תשעה באב תשפ''ד
צום תשעה באב, היום האבל ביותר בלוח השנה היהודי, מתקרב. השנה, תשפ"ד, צום תשעה באב יחל ביום שני, ה-12 באוגוסט, אור ל-ט' באב, ויסתיים ביום שלישי, ה-13 באוגוסט, מוצאי ט' באב. בבאר שבע הצום יחל בשעה 19:29 ויסתיים למחרת, בשעה 19:54.
תשעה באב הוא יום צום לזכר חורבן בית המקדש הראשון והשני.
משמעות הצום ומקורותיו
תשעה באב מציין מספר אסונות שפקדו את העם היהודי לאורך ההיסטוריה, כאשר המרכזיים שבהם הם:
1. חורבן בית המקדש הראשון בידי הבבלים (586 לפנה"ס)
2. חורבן בית המקדש השני בידי הרומאים (70 לספירה)
3. כישלון מרד בר כוכבא (135 לספירה)
הרב אברהם יצחק הכהן קוק, הרב הראשי האשכנזי הראשון בארץ ישראל, ראה בצום זה לא רק אבל על העבר, אלא גם קריאה לתיקון ולאחדות: "החורבן הפיזי היה תוצאה של חורבן רוחני ומוסרי. תיקון שנאת החינם היא המפתח לגאולה."
מנהגי הצום
במהלך הצום, נמנעים היהודים מאכילה ושתייה, רחצה, שימוש בתמרוקים, יחסי אישות ונעילת נעלי עור. רבים נוהגים לשבת על הרצפה או על כיסאות נמוכים, כסימן לאבלות.
כשהשמש תזרח ביום רביעי והצום יסתיים, רבים יחזרו לשגרת יומם. אך השאלות שמעלה תשעה באב - על אחדות, סובלנות וזהות יהודית במדינה מודרנית - ימשיכו להדהד. מבאר שבע ועד תל אביב, החברה הישראלית ממשיכה להתמודד עם האתגר של יצירת חברה מגוונת ומכילה, המכבדת את כל חלקיה. האם נצליח, כחברה, ללמוד מהעבר ולבנות עתיד מאוחד יותר? זו השאלה שתשעה באב מציב בפנינו, שנה אחר שנה.
לקראת העתיד
בעוד שצום תשעה באב מזכיר לנו את הטרגדיות של העבר, הוא גם מהווה הזדמנות לחשבון נפש קולקטיבי. "האתגר שלנו כחברה הוא למצוא את האיזון בין שימור המסורת לבין כיבוד החירויות האישיות. רק דרך דיאלוג וכבוד הדדי נוכל לבנות חברה מאוחדת וחזקה."
הלכות ומנהגי היום
תשעה באב הוא יום של אבל לאומי, והמנהגים וההלכות משקפים זאת. הצום מתחיל בשקיעת החמה של ערב תשעה באב וממשיך עד צאת הכוכבים למחרת. במהלך יממה זו, נמנעים ממספר פעולות:
אכילה ושתייה
רחצה והתרחצות (מלבד נטילת ידיים בבוקר עד קשרי האצבעות)
שימוש בתמרוקים ובשמים
נעילת נעלי עור
קיום יחסי אישות
בנוסף, נהוג לשבת על הרצפה או על כיסא נמוך עד חצות היום, כסימן לאבלות. בבתי הכנסת, קוראים את מגילת איכה בערב החג ואומרים קינות. הצום והמנהגים נועדו לעורר אותנו לחשבון נפש לאומי. זה לא רק על העבר, אלא גם על ההווה והעתיד שלנו כעם.
מעניין לציין כי למרות אופיו העצוב של היום, יש בו גם זרעים של תקווה. על פי המסורת, המשיח נולד בתשעה באב, רמז לכך שמתוך החורבן צומחת הגאולה. "תשעה באב מזכיר לנו את חשיבות האחדות והערבות ההדדית. הוא מלמד אותנו שפילוג פנימי יכול להיות הרסני יותר מכל איום חיצוני."
אלה שעות הכניסה והיציאה של הצום בישראל
תל אביב
כניסת הצום: 19:28
יציאת הצום: 19:55
חיפה
כניסת הצום: 19:31
יציאת הצום: 19:56
צפת
כניסת הצום: 19:40
יציאת הצום: 20:10
באר שבע
כניסת הצום: 19:29
יציאת הצום: 19:54
אילת
כניסת הצום: 19:23
יציאת הצום: 19:50
עזה
כניסת הצום: 19:29
יציאת הצום: 19:55