משבר הדיור: 53% לא מצליחים לקנות דירה - והמצב בדרום עוד טוב
משבר הדיור בישראל רק מחריף: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מזהירה כי רק שליש ממשקי הבית בישראל יכולים לרכוש דירה במחיר ממוצע עם משכנתא ל– 30 שנה. הסיכוי הטוב לקנות דירה הוא בדרום ובצפון (53% ממשקי הבית) ואילו בתל אביב, רק 20% ממשקי הבית יהיו מסוגלים לרכוש דירה. לדעת דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלמ"ס: "הקושי לרכוש דירה בתנאים הנוכחיים צפוי להוות גורם משמעותי במיתון הביקוש לדירות ובכך עשוי לצנן את שוק הדיור".
מהסקירה עולה כי ההחזר החודשי הנדרש לרכישת דירה במחיר ממוצע אשר עמד ברבעון הראשון של 2022 על 5,335 ₪ עלה ל-6,623 ₪ ברבעון השני של שנת 2023 , עלייה של 24.1% שמורכבת גם מעליית הריבית וגם מעליית מחירי הדיור. העלייה בשני הגורמים (מחירים וריבית) הביאו לירידה בנשיגות הדיור
עליית הריבית במשק גרמה לירידה משמעותית במספר משקי הבית שיכולים לרכוש דירה במחיר ממוצע בישראל גם עם משכנתא ל– 30 שנה. כתוצאה מהירידה בנשיגות הדיור, בשנה האחרונה רכישת דירה אינה בהישג ידם של כ-225 אלף משקי בית נוספים, המהווים כ-8.2% מכלל משקי הבית כך שנכון לרבעון השני של 2023 רק 37.3% בלבד מכלל משקי הבית בישראל יכולים לרכוש דירה במחיר ממוצע לעומת 45.5% ברבעון הראשון של 2022.
המידע עולה מסקירה בנושא " מגמות בנשיגות הדיור" שהציג דורון סייג, מנהל מדדי הדיור בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכנס הנדל"ן השנתי של אתר מגדילים שנערך אתמול, ראשון.
על פי הסקירה שבוצעה על ידי דורון סייג וד"ר לריסה פליישמן מלשכת הסטטיסטיקן הלאומי, בשנה האחרונה חלה עלייה בריבית על המשכנתאות ועלייה במחירי הדירות הממוצעים לצד עלייה קלה בהכנסות משקי הבית. כדי להעריך את ההשפעה של המגמות האלו פיתחו בלמ"ס מודל המעריך את השינוי שחל בנשיגות הדיור תוך התייחסות לעליית מחירי הדיור בין הרבעון הראשון 2022 לרבעון השני 2023 , השינוי בהכנסות משקי הבית, עליית הריבית על המשכנתאות ונתוני רישום האוכלוסין. ההנחות לחישוב סכום המשכנתא המקסימלי למשק בית התייחסו להחזר חודשי המהווה שליש מההכנסה נטו של משק הבית (המקסימום המקובל בשוק), עמידה בדרישת ההון העצמי המינימלי (25% ממחיר הדירה) והתקופה מקסימלית להחזר המשכנתא - 30 שנים.
תשלום המשכנתא הממוצע: כמעט 6,000 שקלים
מהסקירה עולה כי ההחזר החודשי הנדרש לרכישת דירה במחיר ממוצע אשר עמד ברבעון הראשון של 2022 על 5,335 ₪ עלה ל-6,623 ₪ ברבעון השני של שנת 2023 , עלייה של 24.1% שמורכבת גם מעליית הריבית וגם מעליית מחירי הדיור. העלייה בשני הגורמים (מחירים וריבית) הביאו לירידה בנשיגות הדיור. עם זאת, ההשפעה של עליית הריבית הייתה משמעותית יותר על פני התקופה שנבחנה.
נשיגות הדיור נבחנה גם בפילוח למחוזות ונמצא כי באזורי הביקוש רכישת דירה במחיר ממוצע הינה בהישג ידם של אחוז נמוך בקרב משקי הבית. כך לדוגמה במחוז ירושלים רק 18.8% ממשקי הבית יכולים לרכוש במחוז דירה במחיר ממוצע, במחוז תל אביב רק 20.9% ובמחוז מרכז 34.2% לעומת זאת, באזורי הפריפריה נמצאה נשיגות דיור יחסית גבוהה, כאשר במחוז חיפה 43.8% ממשקי הבית יוכלו לרכוש דירה במחיר ממוצע, 53.2% במחוז דרום ו 53.3% במחוז הצפון .
דורון סייג מנהל מדדי הדיור בלמ"ס ציין בכנס כי הקושי ביכולתם של משקי-בית לרכוש דירה בתנאים הנוכחיים צפוי להוות גורם משמעותי במיתון הביקוש לדירות ובכך עשוי לצנן את שוק הדיור.
אפילו המשקיעים בורחים מבאר שבע
סקירות הכלכלן הראשי במשרד האוצר, שפורסמו לאחרונה, הראו כי בבאר שבע, למעלה משליש מעסקאות המכירה של דירות להשקעה נעשות במחירי הפסד - מתחת למחיר המחירון, מתוך רצון לגמור עסקה כמה שיותר מהר. בבאר שבע ישנה בניה מסיבית ושוק הסטודנטים ממצה את עצמו מאוד מהר, כאשר הוא יודע לקבוע את הכללים מול בעלי הנכסים - יש יותר דירות להשכרה מאחר שוכרים פוטנציאליים.
עיקר הביקוש היה ונותר במקומות בהם יש תעסוקה בשכר גבוה ואפשרויות קידום. בבאר שבע גם קיימת תחקות קשה מול אופקים, בה ישנה הנחה במס של חוקי הנגב.