הערים היקרות בעולם: תל אביב בצמרת, באר שבע זכתה במיקום מפתיע
בחירתה של תל אביב כעיר היקרה בעולם על מגזין האקונומיסט לא הפתיעה רבים בארץ. ישראל אינה מדינה זולה. היא מדורגת שביעית ביוקר המחיה שלה, מעל מדינות כמו דנמרק ולוקסמבורג. למרות ששער הדולר בישראל נמוך, מה שהופך את השקל לאחד המטבעות החזקים בעולם, ישראל יקרה, עד כדי כך שלא אחת, משתלם לקנות מוצרים מאתרים בחו''ל ולשלם עליהם משלוח ומס – ועדיין, ייצא זול מאשר לקנות בארץ.
הסיבות: מיסוי כבד, רגולציה ועלויות דלק, שינוע יקר, פערי תיווך מטורפים, שכירות ומיסוי על העובדים. המכסים עדיין גבוהים והפעילות הכלכלית מרוכזת במרכז הארץ ומצריכה שינוע יקר על עובדים, מלאים וסחורות. בישראל המזון ממוסה במע''מ. מסים כבדים מוטלים על הדלק. גם סיגריות, משקאות קלים ואלכוהול מהווים מקור הנכסה קל לקופת המדינה.
על פי אתר NUMBEO, המרכז נתוני גולשים, העוברים עיבוד והצלבה, בירת הנגב לא זולה במיוחד וממוקמת במקום ה-26, מעל העיר התאומה שלה, סיאטל שבוושינגטון, ארה''ב, יותר מטוקיו, יפן (הממוקמת 31 בטבלה), לוקסמבורג (מקום 43 בטבלה), ולוס אנג'לס (מקום 55 בטבלה).
מבחינת סל הקניות, באר שבע במקום ה-49 בטבלה. מעל לרובע קווינס בניו יורק, הרבה יותר יקר מהעיר גרץ שבאוסטריה (מקום 119), אבל לא יקרה כמו ביירות, הממוקמת שניה בטבלה. סל הקניות היקר ביותר נמצא בברמודה, מדינה מבוססת תיירות שנאלצת לשנע את מרבית הסחורות שהיא צורכת. סל הקניות הזול ביותר נמצא בקאבול, בירת אפגניסטן.
אפשר להתנחם במחירי השכירות בבאר שבע. האתר לוקח את העיר ניו יורק כבסיס ומעניק לה את הערך 100.
באר שבע ממוקמת 292 בטבלה, עם הערך 22.63, מתחת למנהיים שבגרמניה. מעליה, ערים רבות בארצות הברית ותל אביב, הממוקמת 43 במדד עלות השכירות.
מבחן המילקי: באר שבע מול ברלין
השוונו את באר שבע לברלין, העיר אליה מהגרים ישראלים רבים, לכאורה בגלל מחירי המילקי הזולים. מתברר שברלין לא כל כך זולה, כמו שמציירים אותה.
התחבורה הציבורית בבאר שבע זולה ב-62%. החשמל זול ב-16%. האינטרנט זול ב-27% בהשוואה לברלין הנכספת. השכירות, לדירת 3 חדרים, זולה בבאר שבע בכ-48% בהשוואה לברלין. מחירה של דירה זול ב-38%. עם זאת, השכר הממוצע בבאר שבע נמוך ב-23% בהשוואה לברלין.
מה כן יקר פה בהשוואה לברלין?
גני ילדים (484%), ביגוד (78%), מרבית מוצרי המזון יקרים בכ-50 עד 100%, בירה (יקרה ב-39%), דלק (12%), מכוניות (בכ-50%). גם הריבית על המשכנתאות גבוהה יותר מאשר בברלין – 1.75% מול 4.12%. כוח הקניה של הבאר שבעים נמוך ב-27% מזה של תושבי ברלין.
בחישוב הכללי של עלות המחיה, באר שבע יקרה ב-6.48% מברלין. כוח הקניה נמוך בכ-27% מזה של שכיר בברלין.
עם זאת, צריך לקחת בחשבון עלויות נוספות שלא מצוינות בטבלה: בישראל קיימת מערכת בריאות ציבורית ואיש לא סורב לקבל טיפול, אם לא היה לו ממה לשלם. לכל הישראלים לפחות ביטוח בריאות בסיסי. כמהגרי עבודה במדינה אחרת, כל נושא הטיפול הרפואי עלול להיראות אחרת.
גם המושגים של אשראי מאוד שונים מאלה בישראל ואנשים הרבה יותר זהירים עם הכסף.
בעניין הציות לחוק, הינה דוגמא שמספר לנו אופיר, באר שבעי בעבר, כיום תושב עיירה הסמוכה להמבורג: ''אין דבר כזה להוריד סרטים או קבצים לא חוקיים אצל הגרמנים. אתה מקבל אזהרה וקנס בפעם הראשונה. בפעם השנייה, אתה נחסם לצמיתות. אין צורך להוריד סרטים באופן לא חוקי: אתה יכול להתחבר לכל שירותי הסטרימינג המובילים, יש פה חנויות תקליטים וספרים, זו חוויה תרבותית אחרת''.
''המון דברים שהם נוחים בגרמניה, ברלין היא עיר יפהפייה ותוססת, אני מתגורר ליד המבורג, באזור כפרי, מאוד רגוע ושקט. החיים פה שונים, אמנם בגרמניה עובדים פחות שעות ביום מאשר בישראל, אבל עבודה היא עבודה, עמידה בזמנים היא משהו קדוש וחוזה הוא חוזה. אין 'חפיף'. כשבאתי לשכור את הדירה הראשונה, ליד כל שקע היה שלט קטן עם ההספק, ליד הכיריים צוינה היעילות האנרגטית שלהם, בעל הדירה הקליד במכונת כתיבה את החוזה, שנשא חותם שעווה. יוקר המחיה הוא אחר, אבל גם החיים אחרים''.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]