מי עומדים מאחורי הרשימה הבדואית מהנגב שתתמודד בבחירות?
מפלגה חדשה, עתיד הנגב, תתמודד בבחירות הקרובות לכנסת, שעל פי הנראה, ייערכו ב-1 בנובמבר. המפלגה נרשמה כחוק ברשם המפלגות ובין עיקרי המצע שלה - ארגון האוכלוסייה הערבית הבדואית בנגב כקבוצה ילידית למען השגת זכויותיה בתחומי התכנון ובניה, החינוך, הבריאות, הרווחה והכלכלה ושאר תחומי החיים.
השגת פתרון צודק והוגן לסוגיית קרקעות הבדואים בנגב.
הכרה בכפרים הלא מוכרים בנגב.
קידום חזון נגב לכול תושביו.
שוויון מלא בין כל האזרחים בישראל.
שלום צודק, הוגן ובר קיימא המבוסס על שתי מדינות עצמאיות ריבוניות.
בראש המפלגה עומד טלאל אל-קרינאווי, בן 68, מי שעומד בראש עיריית רהט במשך 17 שנה, בשלוש קדנציות שונות והוא איש ציבור, שהיה במפלגת העבודה, בקדימה וברשימת תע''ל. יחד איתו ברשימה, שורה ארוכה של נכבדים ואישי ציבור בדואים.
המפלגה החדשה תתמודד מול רע''מ של מנסור עבאס, אשר קיבלה את מרבית הקולות ביישובים הבדואים בנגב, לא מעט בזכותו של סעיד אלחרומי ז''ל, שהיה מקובל מאוד על הציבור הבדואי הנגב. עם זאת, כאשר ח''כ אלחרומי נפטר באופן פתאומי ב-21 באוגוסט 2021, לא הוחלף בח''כ אחר מהנגב ובציבור הנגב נוצרה תחושה שרע''מ אינה מסוגלת לספק את הסחורה.
תחושה קשה בקרב הבדואים בנגב
אמנם ממשלת בנט הקציבה לציבור הבדואי בנגב תקציבי עתק, אך הכסף לא הצליח לפתור שורה ארוכה של בעיות יסוד: תעסוקה, פרנסה הולמת, גישה שיוויונית לשירותי בריאות וחינוך, קבלת שירותים בסיסיים כמו חשמל ומים ועוד. ביישובים רבים תשתיות בסיסיות אינן קיימות. ביישוב אל זרנוג, למשל, די בכמה טיפות גשם, על מנת ששביליו יהפכו לעיסה בוצית והילדים יגיעו לבית הספר מלאים בבוץ וספוגים במי גשם. מצד שני, הילדים בבית הספר המקומי צמאים לידע, רוצים ללמוד ולהתקדם.
מדי שנה נוספים לחברה הבדואית בנגב כ-7,000 צעירים בני 18, לרבים מהם אין אופק תעסוקתי, הם מתקשים להתקבל ללימודים, אחרי שבחלק מהיישובים בתי הנספר בעצמם נלחמים על דבר בסיסי כמו חיבור לרשת החשמל. בחלקים לא קטנים מהציבור הבדואי ישנה תחושה, שהתעצמה אחרי אירועי ''שומר החומות'', כי שמה של כלל החברה הבדואי הוכתם בשל מעשי מעטים, כאשר הם בעצמם סובלים מהפשיעה הואלימות בחברה הבדואית.
יש הטוענים ל''שיטור יתר'' לכאורה. אובדן האמון הגיע לשיאו כאשר בציבור הבדואי הוחלט להחרים את מרכזי הקניות של העיר באר שבע. סוחרים, עימם שוחחנו, דיברו על ירידה בפדיונות של כ-50 עד 70%. בנוסף, לטענת רבים, בעקבות אירועי שומר החומות, הציבור היהודי מתייחס אליהם בגזענות לכאורה.
עם זאת, צריך להזכיר לשם האיזון, כי בבאר שבע מאז ומתמיד למדו, בילו ועבדו תושבי כלל הישובים הבדואים בנגב, שגם משולבים בבאר שבע בכל תחום חיים אפשרי: הוראה, יזמות, לימודים, בעבודה בכלל מקצועות הרפואה, רוקחות, הנדסה ועוד. ''אחרי שומר החומות, הייתה תחושה שאנחנו לא רצויים בבאר שבע והיו ימים, כמו אחרי הפיגוע הנורא, שהעדפנו לא לבוא לבאר שבע'', אומר לנו ראמי, שעובד באחד המוסכים בעיר.
בנוסף, ארגונים רבים, בהם אג'יק וכן המכללות ואוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע עושים מאמצים להנגיש את הלימודים לצעירים הבדואים. אלא שהדרך לשוויון ולפתרון כל בעיות הבדואים בנגב ככל הנראה ארוכה.
בציבור היהודי ניסו להקים מפלגת נגב - ללא הצלחה
הניסיונות להקים ''רשימת נגב'' בציבור היהודי לא צלחו. ניסיונות כאלה היו בסוף שנות השמונים ובמהלך התשעים, אך לא הצליחו להגיע לכדי ביצוע, בין היתר כי הציבור תמך ברשימות הגדולות (ליכוד, התחיה, ש''ס) והאישים לא הצליחו להסכים על מצע משותף.
הסיכויים של הרשימה לעבור את אחוז החסימה
במגזר הבדואי יש כ-142,000 בעלי זכות בחירה (49% אחוזים מהתושבים הם בני 18 ומעלה - מקור: מאגר מידע מקוון
מאפייני חיים של החברה הבדואית בנגב / אוניברסיטת בן גוריון). על מנת לעבור את אחוז החסימה, בבחירות לכנסת מפלגה נזקקה בבחירות האחרונות ל-149,178 קולות.
מתחת למספר זה, המפלגה אינה עוברת את אחוז החסימה, אך יכולה לחתום על הסכם עודפים עם מפלגה אחרת. במקרה זה, על פי תוצאות הבחירות האחרונות, כל מנדט שווה לכ-38,000 קולות.
בקרב הבדואים בנגב יש מי שמברכים על הקמת רשימה בדואית מקומית, אך אחרים חוששים, כי הרשימה החדשה תגרום למעשה לאובדן קולות וכי ההישג ההיסטורי של רע''מ לא יחזור על עצמו. זאת ועוד: מאוכזבים מהתוצאות של הבחירות האחרונות, קיים חשש שאחוזי ההצבעה יהיו נמוכים בקרב הציבור הערבי.
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]