אזעקת חירום במערכת החינוך: ''מצבם הנפשי של תלמידי ישראל בסכנה''

סקר חדש שנערך על ידי המכללה האקדמית בית ברל מצביע על מצב חירום במערכת החינוך הישראלית. הנתונים המדאיגים מגלים כי המלחמה המתמשכת גובה מחיר כבד מילדי ישראל, עם השלכות חמורות על בריאותם הנפשית ותחושת הביטחון שלהם. המצב חמור במיוחד בצפון הארץ ובעוטף עזה, אזורים שחוו על בשרם את הטראומה של המלחמה.
בעוטף עזה, שם רבים מהתושבים עדיין עקורים מבתיהם, המצב מורכב במיוחד. תלמידים רבים נאלצו לעזוב את סביבתם המוכרת, להתנתק מחבריהם ומבתי הספר שלהם, ולהתמודד עם שינויים דרסטיים בחייהם. בצפון, החשש מהסלמה נוספת מוסיף שכבה נוספת של מתח וחרדה.
הסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית, מראה כי 48% מתלמידי כיתות י"ב מדווחים על הידרדרות במצבם הנפשי בשנה האחרונה. נתון זה מדאיג במיוחד לאור העובדה שתלמידים אלו עומדים בפני גיוס לצה"ל בקרוב, ורבים מהם מתמודדים עם חששות כבדים לגבי עתידם.
עיקרי הממצאים המטרידים:
48% מתלמידי כיתות י"ב מדווחים על הידרדרות במצבם הנפשי בשנה האחרונה.
40% מההורים לתלמידים בכיתות א'-י"ב מעידים על הידרדרות במצב הנפשי של ילדיהם.
כרבע מההורים בישראל חוששים לשלוח את ילדיהם לבית הספר ב-1 בספטמבר.
במגזר הערבי, 46% מההורים חוששים לשלוח את ילדיהם לבית הספר.
בצפון הארץ, 36% מההורים מביעים חשש לשלוח את ילדיהם ללימודים.
ד"ר חנה חימי, דיקנית הפקולטה לטיפול, ייעוץ ותמיכה חינוכית במכללת בית ברל, מזהירה כי הנתונים הם רק "קצה הקרחון" של משבר רגשי מתמשך. היא מדגישה כי המשבר, שהחל במגפת הקורונה והחמיר מאז אירועי 7 באוקטובר, צפוי להחריף בשנים הקרובות.
מנדי רבינוביץ', המנכ"ל הנכנס של המכללה, קורא לפעולה מיידית: "נדרשת החלטת ממשלה אמיצה שתציב את החינוך, ובמיוחד את התמיכה הרגשית והאקדמית במורים, בראש סדר העדיפויות הלאומי."
הסקר מדגיש את הצורך הדחוף בהתערבות מערכתית לטיפול במשבר הרגשי במערכת החינוך. ללא פעולה מיידית, קיים חשש כי הפגיעה בדור העתיד של ישראל תהיה בלתי הפיכה.
מומחים קוראים למשרד החינוך ולממשלה לפעול בדחיפות לחיזוק מערך התמיכה הנפשית בבתי הספר, להכשרת מורים בהתמודדות עם מצבי לחץ, ולפיתוח תוכניות ייעודיות לחיזוק החוסן הנפשי של תלמידים.
זוהי קריאת השכמה למקבלי ההחלטות: ‘’הזמן לפעול הוא עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מדי''.