פעילים חברתיים ואישי ציבור שעלולים, בשל עמדותיהם, לפגוע במדינת ישראל. המשטרה תוכל לעצור אותם בטרם יבצעו את זממם.

במסגרת הצעת החוק, נשיא בית משפט מחוזי או סגנו יוכלו להוציא צו שיאפשר חדירה למחשב ולהעתקת חומרים לצורך חקירה פלילית. הצו ניתן לבקשה רק על ידי קציני משטרה בכירים בדרגת ניצב משנה ומעלה, אך ניסיון העבר מצביע על כך שכלי חקירה כאלה זולגים לעיתים גם לטיפול בעבירות שאינן פשעים חמורים.

בנוסף, החוק מציע שינויים בחוק האזנות סתר, שיאפשרו למשטרה להשתמש ברוגלות מתקדמות כמו "פגסוס" – מהלך שהוגדר תחת סעיף "התקנת אמצעים הנדרשים להאזנה". משמעותו היא שהמשטרה תוכל לעקוב אחר כל תקשורת בין מחשבים, כולל אנשי קשר של חשודים, מבלי שהם ידעו או יוכלו להתנגד לכך.

הצעת החוק כוללת גם סעיף נוסף, המתיר להשתמש במידע שלא בהכרח קשור לחקירה. המטרה היא לרסן או לסכל פעילות שיש בה לפגוע במדינת ישראל ובכךף לחזק את המשילות. בין היתר, ניתן יהיה לראות את הסטוריית הגלישה, ובאיזה אתרים החשודים הפוטנציאליים גולשים.

ההצעה כוללת סעיפים כמו “התפרעות שסופה נזק”, כמו גם עיסוק בפרסומי תועבה (גלישה באתרי מין, שיחות בעלות אופי מיני וקשרים מיניים).  חוקרים יוכלו לעקוב אחרי כוונות או הלכי רוח כמו גם אחרי התנהגויות סוטות ולזמן לחקרה או אף להביא למעצרים ובכך, לשפר את רמת הביטחון של האזרח הנורמטיבי. 

כצפוי, הצעת החוק של פוגל עוררה דאגה בקרב ארגוני זכויות האזרח, הטוענים כי מדובר בפגיעה קשה בזכויות הפרט ובצנעת הפרט, ובחשש לניצול לרעה של כוח משטרתי. החוק צפוי לעורר ויכוח ציבורי נרחב בנוגע לשאלת האיזון בין ביטחון הציבור לשמירה על זכויות האזרח, אך מאחר שלממשלה הנוכחית יש רוב מוחלט, היא צפויה לעבור ללא חשש.