סיוט בשכונת רמות: ''הם בעטו חזק בדלת. עבר לי בראש המקרה של שי דרומי''

הכוונה אולי הייתה טובה. הביצוע, פחות: תושבים בשכונת רמות הישנה סובלים, לדבריהם, מפעילות מסגרת לנוער שנפתחה באחד המקלטים. המפעילה, עמותת חסידים, הייתה בדין ודברים ארוך מול תושבי השכונה, אשר חשים שהעניינים יצאו מכלל שליטה. מאחר ומדובר במסגרת המטפלת בנוער, החוק אינו מאפשר לפרסם את הפרטים המלאים, המסמכים והעדויות המלאות שמורות במערכת.
כל ניסיונותינו לחייב את מחזיק המקלט לפעול על פי הנחיותינו ולהיצמד לפעילות שאושרה עלו בתוהו ועל כן, פנינו לקבלת סעד מבית המשפט. חשוב להבהיר כי למרות הרצון שלנו להוציאו לאלתר, אנו מחוייבים לפעול בהתאם לחוק
בבאר שבע, כמו בערים אחרות בארץ, ישנה מגמה להפיח חיים במקלטים ציבוריים, בפיקוח הרשות המקומית, אשר משמשים בימי שגרה לחוגים, לפעילות קהילתית ולסיוע לתושבי השכונה. עיריית באר שבע, כפי שהדבר נעשה ברשויות מקומיות אחרות, מפרסמת מעת לעת מכרזים להפעלת המקלטים.
המכרזים קובעים אמות מידה להפעלת המקום, עם הנחיות מאוד ברורות באשר למותר ולאסור. בתמורה, העמותות משלמות דמי שכירות עממיים – וכל הצדדים יוצאים נשכרים.
המקלט, בלב שכונת מגורים, הושכר לעמותה חסידית, על מנת שישמש לפעילות קהילתית עם נוער מכל שכונות העיר. נקבעו לחברי העמותה תנאי שימוש ברורים, על ידי חברת כיוונים. יש לציין שבבאר שבע פעילות לא מעט מסגרות משלבות בלב שכונות מגורים, בלי שיהיו תלונות. להיפך, בלא מעט מקרים נוצר קשר חם בין אוכלוסיות מיוחדות לתושבים.

במקרה המסוים הזה, על פי הנראה, מה לא עבד נכון. מה שהתחיל כיוזמה ברוכה, מקובלת על התושבים, התפתח לעימות, שהגיע לשיאו לפני מספר חודשים, עד כי נציגות התושבים פנתה במכתב לראש עיריית באר שבע ומצרת העירייה: ''התנהלותם של מקבלי המקום פוגעת באופן בלתי נסבל בכלל יושבי הסביבה, וחמור מכך, אינה חוקית ואף פלילית'', נטען במכתב הדיירים.
''עבירות אלו מתרחשות ללא הפסק אל מול השכנים ואל מול הרשויות. לדוגמא: תוספות בניה ללא היתרים וללא אישורים ממחלקת הנדסה, כריתת עצים ללא רישיונות ופגיעה ברכוש ציבורי ובציבור בסביבה''.
במכתב מתוארים חלק מהאירועים:
‘’יום רביעי 01.08.23: ''התרענו בפני חברת כיוונים כי מקבלי המקום מתכוונים לכרות עץ נוסף ולהמשיך בבניה ללא אישורים, אך לצערנו, לא ניתן מענה הולם לפניה ולא נעשה דבר על מנת למנוע זאת. ולראיה, נכרת עץ רביעי, ללא רישיון. דבר זה היה יכול להימנע כיוון שיידענו את הרשויות בנושא, וזאת לאחר שנכרתו ע"י מקבלי המקום שלושה עצים נוספים לפני כן. הרי מדובר בעבירה פלילית שדינה מאסר עד חצי שנה או קנס עד 15,000 ש"ח, מדוע החוק אינו נאכף?''.
''יום שישי 03.08.23: מקבלי המקום החלו בעבודות בנייה, שוב. נעשה שימוש ברכב חפירה ועבודתם המרושלת פגעה בקו המים ברחוב - וגרמה להפסקת מים נרחבת בבתי התושבים בסביבה! הפסקת מים בצהרי יום שישי מונעת מתושבים הכנת אוכל וניקיון ביתם לקראת כניסת שבת, דבר שפוגע אף יותר בתושבים שומרי מסורת''.
כמו כן, בעקבות הפגיעה, מים מעורבבים עם חומרי בניה נשפכו לאורך הרחוב וטינפו את הסביבה ואת פארק המשחקים הסמוך. לאחר מספר תלונות למוקד העירייה, הגיע פקח, נתן דוח ועזב, אך זה לא גרם להם להפסיק בפעילות הלא חוקית והם אף המשיכו כלא קרה כלום''.

''בעבר, מקבלי המקלט התקינו מוטות ברזל בחזית המקלט אשר פורקו ע"י העיריה, וגם נעשה נסיון לבניית מקווה אשר נעצר ע"י מחלקת מקלטים. כלומר, זוהי אינה הפעם הראשונה שמבוצעות עבודות בנייה ללא היתרים, גם כאשר מתנהל נגדם הליך משפטי הנוגע בבניה בלתי חוקית'', נטען.
''בעיה חמורה עוד יותר היא, שעקב מעשים אלו, נוצרות פגיעות אשר פוגמות בתקינות המקלט! מה אמורים לעשות דרי האזור הנמצאים ללא מיגון בסבב הלחימה הבא שיבוא?'', כך נכתב במסמך מפורט, אליו צורפו צילומים וסרטונים המתעדים את המתרחש במקום.
‘’בעטו לי בדלת. חששתי. עבר לי בראש המקרה של שי דרומי''
''ישבתי בבית. הם דפקו חזק בדלת, עוד מעט הרגשתי שהם עוקרים אותה. מה שעבר לי בראש זה המקרה של שי דרומי, כי אני על המשפחה שלי אגן בחירוף נפש. אחרי כמה בעיטות, הם עזבו. זה לא העימות היחידי שהיה לי איתם. אולי הכוונה הייתה טובה, אך הביצוע לא כל כך הצליח. אנחנו עוברים פה סיוט'', מספר תושב שכונת רמות, שבמקלט בקרבת ביתו הוקם מרכז המשמש נוער בסיכון.
הכוונה הייתה לתת מסגרת לנערים מכלל שכונות העיר, בלב שכונת רמות, הנחשבת לאחת הטובות בבאר שבע. עמותה לקחה על עצמה את תפעול המקום, מקלט המשמש את תושבי השכונה. בשל הבניה הישנה, במרבית הבתים במקום אין ממ''ד, המקלט הוא המיגון היחיד בעתות לחימה. יוזכר, כי בסבב הלחימה הראשון בבאר שבע, בשנת 2008, אחת הרקטות פגעה בשכונת רמות.
''שיהיה ברור: לאיש מהשכנים אין פה בעיה עם בתי מדרש או בתי כנסת. אני עצמי אדם מסורתי. יש לנו בקרבת הבית לא פחות מארבעה בתי כנסת ובית מדרש, אנשים טובים, שגם משתלבים חברתית בשכונה, דואגים, מזמינים בחגים ובכלל, אין פה לא הפרעה ולא רעש מצדם. מה שקרה במקלט עם העמותה זה כבר עניין אחר'', מספר תושב השכונה.
.jpeg)
‘’המקום הפך לאולם אירועים''
''ממסגרת לנוער עם קשיים, זה הפך לאולם אירועים. מילא אירועים, המוזיקה לפעמים מחרישת אוזניים. זה כבר לא מסגרת לנוער. היינו בעד לשלב נוער, עשייה חברתית היא דבר מבורך. פה זה כבר הפך לחגיגות עם נרגילות ו-וודקה. הם נעולים על עצמם והבהירו שלא יעזבו את המקום. 'אני מוכן להתאבד על המקום הזה', אמר לי אחד הנערים. יש לנו תחושה שהעניינים במקום הם באיבוד שליטה מוחלט'', מספר דייר בשכונה.
השכנים נתנו לעמותה לא מעט הזדמנויות ואפילו ניסו את התיווך של דמות בכירה בעיריית באר שבע. ''חתמנו על מזכר עם מנהל המקום. היה קצת שקט וההשתוללות חזרה'', מספר לנו אחד הדיירים.
המקלט השכונתי, כאמור, הוא המקום ממוגן היחידי בעתות מלחמה. ''גילינו שהכניסו למקום ציוד בישול, לרבות בלוני גז והדביקו קרמיקה, שזה הדבר הכי מסוכן בשטח ממוגן. גם שינו את הגישה לפתחי החירום. מה ייקרה כשתהיה מערכה?''.

העצים נעקרו
''קרה לנו עוד דבר מקומם: היו פה עצים. בוקר אחד קמנו וגילינו שפשוט עקרו אותם. הבוקר גילינו כמתכוונים להקים במקום מקווה. לפני כן, ביצעו שינויים במקלט, כדי להקים סוכה קבועה. פנינו לכל גורם אפשרי, לעיריית באר שבע, לחברת כיוונים, לאחראי על המקלטים''.
שכנים מספרים כי כאשר יש אירועים מכוניות נוסעות במהירות בתוך השכונה, תוך סיכון הולכי רגל: ''יום אחד פגעו בקווי המים, לא יודעים אם זו מכונית או שנפגעו בשיפוצים. אנשי התאגיד הגיעו להחליף את הקווים. פשוט אי אפשר להמשיך כך. הם עושים ככל העושה על רוחם ויש לנו תחושה שאין אכיפה''.
תגובת חברת כיוונים: ''פועלים לביצוע פסק הדין ולפינוי של המחזיק מהנכס, באמצעות הוצאה לפועל''
מחברת כיוונים נמסר: "ראשית יובהר כי כיוונים כמו העירייה פועלת להשבת הסדר הציבורי באמצעות הגורמים המוסמכים על פי חוק ובהתאם לחוק.
המקלט נמסר לצורך פעילות שהוגדרה מראש ומתוך כוונה ליצור עוגן של פעילות חיובית בשכונה''.
‘’לצערנו, התקבלו תלונות מתושבי השכונה, לפיהן המקלט אינו משמש כפי ייעודו והמגיעים אליו מפריעים ומפרים את שלוותם. כמו כן, פעל מחזיק המקלט בניגוד להנחיותינו וביצע שינויים במבנה''.
‘’כל ניסיונותינו לחייב את מחזיק המקלט לפעול על פי הנחיותינו ולהיצמד לפעילות שאושרה עלו בתוהו ועל כן, פנינו לקבלת סעד מבית המשפט. חשוב להבהיר כי למרות הרצון שלנו להוציאו לאלתר, אנו מחוייבים לפעול בהתאם לחוק''.
‘’בעקבות פנייתו לבית המשפט, קבע בית המשפט כי תביעתה של חברת כיוונים ועיריית באר שבע לא זו בלבד שהתקבלה במלואה, אלא גם קבעה שהנתבע ישלם שכר טירחה. אנו פועלים לביצוע פסק הדין ולפינוי של המחזיק מהנכס, באמצעות הוצל"פ."