שתיקה: בקהילת הלהט''ב בבאר שבע חוששים להתבטא נגד תיקון חוק האפליה

ההסכמים הקואליציוניים עם יהדות התורה והציונות הדתית יאפשרו להכניס שינויים בחוק האפליה הקיים, כך שבעלי עסקים יוכלו לסרב לתת שירות ללהט''בים
send whatsapp messsage send FB messsage
שתיקה: בקהילת הלהט''ב בבאר שבע חוששים להתבטא נגד תיקון חוק האפליה בדרך להפוך להסטוריה? מצעד הגאווה בבאר שבע (צילום ארכיון: דני בלר)

שתיקה - אולי מתוך חשש והפנמת תוצאות הבחירות - בקהילת הלהט''ב בבאר שבע: ההסכמים הקואליציוניים עם הציונות הדתית ויהדות התורה מדברים על הכנסת סעיף לחוק איסור אפליה, על פיו אדם יוכל לסרב לתת שירות אם הדבר נוגד את אמונתו הדתית. כך למשל, רופא יהודי יוכל לסרב לטפל במי שאינו יהודי בשבת ובעל עסק יוכל לסרב לשרת להט''ביים (דוגמת בית מלון, אולם אירועים, בית דפוס, בית קפה, מועדון ועוד) מבלי שהדבר ייחשב עבירה. 

כבר לפני שהממשלה החדשה הושבעה והשינויים הוכנסו  לחוק, שורה ארוכה של ארגוני חברה אזרחים מתריעים, כי פגיעה בלהט''בים  ובמיעוטים בישראל, עלולה לחזק את תנועות החרם בעולם ולהביא לפגיעה כלכלית בישראל. השינויים המוצעים בחוק משנים למעשה, את פני החברה הישראלית, באופן כקשה לצפות.

פוליטית, הסעיפים האלה הם בנפשן של המפלגות המציעות, בהן ''נעם'' של אבי מעוז ויהדות התורה. אם המפלגות יתעקשו ונתניהו יבקש למסמס את אישורם של החוקים, ממשלת נתניהו עלולה להיקלע למצב בה לא יהיה לה רוב. 

בעוד שבמישור הארצי ארגונים וגופים כלכליים מיהרו לגנות את השינויים המוצעים מכל וכל, בבאר שבע קהילת הלהט''ב מעדיפה לשמור על פרופיל נמוך. גורמים אליהם פנינו תירצו את שתיקתם ב''היעדר זמן לראיונות'' או לא השיבו לפניות.  

ח''כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית) בראיון אצל קלמן-ליברמן, כאן ב', על התיקון המוצע בחוק האפליה



חברה בקהילה, שאינה מהפעילים של הבית הגאה,אומרת שלא לייחוס כי סיבת השתיקה ברורה: ''היו בחירות ובבאר שבע הבוחרים הצביעו באופן ברור. זה לא אמור להפתיע אף אחד. תבין, איש לא רוצה להסתכסך עם מי שמחר אמור לאשר לך את עצם קיום המסגרות או להעניק לך תקציבים. אני מרגישה כי מה שהיה, לצערי, אולי כבר לא יהיה''. 

2018 - פוסטים ברשתות החברתיות בבאר שבע כנגד הקהילה, שאז השמיעה קול חד וברור (צילומים מסך, צילום רקע: דני בלר)​​​​​​​

ראש הממשלה נתניהו מצהיר, בראיונות בשפה האנגלית לתקשורת הזרה, כי הוא מתנגד לחוקים שיפלו את קהילת הלהט''ב או מיעוטים אחרים בישראל. בישראל הוא, כמו פוליטיקאים אחרים, נוקט בטקטיקה של לא להתראיין, אלא לדבר במסרים - וגם פה הצהיר שלא יהיה שינוי בסטטוס קוו, אבל בשלון פחות נחרצת.

מצעד הגאווה בבאר שבע, 2021. יהפוך להיסטוריה? (צילום: דני בלר, שודר בשידור חי)


בקרב חלקים מהציבור בבאר שבע ובנגב הדעת אינה נוחה לגבי נראותה הציבורית של קהילת הלהט''ב. את רוח הדברים אפשר לראות מדי חודש גאווה ברשתות החברתיות המקומיות. באר שבע אמנם זכתה לציון 10 מטעם ''ישראל חופשית'' בכל נוגע ליחסה של העירייה לקהילה, אך חלקים מהציבור בעיר לא אוהבים אפילו את המצעד הצנוע והסולידי שהקהילה עורכת מדי שנה תחת אבטחה משטרתית כבדה.

בבאר שבע פועלים בית גאה (המוסד המרכזי של הקהילה בדרום) ובעיריית באר שבע יש רפרנט לענייני הקהילה. פנינו לשניהם.  שניהם בחרו שלא להגיב, מהיעדר זמן, אפילו הזמן הקצר שלוקח להגיד שני משפטים.

בהשוואה לתל אביב, בבאר שבע קהילת הלהט''ב יותר סגורה בתוך עצמה ומרגישה חופשית יותר ברובע הסטודנטיאלי ובקמפוס בן גוריון, שהם עדיין יחסית ליברליים, פחות במקומות הבילוי (אין בבאר שבע ברים או מועדונים של הקהילה אלא יותר אירועים קטנים, שוב, בעלי אופי סטודנטיאלי ומקומות המוגדרים ידידותיים לקהילה).

למשפחות להט''ביות פחות נראות ציבורית ומערכת החינוך, עוד לפני כניסת הממשלה החדשה, זהירה מאוד אל מול לחצם של הורים שלא מוכנים לשמוע אפילו את המילה ''להט''ב''. 

ובכל זאת, המצב בבאר שבע טוב מאשר לפני 30 ו-40 שנה: למרות שהמשטרה הכחישה לפני שנים כי ניהלה ''רשימות ורודות'' של להט''בים שלא הורשעו בפלילים, היות אדם להט''ב היה עילה לסחיטה, פגיעה בפרנסה ובקבלה לעבודה או קידום בתוכה. רק לקראת סוף שנות התשעים - תחילת האלפיים, קהילת הלהט''ב בבאר שבע התחילה בצעדים קטנים ומדודים מאוד של נראות ציבורית, בעיקר של מי שיכלו להרשות לעצמם תעסוקתית, חברתית וכלכלית.

רק כעבור כ-10 שנים, ב-2010, התקיים אירוע גאווה ראשון, במתחם סגור. אחד מחברי מועצת העיר הגיע לאירוע, מצוייד במצלמת וידאו, לתעד את זהות הבאים. מצעד גאווה ראשון התקיים בבאר שבע ב-2017, כמעט עשרים שנה אחרי תל אביב, אחרי מחאה של חברי הקהילה. למצעד בבאר שבע קדמו איומים קונקרטיים לפגוע בצועדים.

''אני לא מספר, אנשים לא שואלים'', אומר לנו מ', בן 45. ''אני נוסע למצעד בתל אביב מדי שנה. קודם כל כי זו מסיבה ענקית וגם כי שם מצביעים פחות על אנשים. פה, עם כל הדיבורים על פתיחות, יהיו כאלה שלא יהיו מוכנים להעסיק אותך ואני גם מתגורר בשכונה לא קלה. אני עושה את החשבונות שלי. אני לא יכול להרשות לעצמי לקפוץ מעל הראש''. 

בינתיים, כאמור, דום-שתיקה: יש חשש, בעיקר לפרנסה ולא רק. לא צריך רשימות שחורות של פעילים ולהט''ביים: אפשר כיום להיכנס לרשתות החברתיות ולראות בהן הכל: מה אהבנו, מה שיתפנו, למי עשינו לייק וגם לעשות פרופיילינג אפילו לפי הטעם המוזיקלי. 

עד כמה השינוי בחוק, אם יאושר יהיה בבחינת שינוי בחברה הישראלית או ''אות מתה'' ועד כמה עמוק יהיה הנזק התדמיתי לישראל עמוק? עדיין נותר לראות. הכל תלוי בעוצמת המחאה הציבורית, אם תהיה כזו.

קראו עד באותו נושא:
בית דפוס בב''ש חויב ב-50 אלף ש''ח, כי סירב לתת שירות ללהט''בים

הבטיח ''פיגוע במצעד הגאווה בב''ש'' - ונעצר

''לא נשתמש באולם המועצה - אם לא יוסרו דגלי הגאווה''

יומיים אחרי הפגנת קהילת הלהט''ב: איומים וקללות ברשתות ב''ש






​​​​​​​​​​​​

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK

​​​
​​​​​​​