השקעת עתק בפניציה ירוחם, המפעל שעמד להיסגר והפך לסיפור הצלחה
100 מיליון שקלים יושקעו בפניציה מפעלי זכוכית בירוחם, בין היתר בחידוש והחלפת תנור התכה, שדרוג קווי ייצור מכלי זכוכית, הפעלת מתקן לייצור חשמל והקמת מערכת סולאריות על גגות המפעל. חידוש תנור ההתכה ושדרוג קווי הייצור של מפעל פניציה ירוחם יעשו בהיקף השקעה של כ- 60 מיליון שקלים. לטובת ביצוע הפרויקט יוקם מתחם ענק עם חדרי לינה, שירותים, מקלחות וחדרי אוכל ויובאו לארץ 300 פועלים זרים מהודו ומומחים רבים מאירופה. בשנת 2017 המפעל עמד בפני סגירה בעקבות חרם של חסידות גור, שאיים לפגוע בפרנסתם של מאות תושבי ירוחם.
הבוקר נודע, כי פניציה ירוחם חתמה על הסכם עם חברת אופיסי אנרגיה להקמה, הפעלה ותחזוקת מתקן לייצור חשמל בהספק של 4.5 מגוואט באמצעות גז טבעי ובהיקף השקעה של מיליוני שקלים. התחנה תייצר 4.5 מגוואט ותהווה מקור אנרגיה למפעל בנוסף, החברה חתמה על הסכם לביצוע פרויקט סולארי עם חברת "רפק אנרגיות מתחדשות" על גגות המפעל בירוחם בשטח של 30,000 מ"ר ובהספק מותקן של 4.5 מגה ואט. פרויקט האנרגיה הירוקה הוקם בהשקעה של כ-20 מיליוני ובוצע על ידי חברת "אלמור אנרגיות מתחדשות".
מישל בן סימון, מנכ"ל פניציה ירוחם, מסר: "הפרויקטים מהווים הצהרת כוונות של הבעלים לעתיד מפעל פניציה בירוחם ומייצרים יציבות ועוגן כלכלי ותעסוקתי בתעשייה המסורתית בישראל בכלל ובירוחם בפרט. על אף תקופת המלחמה הנוכחית , משבר הקורונה והאתגרים הרבים בשמירה על התעשייה המסורתית , התקבל אישור דירקטוריון החברה אשר בבעלות משפחת מנדל בארה"ב להשקעה וזאת על מנת להבטיח את פרנסתם ועתידם של 220 משפחות, קבלנים וספקים נוספים העובדים עם מפעל פניציה. ההשקעה היא חלק מתוכנית השקעות רחבה שאושרה על ידי רשות ההשקעות. ברצוני להודות לרשות ההגירה על הסיוע והעזרה לקבלת היתרי עבודה עבור 300 פועלים זרים מהודו".
מקריסה - לסיפור הצלחה בנגב
פניציה הוא אחד המפעלים הוותיקים בנגב: בשנת 1958 עלתה תוכנית להקים מפעל זכוכית בירוחם, שנדחתה בהיעדר ביקוש מספיק לזכוכית בישראל. בראשית 1960 הוחלט שוב על ידי כור, לאור התעוררות בביקוש, להקים מפעל זכוכית בנגב. באמצע שנות ה-60 הוקם מפעל של פניציה בירוחם לייצור בקבוקי זכוכית קטנים לתרופות ומוצרי קוסמטיקה. במקביל הקימה גם חברת המשקאות "טמפו" מפעל לייצור בקבוקי זכוכית חד פעמיים, שהחל לפעול בתחילת 1968.
במהלך השנים התקיימו מגעים בין פניציה לטמפו על שיתוף פעולה, ובאוגוסט 1976 נחתם הסכם על הקמת חברה משותפת לשיווק משותף של בקבוקי הזכוכית. המפעל של פניציה נפגע בשריפה בתחילת 1978 והושבת למשך חודשים רבים. חלק מהעובדים הועברו לעבוד במפעל של טמפו. בשנים 1978–1979 רכשה פניציה את מפעל הזכוכית של טמפו. אולם באותה תקופה ירדה הצריכה של בקבוקי זכוכית בישראל והמפעל נדרש להתייעל על ידי פיטורי עובדים.
החרם של חסידות גור שכמעט הביא לקריסת המפעל
במהלך שנות השמונים והתשעים המפעל נקלע ללא מעט משברים: בשנת 2017 החלה חסידות גור בחרם על תוצרת המפעל, משום שהוא פועל גם בשבת, כחלק מאילוצי ייצור הזכוכית. חרם זה, יחד עם תחרות מצד יבוא זול, הביאו בשנת 2019 להודעה של הנהלת המפעל על כוונה לפטר את עובדיו. משרד הכלכלה הבטיח למפעל סיוע כספי, על מנת למנוע את הפיטורים.
וידאו: המשבר ב-2020 (מתוך יומן הערב / כאן 11)
בשנת 2022 דווח על התאוששות של המפעל שעברה גם לייצא מתוצרתה. להתאוששות נתנו מספר סיבות, בהן גידול בצריכה העולמית של בקבוקי זכוכית במקום בקבוקי פלסטיק בגלל הדאגה לאיכות הסביבה, המלחמה באוקראינה ועלייה במחירי ההובלה.