רזון קיצוני, זיהומים, סיוטי לילה: מחקר ראשון בארץ בדק את ההשלכות של שבי החמאס על ילדים
בימים אלה מתפרסם לראשונה מאמר של חוקרי מרכז שניידר לרפואת ילדים בכתב העת המדעי הבינלאומי "Acta Paediatrica", המציג ממצאים מדאיגים על מצבם הפיזי והנפשי של הילדים והנשים שחזרו משבי חמאס. המחקר, שהינו הראשון מסוגו, מתאר את מצבם המיידי של השבים ואת ההתמודדות הרפואית והנפשית שהם עברו.
לאחר מתקפת הטרור הקשה של חמאס ב-7 באוקטובר, נלקחו בשבי 250 ישראלים, מתוכם עדיין נמצאים 115 נשים, גברים וילדים. במהלך נובמבר ודצמבר 2023, שוחררו כ-80 שבויים במסגרת הסכם הפסקת אש, וביניהם 26 ישראלים – 19 ילדים בגילאי שנתיים וחצי עד 18, שש אימהות וסבתא אחת – אשר טופלו במחלקת השבים במרכז שניידר מיד עם שובם ארצה.
על אף השמחה הגדולה בשחרורם, הילדים והנשים שחזרו חווים קשיים עצומים בעקבות הטראומה שעברו, כולל עדות לזוועות כמו רצח וחטיפת יקיריהם. הממצאים שלנו מראים צורך במעקב ארוך טווח על מנת להבין את ההשלכות הרפואיות והנפשיות של השבי
הממצאים המשמעותיים שדווחו על ידי הצוות הרפואי כוללים ירידה ניכרת במשקל, טראומה פסיכולוגית קשה, סיבוכים כתוצאה מהיגיינה ירודה, ופציעות שנגרמו מרסיסים במהלך המתקפה. כמו כן, בדיקות מעבדה הראו נוכחות של מזהמים שונים בדם ובצואה של השבים, אך למרבה המזל ללא סימנים קליניים חמורים.
החוקרת ד"ר נועה זיו, רופאה בכירה במחלקת השבים, מדגישה את ההיבטים הנפשיים הקשים שהשבים חוו: "על אף השמחה הגדולה בשחרורם, הילדים והנשים שחזרו חווים קשיים עצומים בעקבות הטראומה שעברו, כולל עדות לזוועות כמו רצח וחטיפת יקיריהם. הממצאים שלנו מראים צורך במעקב ארוך טווח על מנת להבין את ההשלכות הרפואיות והנפשיות של השבי."
צוות המחקר כלל את מנהלת מרכז שניידר, ד"ר אפרת ברון-הרלב, את סגניה, ד"ר שלומית ירון וד"ר עומר ניב, ואת פרופ' גילת לבני שניהלה את מחלקת השבים. עוד השתתפו במחקר רופאות בכירות נוספות וכן מומחים מתחומים שונים, כולל פרופ' סילבנה פניג, מנהלת המחלקה לרפואה פסיכולוגית.
ד"ר זיו מוסיפה: "הילדים אינם צריכים להתמודד עם חוויות כאלה, גם לא בסיוטים הכי גרועים שלהם. אנו תקווה שתהיה לנו הזדמנות לפתוח את מחלקת השבים פעם נוספת, עם שובם של יתר החטופים."
המאמר מתאר את התמונה הראשונית בלבד ומדגיש את החשיבות של המשך המעקב והמחקר בעתיד כדי לטפל בהשלכות המתמשכות של האירועים.