יום הפאי - לא מה שחשבתם!

ביום חמישי יצויין יום הפאי הבינלאומי, הפאי מעולם המתמטיקה כמובן. אז כמה מספרים אחרי הנקודה אתם זוכרים? ואיך זה שהוא הכוכב מבין כל המספרים האי-רציונליים?
send whatsapp messsage send FB messsage
יום הפאי  - לא מה שחשבתם! הדמיה: PIXLR

השבוע (יום ה 14.3) יציינו את יום הפאי הבינלאומי, הפאי מעולם המתמטיקה כמובן. אז כמה מספרים אחרי הנקודה אתם זוכרים? ואיך זה שהוא הכוכב מבין כל המספרים האי-רציונליים? ד"ר תמר שרוט, מרצה מהמחלקה להנדסת תוכנה המכללה האקדמית SCE אשדוד מסבירה:

בעולם המתמטיקה, פאי (π) הוא כמעט כמו סלב - כל אחד מכיר אותו, והוא מקבל את כל תשומת הלב. כמעט שאין אנשים שלא יודעים לפחות את 2 הספרות הראשונות שלו אחרי הנקודה, ואפילו יצרו בשבילו יום חג מיוחד – יום הפאי (3.14 – ה-14 למרץ בכתיבת תאריך אמריקאית). אבל פאי אינו המספר האי-רציונלי היחיד. להפך ישנם מספרים אי-רציונליים מעניינים וחשובים אף יותר.

בואו נכיר, לדוגמה, את e - קבוע אוילר (בסביבות 2.71), כנראה המספר הקבוע האי-רציונלי הנפוץ ביותר שרוב האנשים אף פעם לא שמעו עליו. זהו קבוע חשוב במתמטיקה, המשמש בהרבה חישובים שמשפיעים עלינו בחיי היום יום, למשל לחישוב של גידול אקספוננציאלי (זוכרים מהקורונה?), או לחישוב של ריביות, בעיקר ריבית דריבית וגם לחישוב הסתברויות.

יחס הזהב (φ) , הידוע גם בשמו "הפרופורציה האלוהית" (בסביבות 1.61) הוא גם דוגמה מופלאה למתמטיקה המרתקת שנמצאת מאחורי המספרים האי-רציונליים. יחס הזהב מופיע באופן נפוץ בעולמות הטבע, מהיחס בין עלי הכותרת בפרחים ועד מבנה גוף האדם. הוא מייצג תיאום מושלם בין יחסי הממדים, ולכן שימש ומשמש גם הרבה בתחום האומנות, הארכיטקטורה והאסתטיקה.

ובכל זאת, למרות כל הקבועים האי-רציונליים המעניינים הללו ועוד רבים אחרים, פאי הוא זה שקיבל את תשומת לב הציבור. למה? כנראה משום שהוא היחיד שקירוב שלו יכול להיות מיוצג כתאריך בלוח השנה. מה שמאפשר בקלות לשייך אותו ליום "חג" ספציפי. העובדה שקל יחסית להסביר את המשמעות הפרקטית שלו, גם מסייעת להשתמש בו ל"יחסי ציבור" עבור עולם המתמטיקה כלפי אנשים שאינם מהתחום.

אבל השנה כשתחגגו את יום הפאי עם פשטידה עגולה טעימה, תזכרו שפאי הוא רק מייצג של עושר עצום ומרתק של מספרים בעלי שימושים רבים ומגוונים.

יום פאי שמח!