תזכורת מפחידה: אחות בסורוקה שהתריעה מפני רופאים-מחבלים במערכת הבריאות - הושעתה

פרשת הרופא המחבל מסורוקה: לפני כ-10 חודשים, זמן קצר אחרי הטבח ב-7.10, פרסמנו את המקרה של רז שפירא, אחות בסורוקה, אשר התריעה מפני המצאות תומכי טרור מבין עובדי המוסד. בתקופה ההיא רז שימשה אחות במיון ילדים, וניהלה ערוץ אינסטגרם פופלריעם עצות להורים.
היא העלתה אז סטוריז נגד מה שהיא הגדירה ‘’עובדים במערכת הבריאות שמביעים תמיכה בטבח". בעקבות הפרסום ובלחץ רופאים מהמגזר הערבי, הנהלת בית החולים ביקשה ממנה לא להגיע לעבודה ולצאת לחופשה כפויה. בבית החולים אמרו אז כי '’לא נקבל ביטויים הפוגעים בציבור שלם של עובדי המרכז הרפואי והשמצות לא מבוססות כנגדם''.

אלא שרז שפירא צדקה: בין כותלי בית החולים, מתברר, היו תומכי טרור. זמן קצר אחרי שהוצאה לחופשה כפויה אח בסורוקה הכחיש את טבח הילדים בקיבוצי הנגב וטען ''שקר, אלה כלבים שחוטים''. בבית החולים הסתפקו אז ב''התראה חמורה''.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שמחבלים מצליחים להתקבל לעבודה או להתמחות בסורוקה. רוצחו של החייל רון קוקיא הי''ד, חאלד אבו ג'ודה, עבד בסורוקה, היה נגיש לחומרי הרדמה ותכנן להשתמש בהם בפיגוע, אחיו למחצה זהאי סייע לו. בסורוקה הסבירו אז: מדוברות סורוקה נמסר: "מדובר בתלמיד מכללה באשקלון שאינו עובד ביה״ח. הוא הגיע להתנסות בתחום לימודיו ושהה בביה״ח כשבועיים".
גם במקרה הנוכחי, הרופא-המחבל תומך דאע''ש, ד"ר מוחמד עזאם, מצליח טרוריסט לחדור לשורות בית החולים, כשהוא בא במגע עם פצועי מלחמה. בתקייה בטלפון הסלולרי האישי נמצאו תיעודים של הוצאות להורג, עריפות ראשים, גופות מרוטשות, וכן תיקייה בשם "ספרי חומרי נפץ" ותיקייה אחרת בשם "הכנת רעלים" עם קבצים כגון "ריצין", "רעל הבשר המקולקל" ועוד.
הפעם הגיבו בסורוקה כי ‘’הנהלת בית החולים רואה בחומרה רבה ומזועזעת מההאשמות. המקרה נחקר ומטופל על ידי רשויות החוק האמונות על הנושא, ואנו סמוכים ובטוחים בטיפולן''.
מחדל ביטחוני? מי בודק את העובדים המתקבלים לעבודה במערכת הבריאות?
האם תקינות פוליטית בקבלה לעבודה בישראל מובילה למחדל ביטחוני חמור? כל מי שניסה להתקבל לעבודה במוסדות גדולים, נתקל בחומה של מבחני קבלה, שרובם ככולם עוסקים בהיבט המקצועי. מצד שני, כשרוצים לסנן עובדים, כך סיפרו לחדשות באר שבע והנגב מועמדים למשרות, יוזמים ‘’תשאולי עומק''. ‘’היינו כמה מועמדים והרגשתי מההתחלה שהם כבר החליטו'', סיפר מ', שניסה להתקבל למוסד ציבורי. ‘’התפלאתי ששואלים אותי מי החברים שלי ואפילו מה הדעה הפוליטית שלי, אבל לא הופתעתי כשהודיעו לי שלא התקבלתי. דווקא בנושא הביטחוני לא שאלו אותי, אני חייל קרבי משוחרר''.
הכתובת על הקיר: דיווחים קודמים על העסקת תומכי טרור בסורוקה
הזוי: אחות במיון ילדים בסורוקה הזהירה מפני תומכי טרור - והושעתה מעבודתה
אח בסורוקה הכחיש את טבח הילדים: ''שקר, אלה כלבים שחוטים''
רצח החייל בערד תוכנן מראש: הנאשם עבד בסורוקה, אחיו סייע לו ברצח
האויב בתוכנו: רופא מתמחה בסורוקה נשבע אמונים לדאע''ש
ככלל, עובדים נדרשים לעבור בדיקות רקע ביטחוני בעיקר במקרים בהם הם מועסקים בתפקידים בעלי רגישות ביטחונית גבוהה. זה כולל עובדים במשרדים ממשלתיים, ארגוני ביטחון (כגון צה"ל, השב"כ, המוסד), תעשיות ביטחוניות, נמלי תעופה, מתקנים חיוניים ותשתיות קריטיות. בנוסף, בדיקות רקע ביטחוני נדרשות גם במקרים בהם העובד נחשף למידע מסווג או לתפקידים המחייבים סיווג ביטחוני. מטרת הבדיקות היא להבטיח את אמינותו של העובד ואת יכולתו לשמור על סודיות המידע אליו הוא חשוף.
עם זאת, עובדים במערכת הבריאות אינם נדרשים בדרך כלל לעבור בדיקות רקע ביטחוני כמו אלו הנדרשות במערכת הביטחון או בארגונים רגישים אחרים. עם זאת, תפקידים מסוימים במערכת הבריאות, במיוחד אלו הקשורים לגישה למתקנים רגישים או למידע מסווג, כמו עבודה במתקנים ביטחוניים, בתי חולים צבאיים, או תפקידים מסוימים במסגרת חירום לאומית, עשויים לדרוש בדיקות רקע ביטחוני.
הבדיקה בדרגה הנמוכה ביותר מסתפקת בתעודת יושר, אשר נדרשת במגוון תפקידים בהם יש חשיבות לאמינות וליושרה של העובד. בין התפקידים הללו ניתן למנות: כוחות הביטחון, משרדי ממשלה, תפקידים בחינוך, מערכת המשפט, מוסדות בנקאיים ומשרות ציבוריות. הדרישה לתעודת יושר נועדה לוודא כי המועמד לתפקיד אינו מעורב בפלילים ושיש לו רקע נקי.