חברת התרבות הגדולה בבאר שבע כיוונים עומדת בפני קיצוצים נרחבים ומחפשת בשנית מנכ''ל חדש לניהול המשבר
חברת כיוונים, המובילה בתחומי התרבות והפנאי בבאר שבע, נמצאת בצומת דרכים. לאור הממצאים הקשים שהתגלו לאחרונה בדוח ביקורת חיצונית, החיפושים הקדחתניים (סבב 2 נפתח) למציאת מנכ"ל חדש שידריך את החברה ביציאה מהמשבר ויבצע רפורמות מהותיות, כולל צמצומים דרסטיים בכוח האדם ובמבנים שהיא מחזיקה.
אך מעבר לאתגר הניהולי והתפעולי, התפקיד החדש נושא אתו כובד של בעיות עבר ומחייב את הנבחר להיות מי שיכול "לחתוך בבשר החי" כדי לשקם את החברה, דווקא בימים שבהם המשאבים הממשלתיים מצטמצמים בגלל המצב הביטחוני.
עם תחילת יישום תכנית הקיצוצים, צפוי כי לא רק כמות המבנים המושכרים תצטמצם, אלא גם כוח האדם בכיוונים. בעקבות התקציב הדחוק, הקיצוצים בכוח האדם והעברת העובדים לתפקידים חלקיים, נוצר מצב של אי ודאות ולחץ בקרב צוות עובדי החברה, שנאלצים להמתין לעדכונים מתוך חשש לפיטורים נוספים.
אתגר התפקיד – מנכ"ל שהוא גם רופא וגם כירורג
במכרז שפורסם, מוצבות דרישות נוקשות כלפי המנכ"ל העתידי, כאשר האחריות לא רק על הניהול השוטף של החברה אלא גם על יישום תוכניות צמצום מקיפות והבראתה הכלכלית של כיוונים. לפי תנאי המכרז, המנכ"ל החדש יצטרך להיות בקיא בניהול פיננסי, להחזיק בכישורי ניהול בכירים ולהיות מסוגל לבצע מהלכים רדיקליים שיובילו את החברה להתאמה כלכלית ומבנית בהתאם לצורכי העיר והתקציב הזמין. המועמד המתאים יתבקש גם לפקח על תקציבים ושימושי מבנים רבים שנשכרו בעבר – וזאת לאחר שהתגלו אי-סדרים ועומס כלכלי משמעותי הנובע מהוצאות שכירות גבוהות על מבנים שלא היו תמיד חיוניים לפעילות החברה.
ארז בדש: המנכ"ל שהוביל לשינוי משמעותי בכיוונים
ארז בדש הוביל מהפך מרשים בחברה למפעלי תרבות בבאר שבע כשמיתג אותה מחדש ל"כיוונים" לפני כשני עשורים. גישת הניהול שלו שילבה חזון ארוך טווח עם יעילות כלכלית קשיחות ניהולית וניהול לפי מטרות ויעדים מוגדרים. בדש הוביל התייעלות לצד הרחבת פעילות והקפיד על עמידה ביעדים מדידים ובקרה הדוקה על ביצועים. תחת הנהגתו "כיוונים" הפכה למודל ארצי לניהול יעיל של שירותי תרבות ופנאי ברשויות מקומיות. הגישה שלו מדגימה את המנהיגות הנדרשת כיום בניהול ארגונים עירוניים.
כעת יש צורך למצוא מנכ"ל חדש בעל כישורים דומים לאלה של בדש כדי לחזור למסלול ההצלחה ולהתמודד עם אתגרי העתיד.
צמצומים בנכסים ובכוח אדם: מסלול קשה בתקופת מלחמה
האתגרים הכלכליים והצורך ברפורמות לא נעצרים כאן – עם תחילת יישום תכנית הקיצוצים, צפוי כי לא רק כמות המבנים המושכרים תצטמצם, אלא גם כוח האדם בכיוונים. בעקבות התקציב הדחוק, הקיצוצים בכוח האדם והעברת העובדים לתפקידים חלקיים, נוצר מצב של אי ודאות ולחץ בקרב צוות עובדי החברה, שנאלצים להמתין לעדכונים מתוך חשש לפיטורים נוספים.
גורמים מקורבים מוסרים כי בכירים בחברה כבר החלו לחפש אלטרנטיבות תעסוקתיות מחוץ לחברה. בין המנהלים שעזבו לאחרונה נכללים שלומי נומה, כיום ממלא מקום ראש העיר וסגן ראש העיר (מספר 3 ברשימתו של דנילוביץ׳), ויאיר נגיד, לשעבר ראש מנהל התרבות בכיוונים, תפקיד שאיבד את כוחו בעקבות שינויים מבניים ופיצול אגף האירועים ושאינו כפוף לראש המינהל. גם מאיר אלפסי, שהתמודד על תפקיד המנכ"ל במכרז הקודם, נמשך לתפקיד בעירייה ומשמש עוזר ראש העיר (משרת אמון ראשונה במעלה).
שאלות נוקבות לגבי התנהלות המבנים ושכירתם
החברה שוכרת מספר רב של מבנים ברחבי באר שבע לצורכי פעילות, אך הביקורת שנערכה מעלה סימני שאלה – האם כל המבנים הללו אכן נחוצים או שמא מדובר בניהול משאבים לא אופטימלי? במכרז הנוכחי מוצעת תוכנית לייעול ניהול הנכסים, אך שאלה נוספת היא האם ריבוי המבנים נבע משיקולים כלכליים וצרכים אמיתיים?
מעל 50 מועמדים נפסלו – האם נותרה דרך אמיתית?
בסבב הקודם למכרז, נגשו יותר מ-50 מועמדים שהוגשו על ידיהם קורות חיים, אך כולם נדחו.
בתקופה שבה החברה מתמודדת עם חובות כבדים וחוסר יציבות כלכלית, תפקיד המנכ"ל הבא הוא אולי אחד הקשים והמאתגרים בניהול העירוני בבאר שבע. האם יהיה מועמד אמיץ שיקח על עצמו את המשימה, או שמא ימשיכו הכשלים והאכזבות ללוות את חברת כיוונים? ימים יגידו.