מיעוט חילוני, 17% חרדים ו-45% ערבים: כך תראה נפת ב''ש ב-2050
עד שנת 2050 הנגב יתמלא. הגידול הצפוי באוכלוסייה יחייב להרחיב יישובים קיימים ולהתאים אותם לאופי התושבים. מטרופולין באר שבע יראה שונה ממה שאנחנו מכירים היום. האוכלוסייה החילונית בישראל תתרכז בגוש דן. בדרום ובצפון יהיה רוב למגזרים החרדי והערבי. בנפת באר שבע, הריבוי הטבעי הגבוה ביותר יהיה של המגזר חרדי ואחריו – הערבי. בקרב הציבור החילוני, הילודה תשמור על קצב אחיד בעשורים הבאים.
הנתונים מתפרסמים במסגרת עדכון תרחישי האוכלוסייה האזוריים של המועצה הלאומית לכלכלה לשנים 2020-2050, בהמשך להחלטת הממשלה 854 מה- 1 במרץ 2021. מטרת פרסום התרחישים היא שהם יהוו בסיס לתכנון אסטרטגי מתואם ומשותף בין משרדי הממשלה השונים. לכן, כל גוף ממשלתי העורך עבודה המבוססת על תרחישי האוכלוסייה האזוריים צריך להניח כנקודת ייחוס את התרחיש המרכזי ולהתייחס אליו במסגרת עבודתו. הנתונים מעדכנים לוח קודם, משנת 2017.
העבודה מציגה שישה תרחישים שונים עבור אוכלוסיית ישראל, בחלוקה לשלוש קבוצות: יהודים שאינם חרדים, חרדים וערבים. עבור כל תרחיש, העבודה מציגה את גודל האוכלוסייה לפי מין וקבוצות גיל חמש-שנתיות בכל אחת מנפות ישראל. ששת התרחישים נשענים על הנחות שונות לגבי ילודה ותמותה (גבוה, בינוני ונמוך), בהתאם להנחות הארציות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, וכן על שתי גישות נבדלות לסוגיית ההגירה הפנימית (הבין אזורית). התרחיש המרכזי הינו תרחיש המבוסס על הנחות ביניים לגבי ילודה ותמותה, ועל כך שההגירה הבין אזורית תואמת את תכנית הבנייה העתידית של דיור לפי התוכנית האסטרטגית לדיור שאימצה הממשלה עד שנת 2040.
נפת באר שבע: כמעט 1.6 מיליון תושבים, החילונים יהוו מיעוט באוכלוסייה
אם היום אפשר לנסוע וליהנות מהמרחבים הפתוחים בנגב, בשנת 2050 נפת באר שבע תהיה הרבה יותר צפופה ועל פי התסריט הבינוני, השמרני, יחיו בה 1.57 מיליון תושבים. 712,000 יהיו ערבים. 273,000 יהיו חרדים. 593,000 יהיו יהודים חילוניים ומסורתיים. בחלוקה לאחוזים: האוכלוסייה הערבית תהווה את הקובצה הגדולה בנפת באר שבע: 45 %. החרדים יהוו 17% מהאוכלוסייה ואילו האוכלוסייה החילונית תהווה 38%.
נפת באר שבע תהפוך צעירה יותר: שכבת הגיל השלטת תהיה צעירים עד גיל 25, בשל הגידול בילודה. גם ישראל לא תראה כפי שהיא כיום: על פי התחזית, האוכלוסייה החילונית של ישראל תתרכז בגוש דן וברצועת החוף. הפריפריה הדרומית והצפונית ישנו את אופיין ויהיה בהן מיעוט חילוני.
נפת באר שבע תצטרך להתאים את עצמה לאופייה של האוכלוסייה: בתים גדולים למשפחות מרובות ילדים, שירותי קהילה מותאמים.
כיום האוכלוסייה היהודית החילונית והמסורתית בנפת באר שבע עומדת על 441,000 איש. על פי התסריט השמרני, בשנת 2050 היא תמנה 593,000. האוכלוסייה החרדית עומדת כיום על 56,000 איש. בשנת 2050 היא תכפיל עצמה כמעט פי 4 ותמנה 273,000 איש. האוכלוסייה הערבית בנפת באר שבע מונה כיום 292,000 איש. בשנת 2050 היא תמנה 714,000.
בהיבט ארצי, האוכלוסייה הערבית תמשיך להוות כ-21% מתושבי ישראל. האוכלוסייה החרדית תגדל על חשבון האוכלוסייה החילונית ותהווה 24% מכלל תושבי המדינה. האוכלוסייה החרדית בנגב תרשום גידול חד – מ-6% כיום, ל-17% ב-2050. האוכלוסייה הערבית תגדל מ-34% כיום, ל-45% ב-2050. האוכלוסייה החילונית בנפת באר שבע תצטמק מ-60% כיום, ל-38% ב-2050.
רק מחוזות תל אביב והמרכז יישארו כחילוניים מובהקים.
אל הדוח הזה יש לצרף תחזיות אחרות, הנוגעות לאזור הנגב, על מנת להבין את האתגרים העצומים בפניהן תעמוד ישראל בכלל- ובאר שבע בפרט. גם אם מחר בבוקר העולם ייגמל מדלקים פוזיליים ותקטין באורח ניכר את פליטת גזי החממה, מידות החום בכדור הארץ ימשיכו לעלות. המודלים השונים מדברים על עליה של כ-2 מעלות בעשורים הקרובים, לצד אירועים אקלימיים קיצוניים. הדבר יאלץ לשנות שיטות בנייה ואת התכנון של המרחב העירוני.
יהיה צורך בהרבה יותר צל ובמרחב ציבורי שיידע להתמודד עם החום. כבר כיום קיימות שיטות המפחיתות את הטמפרטורה ברחובות ומבודדות מבנים מחום וקור. הגידול באוכלוסייה יחייב את הממשלה למצוא פתרונות של דיור ותעסוקה בפריפריה.
גם מערכת הבריאות תצטרך לתת מענה לאוכלוסייה גדולה יותר בנגב. למד הקמתו של לפחות בית חולים אחד נוסף, יהיה צורך לפתור את בעיית זמני ההמתנה הארוכים בהשוואה למרכז לרפואת מומחים וכן להעמיק את החינוך בקהילה לאורח חיים בריא. נכן להיום, תוחלת החיים הנגב נמוכה מאשר במרכז הארץ.
קרא עוד באותו נושא:
מטרופולין ב''ש ב-2040: 1.2 מיליון תושבים, 44 אחוזים מתוכם בדואים
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]