מרכז מורשת קהילת העבריים בדימונה: פרק חדש של הכרה ושימור תרבותי

מרכז המורשת החדש של קהילת העבריים בדימונה הוקם במתחם הגן העגול וכולל מוזיאון, אודיטוריום, וגינת ירק טבעונית – שואף להציג את התרבות הייחודית של הקהילה המיוחדת הזו לכלל הציבור.
send whatsapp messsage send FB messsage
מרכז מורשת קהילת העבריים בדימונה: פרק חדש של הכרה ושימור תרבותי צילומים: מרכז מורשת קהילת העבריים בדימונה

ראש העיר דימונה, בני ביטון, עדכן לאחרונה כי הושלמה הקמתו של מרכז מורשת מרהיב לקהילת העבריים בעיר. המרכז נבנה במתחם ״הגן העגול״, וכולל אודיטוריום להרצאות, מוזיאון שמציג את התרבות הייחודית של קהילת העבריים, וכן גינת ירק שמתחברת לאורח החיים הטבעוני שלהם. הקמת המרכז מהווה הכרה חשובה בקהילת העבריים, שמונה מאות חברים החיים בעיר מזה שנים רבות ומעשירים את נופה החברתי.

קהילת העבריים בדימונה: חייהם וזהותם
קהילת העבריים, המוכרת גם כקהילת העבריים השחורים, הוקמה על ידי קבוצת יהודים ממוצא אפריקאי שהיגרו לישראל מארצות הברית בשנות ה-60. חברי הקהילה דבקים באורח חיים טבעוני, חינוך עצמאי ומנהגים מסורתיים המשלבים יסודות מהיהדות והתרבות האפריקאית. דימונה היא המרכז העיקרי לקהילה, אך חברים נוספים מתגוררים גם בערים נוספות בנגב ובישראל בכלל.

עם זאת, למרות הקשר ההדוק שיצרו עם ישראל, הקהילה עדיין אינה מוכרת כאזרחי המדינה. רוב חבריה מחזיקים במעמד תושבות קבועה בלבד, מה שמגביל את זכויותיהם ואת הגישה לשירותים מסוימים. לאורך השנים ניהלה הקהילה מאבקים למען הכרה מלאה מצד המדינה, אך עד כה המאבק נותר לא מוכרע. התושבים מקווים כי הקמת המרכז החדש תשמש כהצהרה על חשיבותם בתרבות הישראלית ותסייע לקידום ההכרה במעמדם.

הטרגדיה של סמל אלישי יונג: סמל למאבק הקהילה להכרה
קהילת העבריים בדימונה חוותה לאחרונה טרגדיה עם נפילתו של סמל אלישי יונג ז"ל, בן 19, לוחם שריון שנהרג בקרב בג'באליה שברצועת עזה. אלישי, שהיה הראשון מבני הקהילה שנפל בקרב, הובא למנוחות בבית העלמין הצבאי בדימונה. נפילתו העלתה לסדר היום את סוגיית מעמדם של בני הקהילה, אשר רבים מהם אינם מחזיקים באזרחות ישראלית מלאה. השר גדעון סער פנה לשר הפנים בבקשה להעניק אזרחות למשפחתו של אלישי ולהסדיר את מעמדם של בני הקהילה המשרתים בצה"ל.

מרכז מורשת כמקום מפגש בין קהילות
המרכז, שתוכנן מתוך הבנה עמוקה לתרבותה של קהילת העבריים, מציע אפשרות להכיר את עולמם מקרוב. המוזיאון במרכז מציג פריטים ייחודיים הממחישים את אורח החיים הטבעוני, החינוך העצמאי והקשר השורשי עם התרבות האפריקאית, שהם חלק בלתי נפרד מחיי הקהילה. בנוסף, קיים אודיטוריום לאירועים, סדנאות ומפגשים בין תושבי דימונה לבין תיירים מהארץ ומהעולם.

בני ביטון הודה לכל מי שלקח חלק בהקמת המרכז וציין כי "הקהילה הזו היא חלק בלתי נפרד מהעיר דימונה ומהנוף החברתי המיוחד שלה. אני מזמין את כל תושבי העיר לבקר במרכז ולהכיר את קהילת העבריים היקרה."

גינת הירק – חיבור לטבע ולסביבה
מאחורי המבנה, תוכננה גינת ירק טבעונית, שמשקפת את הקשר של הקהילה לאדמה ולחקלאות. גינת הירק מהווה חלק מאורח החיים הטבעוני והסביבתי של הקהילה, ומציעה למבקרים הצצה לדרך החיים הצנועה והפשוטה שהעבריים מיישמים.

תקווה להכרה, חיזוק השורשים ושימור המורשת
מרכז מורשת קהילת העבריים הוא צעד חשוב נוסף בכיוון הכרה במעמדם המיוחד של חברי הקהילה, שלאורך השנים תרמו רבות לחברה הישראלית ונותרו נאמנים לערכיהם ואורח חייהם. המרכז מציע מרחב ציבורי שמחזק את תחושת השייכות וההמשכיות ומאפשר לאורחים מהארץ ומחו"ל להכיר תרבות עשירה וייחודית השואפת להשתלב בצורה מלאה בחברה הישראלית.