אימהות נגד פוסט טראומה: מחקר חדש חושף את התפקיד הקריטי של האם בעתות משבר

מחקר מאוניברסיטת בן-גוריון חושף כיצד ויסות עצמי והיכולת של האם לתווך סיטואציות מאיימות עשויים למנוע התפתחות תסמינים פוסט טראומטיים בקרב ילדים המתגוררים בדרום
send whatsapp messsage send FB messsage
אימהות נגד פוסט טראומה: מחקר חדש חושף את התפקיד הקריטי של האם בעתות משבר פרופ' נעמה עצבה- פוריה. צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

מחקר חדש מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שפורסם בכתב העת *Stress and Health*, מצא כי תפקיד האימהות כגורם מרגיע במצבי חירום ביטחוניים עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפיתוח תסמיני פוסט טראומה בקרב ילדים. המחקר, בהובלת פרופ' נעמה עצבה-פוריה, בחן את הקשר בין תפקודים ניהוליים של האם לסימפטומים של PTSD במשפחות המתגוררות בדרום הארץ, בהן החשיפה לאיום ביטחוני היא גבוהה.

המחקר התבסס על מדגם של 131 אימהות וילדיהן, ונועד לבדוק כיצד תפקודים ניהוליים של האם, כגון היכולת לעכב תגובה ולהתארגן מחדש במציאות משתנה, משפיעים על תגובות הילדים לאירועים טראומטיים. הממצאים הצביעו על כך שאימהות שהצליחו לתווך בצורה רגועה ומחושבת סיטואציות מאיימות, כמו רעש של מטוס חולף או אזעקות פתאומיות, הצליחו להפחית את תחושת הפחד והחרדה אצל ילדיהן.
“יכולתה של האם לנטר את המידע הרלוונטי ולעכב תגובות אימפולסיביות תורמת לתחושת הביטחון של הילד ויכולה להפחית את הסיכון לפתח PTSD,” מסבירה פרופ' עצבה-פוריה. לדבריה, הממצאים עשויים לסייע בזיהוי משפחות הזקוקות לתמיכה נוספת בעיתות משבר.
המחקר התקיים בין אוקטובר 2018 למרץ 2020, עוד לפני מלחמת 'חרבות ברזל', וכיום פועל מרכז דואט לגיל הרך באוניברסיטת בן-גוריון במתן תמיכה להורים ביישובי העוטף.