''כמחצית ממפוני הדרום שוקלים לא לחזור לבתיהם'': משבר תעסוקה חמור בקרב המפונים

סקר שנערך על ידי עמותת 121 ומיזם 710 חושף נתונים מדאיגים על מצבם התעסוקתי של המפונים שנה לאחר המלחמה. 60% מהמפונים דיווחו על פגיעה בפרנסתם, ו-53% מעניקים ציון גרוע לממשלה בטיפול במצבם התעסוקתי
send whatsapp messsage send FB messsage
''כמחצית  ממפוני הדרום שוקלים לא לחזור לבתיהם'': משבר תעסוקה חמור בקרב המפונים ההרס בכפר עזה (צילום: אבי אוחיון - לע''מ)

שנה לאחר הפינוי הגדול מהצפון ומהדרום בעקבות מתקפת הטרור, סקר שנערך על ידי עמותת 121 ומיזם 710 לטיפול במפונים מגלה תמונה מדאיגה על מצבם התעסוקתי של המפונים. על פי הממצאים, מחצית מכלל המפונים, מהצפון ומהדרום, מתלבטים אם לחזור לביתם.

‘’עוד לא שיקמנו את המשק. הכל שרוף'', אומר לחדשות באר שבע והנגב חקלאי מעוטף עזה. ‘’עוד לא ראינו שקל. אומרים לנו ללכת לקחת הלוואות מהבנק, כאשר הריבית במשק רצחנית ממש. המדינה מפצה אותנו על שווי המשק הישן בלבד. זה לא כולל את המשק החי, פרות ועופות שמתו. הפיצוי על רפתות ולולים הוא בשווי המבנה הישן בלבד. על מנת להקים לול או רפת, שתעמוד בנתאים, צריך השקעה מסיבית. אתה מדבר עם נציג של מס רכוש, הוא לא יודע מה הנציג השני אמר''.


לפי הסקר, שנערך על ידי מכון "מאגר מוחות" בספטמבר, 68% מהמפונים דיווחו כי פרנסתם נפגעה ו-20% מהם אינם עובדים כלל. בנוסף, 68% מהמפונים טוענים כי לא קיבלו סיוע תעסוקתי כלל, כאשר 53% מהם נותנים ציון גרוע לממשלה על הטיפול במצבם


‘’יש גם חברי  קיבוצים שעברו למרכז. הם התחילו שם עסקים מ-א', הילדים לומדים שם, ספק אם יחזרו. אין שקט בעוטף. כל הזמן יש התרעות, רק שהן לא מדווחות בתקשורת. אחרי הטבח, רבים כבר לא יחזרו''. על פי קצב התנהלות העניינים, יחלפו שנים עד לשיקום עוטף עזה: ‘’בני 50 ו-60 יחזרו לפה בגיל מבוגר, אם בכלל. במה יעבדו? יש הרבה הבטחות, אבל החשש של כולם הוא שהזמני יהפוך לקבוע והקהילות של הקיבוצים יתפרקו''.

חקלאי אחר סיפר לנו כי עיקר הסיוע היה של עמותות אזרחיות ולא מהמדינה: ‘’כולם משמיצים את העמותות האזרחיות, אבל ‘אחים לנשק ’ היו הראשונים להתייצב במלונות, לנסות לתת לנו הרגשה של בית. אחרי מה שקרה, האמון במדינה לא גדול, אם להתבטא בעדינות''.

לפי הסקר, שנערך על ידי מכון "מאגר מוחות" בספטמבר, 68% מהמפונים דיווחו כי פרנסתם נפגעה ו-20% מהם אינם עובדים כלל. בנוסף, 68% מהמפונים טוענים כי לא קיבלו סיוע תעסוקתי כלל, כאשר 53% מהם נותנים ציון גרוע לממשלה על הטיפול במצבם. בחלק מהקיבוצים הבתים ההרוסים, עדות אילמת לטבח, עדיין עומדים מפוייחים. רק חלק מהריסות הבתים פונו.
בעזה נמצאים עדיין 101 חטופים בשבי ארגוני הטרור. 

עם זאת, כרגע מדברים על סיוע בעדיפות לתושבי הצפון, בו הפגיעה במשקים החלקאיים וביישובים נמשכת. אין עדיין צפי לתאריך החזרה של התושבים לבתיהם, בצפון ובדרום. ‘’מדברים איתנו על 

עו"ד טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, הדגישה את הצורך המיידי בהשקעה בפיתוח תעסוקתי ואמרה: "אנחנו עומדים בפני משבר תעסוקה חריף בקרב המפונים, בעיקר מהצפון. זוהי סכנה אמיתית הן לכלכלה והן לבריאות הנפשית של אותם אנשים. ישנו ביקוש רב להכשרה מקצועית, וזהו צורך שהמדינה חייבת להיענות לו מידית".

חנה רדו, מייסדת מיזם 710 למציאת עבודה לאוכלוסיות שנפגעו במלחמה, הוסיפה: "ממצאי הסקר ממחישים את הצורך הדחוף בתמיכה מערכתית למפונים, במיוחד מצפון הארץ, המתמודדים עם אתגרים חסרי תקדים בחזרה לשגרה ובמציאת תעסוקה יציבה. מדובר בסוגיה כלכלית לאומית מהותית שתשפיע על הכלכלה בישראל עשורים קדימה".