הממשלה מאשרת תקציב 2025: השלכות על הציבור והכלכלה הישראלית

תקציב המדינה לשנת 2025, שהיקפו עומד על 607 מיליארד שקל, כולל עדכוני קצבאות, עלייה בדמי הביטוח הלאומי, וקיצוצים רוחביים המשפיעים על משרדי ממשלה והאזרחים. מה ההשלכות ומהן התגובות בקרב האופוזיציה והציבור
send whatsapp messsage send FB messsage
הממשלה מאשרת תקציב 2025: השלכות על הציבור והכלכלה הישראלית ישיבת האוצר/ צילום: מעיין טואף, לע״מ

הממשלה אישרה ביום שישי האחרון את תקציב המדינה לשנת 2025 בהיקף של כ-607 מיליארד שקל. התקציב כולל צעדים משמעותיים, בהם התאמות פיסקליות של כ-37 מיליארד שקל שנועדו לייצב את הכלכלה הישראלית בעקבות האתגרים הביטחוניים והכלכליים של התקופה האחרונה. עם זאת, הצעדים המעורבים עוררו ביקורת רבה בקרב האופוזיציה והציבור.

עדכון הקצבאות ודמי הביטוח הלאומי

אחד ההישגים המשמעותיים בקרבות התקציב היה של יו"ר ש"ס, אריה דרעי, שהצליח להביא לעדכון קצבאות הביטוח הלאומי (למעט קצבאות הילדים) בהתאם לעליית המדד בשנת 2024. המשמעות היא שהתשלומים יעודכנו בתחילת ינואר 2025, אך בעקבות כך, יועלו גם דמי הביטוח הלאומי שישולמו על ידי מעסיקים ועובדים. מהלך זה צפוי להכביד על שכר העובדים וליצור עומס נוסף על המעסיקים.

העלייה בדמי הביטוח הלאומי צפויה לגרום למעסיקים להתמודד עם הוצאות נוספות, מה שעלול להוביל להקטנת משכורות, צמצום שעות עבודה, ואף פיטורים. כל זאת לצד השפעה רחבה על מעמד הביניים, שעלול להיפגע מהעלאת ההוצאות השוטפות.

ביקורת חריפה מהאופוזיציה

בני גנץ, יו"ר המחנה הממלכתי, התבטא בחריפות נגד התקציב: "הכספים הקואליציוניים אינם מופנים לטובת חיילי המילואים, המפונים מהדרום והצפון, או השכבות החלשות. במקום זאת, הם נועדו לחזק את הפוליטיקאים השולטים בקואליציה. כל מי שתמך בתקציב הזה – אות קין תלווה אותו לשארית חייו".

גם חברי האופוזיציה האחרים הצטרפו לביקורת. חבר הכנסת ולדימיר בליאק מ"יש עתיד" טען כי התקציב "יפגע בכל אזרחי המדינה", והצהיר שהאופוזיציה תעשה הכל כדי לבלום את אישורו בכנסת. ח"כ אורית פרקש הכהן הוסיפה: "ממשלת כוח, כסף וכבוד", וקראה לחברי הקואליציה להפעיל מצפון ולהתנגד.

הקיצוץ הרוחבי והכספים הקואליציוניים

הקיצוץ הרוחבי בתקציב עומד על 5%, שהם כ-3.5 מיליארד שקל. כמו כן, הוקצו 4.8 מיליארד שקל לכספים קואליציוניים, המיועדים למימון צרכים סקטוריאליים שונים. חלק מהכספים הללו מיועדים להגדלת התקציבים לרשתות החינוך החרדיות.

הקיצוצים הרוחביים הללו ישפיעו גם על תחומים קריטיים כמו בריאות, חינוך, ורווחה. לדוגמה, משרד הבריאות צפוי לספוג פגיעה שעלולה לעכב יישום תכניות שיפור ושדרוג מערכות הבריאות, בעוד שבתחום החינוך, קיצוצים יכולים להוביל להקטנת משאבים בתכניות חינוך מיוחדות ובהכשרת מורים.

תגובות מתוך הממשלה

בקרב חברי הממשלה נרשמה התנגדות מצד מספר שרים. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, הצביעה נגד התקציב בשל דרישות האוצר לקצץ 20 מיליון שקל מתקציב משרדה. סילמן טענה כי "הקיצוץ יפגע משמעותית בתפקוד המשרד ובהקמת רשות פסולת עצמאית".

גם השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, איים להצביע נגד התקציב בשל קיצוץ בשכרם של 14,000 שוטרים ו-4,000 לוחמי כליאה, שיביא לדבריו לפגיעה בביטחון הפנים.

שכר המינימום ותקציב הביטחון

אחד ההיבטים החיוביים הוא ההודעה על העלאת שכר המינימום החל מ-1 באפריל 2025, מה שצפוי להיטיב עם השכבות הנמוכות. מנגד, תקציב הביטחון, שצפוי לעמוד על 117 מיליארד שקל, יעבור שדרוג של 20 מיליארד שקל לעומת השנה הקודמת.

העלאת תקציב הביטחון מתבקשת לאור הצרכים הביטחוניים המתגברים, אך יש הטוענים כי מדובר בצעד שעלול להוביל לקיצוץ יתר בתחומים אחרים. המומחים מעריכים כי השקעת יתר בביטחון עלולה להחליש את הכלכלה האזרחית, ולצמצם משאבים להשקעות בתשתיות ובחדשנות.

המשמעות של העלאת דמי הביטוח הלאומי

החלטת הממשלה להעלות את דמי הביטוח הלאומי עלולה ליצור השפעה כלכלית רחבה על שכבות העובדים והמעסיקים. העלות הנוספת עבור המעסיקים עשויה להוביל להקטנת משכורות, פיטורים או צמצום שעות עבודה, ולהשפיע לרעה על רמת החיים של עובדים רבים. בנוסף, ההשפעה על הצמיחה הכלכלית של המשק עלולה להיות מורגשת, שכן עלייה בהוצאות השוטפות של העסקים תקטין את יכולתם להשקיע ולהתרחב.

האתגר לשמירה על אמון השווקים

משרד האוצר הצהיר כי התקציב נועד לשדר אמינות לשווקים ולשמור על היציבות הפיסקאלית, אך ההעלאה הפוטנציאלית של דמי הביטוח הלאומי והצעדים הפיסקליים הנוספים ייבחנו על ידי גורמים כלכליים בינלאומיים, שעוקבים אחרי יכולתה של ישראל לשמור על איזון כלכלי גם בתקופה של משבר ביטחוני וכלכלי.

כלכלנים מזהירים כי מדיניות זו עלולה להיתפס כהכבדה על המגזר העסקי והעובדים, מה שעלול לגרום לאיבוד אמון בשווקים ולהאטה כלכלית. עם זאת, הממשלה מתעקשת כי צעדים אלו הכרחיים כדי להבטיח יציבות פיסקאלית ולספק מענה הולם לצורכי הביטחון והאזרחים.

תקציב 2025 מהווה ניסיון מצד הממשלה לאזן בין הצרכים הביטחוניים והאזרחיים, תוך התמודדות עם אתגרי הכלכלה. עם זאת, הביקורת החריפה מצד האופוזיציה וגורמים בקואליציה עצמה מצביעות על קרב פוליטי מתמשך שעתיד להתרחש בכנסת. ההתמודדות עם השפעות התקציב על המשק ועל הציבור הרחב תתבהר רק במהלך החודשים הקרובים, כאשר השפעות הצעדים יתחילו לבוא לידי ביטוי.