שנה לשמחת תורה בצל הזיכרון: יום האבל הלאומי ושחרור החטופים
הוראה מיוחדת מרבני ישראל: הגבלת השמחות הציבוריות
בעקבות המצב והכאב הלאומי המתמשך, מרן הגר"ד לנדו, רבן של ישראל פונה אל בני הישיבות והכוללים להמשיך ולהתחזק בלימוד התורה במהלך בין הזמנים. לדבריו, "כולנו במצב מלחמה כבר שנה תמימה לדאבוננו וישנם רבים אשר חודשיים ארוכים מצויים בצער מתמשך רחמנא ליצלן... מכיוון שהצרה היא צרת הרבים, ראוי מאוד שלא יתקיימו מעמדי שמחת החג בחוצות קריה שלא לגרום צער נוסף על צערם של השרויים בצער".
בצעד שמטרתו להנציח את הזוועות ולזכור את הנופלים, ממשלת ישראל הכריזה על יום אבל לאומי ב-27 באוקטובר, כ"ה בתשרי, עם טקסים ממלכתיים בהר הרצל ובמוסדות המדינה. ההחלטה להוריד את דגלי המדינה לחצי התורן תתקיים בשעה 06:29, לזכר תחילת מתקפת הטרור של חמאס באותו בוקר, ולציון הנפגעים הרבים באירועי השבעה באוקטובר.
קיבוץ בארי, שידע מקרוב את האימה, ביקש לשמור על יום האבל הלאומי בתאריך הלועזי של ה-7 באוקטובר בכל שנה, כדי לשמר את המשמעות ההיסטורית של אותו יום. "אנחנו עדיין מעבירים את מתינו לקבורה באדמת בארי," נמסר מקיבוץ בארי. "עבורנו, אותו יום שמחת תורה יישאר לעד יום של זיכרון לאומי, יום בו נרכין ראש ונתאבל על הנורא מכל"
יריב חג'בי, תושב יכיני ששכל את אחיו ובן דודו באירועים הקשים, מבקש שיום הזיכרון הלאומי יכלול גם את סיפור התקומה והגבורה של הלוחמים שממשיכים להגן על ישראל, מתוך זכרם של הנרצחים באותו יום.
זוהי תקופה שבה שמחת תורה מקבלת משמעות שונה, כאשר העם כולו מבקש לא רק לזכור, אלא גם לקוות לשחרור כל החטופים ולחזרה לשגרה בטוחה ושקטה יותר.