''משפחות רבות במעמד הביניים בב''ש לא הצליחו לחזור למעגל העבודה''

סגן ראש עיריית באר שבע והממונה על תיק הרווחה, הרב גדי מזוז על ממצאי דוח העוני: ''הדיור הציבורי מאוד חשוב וזועק לשמים וכולם עוצמים עינים, כמו גם נושא הפרנסה וחזרה למעגל החיים''
send whatsapp messsage send FB messsage
''משפחות רבות במעמד הביניים בב''ש לא הצליחו לחזור למעגל העבודה'' צילומים: Image by iha31 from Pixabay (הדמיה) / הרב גדי מאזוז (צילום: יח''צ רשמי, שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

מאת: משה פריאל, כתבנו הפוליטי

הממצאים הקשים שנחשפו בדוח העוני האלטרנטיבי של ארגון ''לתת'', שפורסם הבוקר שלישי, מעוררים גלים - אם כי לא היו לגמרי מפתיעים, אחרי שישראל נכנסה אל השנה השניה תחת משבר הקורונה. סגן ראש העיר באר שבע ומחזיק תיק הרווחה, הרב גדי מזוז אומר לברנז'ה חדשות באר שבע והנגב: ''הרשות עושה הכל ,אבל הריבון חייב להבין שהמדינה צריכה לתת כח לציבור כדי להמשיך לשרוד בתקופה מאתגרת זו".

לדברי מזוז, "בבאר שבע מצב העוני של המעמד הנמוך ביותר נשאר פחות או יותר זהה למצב הקודם, אולם מעמד הביניים הדרדר בשל מחירי הדיור הולכים וגדלים, הזוגות הצעירים לא מסוגלים לשלם משכנתאות ולקנות דירות . ישנם קשיים במציאת עבודה וחזרה לתעסוקה. הוצאות המחייה הולכות וגדלות והמשפחות בבאר שבע קורסות. לא מעט משפחות סובלות מקשיי דיור ,הם פונים לדיור הציבורי לשווא אין דיור ציבורי. בשעת חרום זו חייבים לבנות או לרכוש דירות לדיור הציבורי''.

לדברי מזוז, ''אנשים לא יהיו מסוגלים לשלם את סכומי הכסף שאמורים לשלם לדירות בקנייה ולא לדירות בשכירות שהתייקרו מאוד בבאר שבע. ישנן משפחות רבות במעמד הביניים שלא הצליחו לחזור למעגל העבודה ולמעגל החיים והפרנסה קשה עליהם. האתגר של הקורונה הוא גדול, האתגר מול איראן גדול, אבל בסוף אנחנו צריכים להתעסק עם המשפחות הפשוטות ביותר עם מעמד הביניים שנופל ולתת להם יכולות לשרוד בתקופה זו''.

''הדיור הציבורי מאוד חשוב וזועק לשמים וכולם עוצמים עינים, כמו גם נושא הפרנסה וחזרה למעגל החיים . למרות שעיריית באר שבע עושה את כל המאמצים בתחומים רבים, הרשות לא יכולה לקחת הכל על עצמה משום שהיא סובלת מבעיות של מאזן. המדינה צריכה גם לקחת על עצמה את האחריות על התושבים  - ואני קורא לממשלת ישראל אנא סייעו''.

"הייתי מבקש שכל המשפחות שנקלעו לקשיים גדולים בגלל קשיי תשלום  צרכים וחייבים להגיע אתם להסדר בבית המשפט ולא ישר להעביר לטיפול של הוצאה לפועל''.

הכנסת דנה בדוח העוני. ליברמן: "חשוב שנדבר בעובדות ולא בהכללות"

בתוך כך, בוועדת העבודה והרווחה, הוצגו היום (שלישי) נתוני "דו"ח העוני האלטרנטיבי", של ארגון "לתת". לפי יו"ר הוועדה אפרת רייטן-מרום (העבודה), נתוני הדו"ח "משקפים תמונה עגומה ומדאיגה שצריכה להדיר שינה מכולנו. היה כאן חטא מתמשך של עצימת עיניים, במשך שנים, לעניים לא תמיד פרסנו לחמינו, לעניים לא הבאנו בית והעדפנו פעמים רבות להתעלם. רק שיתוף פעולה של כלל המשרדים יכול להביא להבנת עומק הבעיה וראייתם של בני האדם, האזרחים שעבורם אנחנו פועלים ומחוייבים, ואותם אנחנו צריכים לראות כל הזמן לנגד עינינו ולהביא לשינוי שהמדינה זקוקה לו היום אולי יותר מתמיד". 

לדברי שר האוצר, אביגדור ליברמן, "חשוב שנדבר בעובדות ולא בהכללות". תיירות-הפנים הגיעה בשנה האחרונה לרווח שלא היה הרבה שנים, אך התיירות-הנכנסת באמת בבעיה והאוצר יגבש חבילת סיוע שתאושר ביום ראשון הקרוב בממשלה. "קנינו ב-30 מיליון ₪ חבילות סיור לתלמידים וגמלאים, כדי לסייע למורי-הדרך,  ומשתדלים לתת חלופות בעבודות אחרות, והשקענו תקציבי-ענק בהכשרה מקצועית. שיעור התעסוקה והאבטלה היא כמו טרם הקורונה, ועיקר הבעיה של המשק הישראלי כיום – היא מחסור בעובדים". 

שר הרווחה מאיר כהן, הציע לבחון את נתוני דו"ח העוני של הביטוח הלאומי שיגיע בקרוב. לדבריו, בשנה האחרונה הוגדלה קצבת הזקנה ב-70%, נפתחו מועדונים לקשישים בה מוגשת אף ארוחת צהריים חמה, נערכו רפורמות משמעותיות בטיפול בנכים, הורד רף הנכות הנדרש מ-60% ל-40% ועוד.

לפי שרת התחבורה מרב מיכאלי, "הדו"ח מראה את הפגיעה הכלכלית הקשה של הקורונה, וזו סכנה קיומית למדינת ישראל כאשר יש שדרה כה-רחבה של אנשים במצוקה, זו לא צדקה אלא אחריות. ככל שהממשלה מטילה הגבלות לשמירת הבריאות – היא חייבת לפצות את מי הנפגע מהם".

ח"כ יסמין סאקס פרידמן (יש עתיד) נאמה בכנסת בציון יום המאבק בעוני ובאי-ביטחון תזונתי: "שנה אחר שנה אנחנו מציינים את יום המאבק בעוני, והלב נקרע מהידיעה שעבור אלפי ילדים, נשים, מבוגרים וקשישים - זו מציאות יום יומית. מעגל אכזרי שכמעט ואי-אפשר לצאת ממנו". 

"הנתונים והמספרים העולים מדו"חות העוני הם בלתי נתפסים ומצבן של המשפחות היחידניות- ברובן המכריע אימהות – גרוע הרבה יותר. לאורך שנים, הממשלה הזניחה את הדיור הציבורי. זכאים וזכאיות ממתינות שנים ארוכות לדיור".

ממשלת השינוי כבר הצליחה לקדם מספר פעולות,  ביניהן הקצאת תקציב של כ-200 מיליון ₪ למאבק בעוני והגברת הביטחון התזונתי.

"הממשלה שלנו משנה את התפיסה שהייתה רווחת לאורך שנים. אנחנו מעניקים סיוע לנזקקים ומבקשים בפעולות שונות למנוע את הנזקקים של מחר. ישראל שלנו צריכה להיות אור לגויים ולהוביל את המלחמה בעוני וברעב, זאת ההשקעה הכלכלית החכמה ביותר, ולשם כך אנחנו כאן", אומרת ח"כ סאקס פרידמן.


לפי "דו"ח העוני האלטרנטיבי" של ארגון "לתת", בעוד שלפני פרוץ הקורונה 24.1% ממשקי הבית בישראל, שהם 699,000 משקי-בית, היו במצוקה כלכלית, הרי שכיום, כבר 31.6% ממשקי הבית בישראל, שהם 932 אלף משקי-בית, מצויים במצוקה כזאת.

לפי ערן וינטרוב, מנכ"ל הארגון,  633 אלף משפחות בישראל, שהם 21.8% מכלל המשפחות, חיות באי ביטחון תזונתי, מתוכן 292 אלף משפחות חיות באי-ביטחון תזונתי חמור. 774 אלף ילדים (31% מילדי ישראל) מצויים בתנאי אי-ביטחון תזונתי, כאשר 3,186 ₪ הוא הסכום המינימלי הדרוש למשפחה בת חמש נפשות לחודש לרכישת סל מזון בריא. 

מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי: ''אין אזרח-ותיק במדינת ישראל שיימצא בשנה הקרובה מתחת לקו-העוני"

מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי, הדגיש את המידע המעודכן הנאסף במוסד, מכל הארץ ומכל הרשויות, ואת פרסום דו"ח השנתי על ידו המתבסס על מדדים מדעיים ובינלאומיים. בנוסף הדו"ח מתייחס לנושאים פרטניים, ומעניק ערכים כלכליים למחיה-בכבוד, "ואין אזרח-ותיק במדינת ישראל שיימצא בשנה הקרובה מתחת לקו-העוני". לדבריו, העשירונים הראשון והשני שיפרו את מצבם בשנה האחרונה בגלל כל תשלומי-ההעברה שבוצעו בזמן הקורונה, ובנוסף הרפורמות ביחס לאנשים מוגבלויות היו מתחשבות, מתואמות עם ארגוני הנכים ונציגיהם, והיטיבו משמעותית את מצבם. 

מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הדגישה את העוני המובנה של מתמודדי-הנפש, בגלל קשייהם לעבוד בצורה מסודרת וקבועה, וכן את סגירתם של מסגרות לנוער חרדי מתמודד, עידית סילמן (ימינה) ציינה את הענקת-הכלים לעני שהממשלה העניקה כדי לשפר את מצבו, מאזן גנאים (רע"מ) קרא להקים ועדת-מנכ"לים בינמשרדים כדי לקדם את הפתרונות, בעיקר בחברה הערבית, עופר כסיף (הרשימה המשותפת) האשים כי יש אידאולוגיה שמאשימה את העניים במצבם, חברו לסיעה אוסמה סעדי הדגיש את העוני העמוק בחברה הערבית, ואת דו"ח "בסיכוי" בעניין, אורי מקלב (יהדות התורה) ציין את הסיכוי הגבוה של צעיר חרדי לחלות בסכרת – יותר מצעיר אחר, וזאת בגלל המזון הלא-בריא שהוא צורך, מסיבות העוני, ואילו משה אבוטבול (ש"ס) התריע מהשמדת תוצרת חקלאית מסיבות כלכליות – ולדאוג להעבירם לנצרכים.


על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]‬ ​​​​​​​​​​​​​​