האם הסכם השכר במשטרה יקטין את גל העזיבות?
כ-7,000 שקלים: זהמה שמביא הביתה שוטר בתפקיד שטח, אחרי משמרות ארוכות, התמודדות עם פורעי חוק, עבריינים, סוטים, רוצחים, משפחות פשע וגם - סכסוכי שכנים וסתם אזרחים שנתלקו במצוקה. בנגב, בבאר שבע, המשטרה צריכה לתת מענה למציאות שהפכה מורכבת בשנה האחרונה, במהלכה התברר שהשמיכה קצרה.
בממשלה ככל הנראה הבינו שהנגב - כמו ישראל כולה, עלולים להיקלע למצב בו מצד אחד הפשיעה מרימה ראש ומצד שני, מיליציות אזרחיות ייכנסו לתוך הפער שהמשטרה אינה מצליחה למלא. זאת ועוד: רשויות רבות, בהן באר שבע, גובות היטל ביטחון, כדי לממן שיטור משל עצמן. יוצא שהתושבים נאלצים לממן את הביטחון שלהם, ביטחון שהשממלה אינה יכולה כבר להבטיח.
אין תחליף למשטרה, מהסיבה ששוטריה עוברים הכשרה מקיפה לתפקידם והקצונה עובדת על פי ניסיון שנצבר עשרות שנים, ומסמתך על מערך מידע ואיסוף, שבין היתר מאפשר לה לסכל פעילות עבריינית.
בסוף השבוע נחתם הסכם בין המשרד לביטחון הפנים, משרד האוצר ומשטרת ישראל, על פיו ינתנו מענקים שנתיים לשוטרים, בעלות כוללת של כ-34 מיליון ש"ח.
המענק החדש יינתן לקרוב ל-4,200 שוטרים ומטרתו לתגמל את המשרתים בתפקידים שוחקים, דוגמת תחנות המשטרה בחברה הערבית, אופנוענים (תנועה, סיור ויס"מ), חוקרים ומוקדנים במוקד 100.
במשרד לביטחון פנים ובאוצר מקווים שהמענקים ישמשו כלי לשמר ולתגמל שוטרים מצטיינים וכאלה שנמצאים במוקדי חיכוך ופשיעה. המענקים שינועו בסכומים של בין 2,500 שקלים ל-12,000 שקלים בשנה, בהתאם לוותק ולאופי התפקיד.
''אם לא יהיו מספיק שוטרים לאירועים, בסוף זה יעלה לנו בחיי אדם! מספיק לנפנף כל הזמן עם הממוצע שכר הזה".
בדיון שנערך בוועדת הכלכלה ב-5 ליולי, נחשף כי גל העזיבות מהמשטרה התגבר: מנתוני המשטרה כי מתחילת השנה הנוכחית עזבו את המשטרה 456 שוטרים לעומת 631 לובשי מדים במהלך שנת 2021. הסיבה המרכזית לעזיבת השוטרים את הארגון גובה שכר לא מספק. ההערכה כי כי עשרות שוטרים עזבו במרחב הנגב, במיוחד כאלה ששובצו בתפקידים שוחקים.
ניצב בועז גולדברג, ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, הציג בדיון הוועדה את הנתונים:"לא גדלנו תקציבית ולא כמותית ואם זה לא יקרה מצד אחד תהיה שחיקה של השוטרים ומהצד השני השירות לציבור יפגע". מהנתונים עולה כי מתחילת השנה הנוכחית 31% המתפטרים הינם סיירים (142), 13% חוקרים (58), 11% לוחמי מג"ב (49), 7.5% הינם בלשים (34) , 6% שוטרי יס"מ (26) והיתר שוטרים במקצועות אחרים. סה"כ התפטרו בחצי שנה האחרונה עזבו את המשטרה 456 שוטרים. כאשר בשנת 2021 עזבו את המשטרה 631 לובשי מדים. מסקר אקלים ארגוני שנערך בשאלה מה גורם לשוטרים לעזוב? 71% ציינו הסיבה המרכזית היא שכר לא מספק, 49% שחיקה, 45% עומס עבודה גבוה, 42% שעות עבודה רבות, 41% קושי לאזן בין התפקיד למשפחה''.
''עוד עולה, כי כיום יש חסר של כ- 1,720 שוטרים בתפקידי הליבה של המשטרה, ביניהם: 566 סיירים, 322 חוקרים, 198 בלשים, 133 תנועה ו- 500 שוטרי מג"ב , כאשר המשמעות היא: 18 תחנות משטרה סגורות, 12,880 תיקים לא מטופלים, 2,830 אירועי סיור שאינם מטופלים בזמן ואפס סופי שבוע חופשיים לסיירים. ניצב גולדברג הוסיף:" אני רואה את הקושי למי שמשנה סטאטוס ומתחיל לחשוב על בית ומשפחה או שהוא נוטש אותנו או שהוא נגרר לעבודות בשכר וזה בא על חשבון המשפחה".
בישיבת מועצת העיר באר שבע שנערכה החודש, במהלכה אושר נושא גביית היטל ביטחון מהתושבים, התייחס גם ראש עיריית באר שבע לדברים שנאמרו בדיוני הוועדה. באר שבע חווה בשנה האחרונה גל פשיעה כמותו לא זוכרת העיר - בין היתר בעבירות רכוש, הטרדות מיניות, גניבות רכב וגניבות מתוך בתים, חלק המעידר משילות בנגב, תהליך שהלך והתעצם משך שני העשורים האחרונים.
כזכור, המפכ"ל שבתאי אמר:" בשורה התחתונה האוצר מבקש ואומר לי תפטר עוד 45 שוטרים. לא כאלה שלא מתאימים לארגון מסיבות שונות, אלה בכל מקרה לא יישארו בארגון למרות המצב. אנחנו כל חודש סוגרים תחנת משטרה, ההתעצמות של התחנות והיחס שמדברים עליו. הצגתי תוכנית התעצמות לחמש שנים בחמישה מיליארד ועל כך שקלים. קיבלנו תוספת של 1000 שוטרים למגזר הערבי. לא התווספו שוטרים לתחנות אחרות בערים שהאוכלוסייה שם גדלה מאד. אם לא יהיו מספיק שוטרים לאירועים, בסוף זה יעלה לנו בחיי אדם! מספיק לנפנף כל הזמן עם הממוצע שכר הזה".
בעקבות אישור ההסכם אמר המפכ''ל רנ''צ שבתאי: "הסכם המענקים שנחתם הוא עדות חשובה להערכה ולהוקרה שזוכים לה משטרת ישראל ושוטריה, בפעילותם הנחושה למען ביטחון אזרחי ישראל. אלו שהתגייסו להגן ולשרת לא עשו זאת ממניעים כלכליים, אך יש במענקים הללו בכדי לעודד אותם להמשיך לשרת, ולעודד אחרים להצטרף תחת האלונקה. נמשיך לפעול למען שיפור השכר של שוטרי משטרת ישראל, כי זו חובתנו כפיקוד המשטרה כלפיהם וכלפי בני משפחתם".