היסטוריה בנגב: מירוץ הגמלים החוקי הראשון בישראל יצא לדרך בהצלחה מרשימה

היום, יום שישי ה-1 בנובמבר 2024, התקיים במועצה האזורית רמת הנגב מירוץ הגמלים החוקי הראשון בישראל, אירוע שהפך לאבן דרך במאבק למניעת מרוצי גמלים פיראטיים ולא מוסדרים שהתקיימו בנגב בעבר
send whatsapp messsage send FB messsage
היסטוריה בנגב: מירוץ הגמלים החוקי הראשון בישראל יצא לדרך בהצלחה מרשימה צילום: יעל בר נס

אלפי משתתפים ומבקרים מכל רחבי הארץ הגיעו כדי לצפות באירוע ההיסטורי, ששילב את התרבות הבדואית עם מסורת רבת שנים בצורה מסודרת ובטוחה, וזכה לתמיכה נרחבת מצד הקהילה המקומית, יהודים ובדואים כאחד.  

המרוץ כלל שני מקצים: מקצה של 12 ק"מ לגמלים הבוגרים ומקצה של 6 ק"מ לגמלים הצעירים. פרסים כספיים הוענקו לזוכים בכל מקצה, כאשר המנצחים הם:  
מקצה בוגרים:  
 - מקום ראשון: זיאד פרחאן גבוע
 - מקום שני: פארס פרחאן גבוע
 - מקום שלישי: סולימאן אלג'וויני  

מקצה צעירים:  
 - מקום ראשון: סולימאן אלהוושאלה
 - מקום שני: יחיא אלסרור
 - מקום שלישי: פרחאן גבועה  

האירוע התנהל במסלול מוסדר שכלל אמצעי בטיחות מתקדמים, תחנות עזרה ראשונה, עמדות שירותים, אוהלי אירוח מסורתיים ומסכי ענק עם שידור דו-לשוני של המרוץ.  

השר עמיחי שיקלי, שהשתתף באירוע, הדגיש את החשיבות של הסדרת המרוצים, ואמר: "במשך שנים היו מרוצי הגמלים בנגב סמל לאובדן משילות והפקרות. השנה יזמנו, יחד עם כל השותפים, אירוע מוסדר וחוקי שיכול לשקף את הייחודיות של התרבות הבדואית. אני מברך את כל המשתתפים והשותפים על ההירתמות וההצלחה. המירוץ היום הוא צעד חשוב לשילוב החברה הבדואית ולחיזוק המשילות בנגב".  

צילום וידאו: איה דבורין תקשורת


ערן דורון, ראש מועצה אזורית רמת הנגב, הדגיש את משמעות האירוע כחלק משינוי חברתי ואזורי: "מרוץ הגמלים הממוסד מהווה שינוי משמעותי. הפכנו את המרוצים מאירוע מסוכן ובלתי מסודר לאירוע בטיחותי ומוסדר, בשיתוף פעולה עם גורמי ממשלה ואבטחה. המרוץ הוא בשורה חיובית עבור אזורנו, שמשלב קהילות ומדגיש את המסורת הבדואית, ומחזק את הקשרים בין הקהילות בנגב".  

נואף נבארי, תושב חורה ומנחה הטקס, הוסיף בלהט: "אנחנו ביחד ונישאר ביחד ונחיה כאן ביחד – בשלום".  
 

צילום: דני שכטמן ואורן אלון


משטרת ישראל, בהובלת המחוז הדרומי, ביצעה הכנות נרחבות למרוץ כדי להבטיח את קיומו באופן בטוח ומסודר. בעקבות התפרצויות עבר של מרוצי גמלים לא חוקיים, שהיו מלווים במקרים של בריונות בצירים ובשטחים ואף באירועי ירי, השיק המחוז הדרומי את האירוע החוקי הראשון בשיתוף גורמי אכיפה, משרדי ממשלה ונציגי המגזר הבדואי.  
 

צילום: משטרת ישראל


מפקד המחוז הדרומי, ניצב אמיר כהן, אמר בסיור בשטח: "זהו אירוע היסטורי ופריצת דרך חשובה בנגב. זו הזדמנות ליצור סדר וביטחון באזור. ההיערכות המשטרתית כללה פיקוח על הזרמת התנועה, שמירה על הסדר הציבורי והכנת האזור לקליטת אלפי הצופים".  
 

צילום: משטרת ישראל


לפני האירוע ביצעה המשטרה עבודות מטה, לרבות סיורים אוויריים ואכיפה למניעת מרוצי גמלים בלתי חוקיים בשטחים האסורים. תנ"צ אפי שימן, מפקד מרחב נגב, הוביל את ההכנות, שכללו מיפוי ואיתור שטחים מסוכנים לצד שיח עם נציגי המגזר הבדואי להסדרת האירוע בצורה אחראית ומכובדת.  
 

צילום התפילה טלי בר, תיירות הר הנגב


חיזוק הקשר בין הקהילות בנגב

מוחמד אבודעל אל וואלידי, מכובד בדואי שנכח באירוע, הביע תקווה שהמרוץ יסמן תחילת דרך חדשה: "זה חשוב גם לנו וגם לחברה היהודית, וחשוב שכל המדינות מסביבנו יראו את מה שהצלחנו לעשות כאן. אני מודה לכל מי שלקח חלק, ולא זכור לי מתי התרגשתי כל כך".  

יניב שלמה, הממונה על החברה הבדואית, אמר בהתרגשות: "רק מי שמאמין בבלתי יאומן ישיג את הבלתי אפשרי – זהו רגע היסטורי בנגב".  

האירוע הזה מראה על הכוח של שיתוף פעולה, חיזוק הקשר בין קהילות ושילוב של תרבויות בנגב, ומסמן את תחילתו של עידן חדש למרוצי הגמלים החוקיים והבטיחותיים.