יישובים חדשים יוקמו בנגב? הממשלה מנסה להחיות תוכניות ישנות

בממשלה מבקשים לקדם הקמתם של יישובים חדשים בנגב, אלא שהרעיון - שבדיקה קצרה מעלה שהוא ''קצת'' ישן, לא מלווה בפתרונות בתחומי התעסוקה והביטחון
send whatsapp messsage send FB messsage
יישובים חדשים יוקמו בנגב? הממשלה מנסה להחיות תוכניות ישנות שטח ריק בנגב (צילום: Felagund / CC BY-SA 3.0)

תשעה יישובים חדשים מתוכננים לקום בנגב, האמורים למשוך אליהם כ-150,000 תושבים ממרכז הארץ. מדובר בהחאייה של תוכניות ישנות, שמנהל מקרקעי ישראל (כיום רשות מקרקעי ישראל)  ניסה לקדם לאורך השנים. בעבר, הרעיון זכה לביקורת קשה הן מצד גורמי סביבה והן מצד פעילים חברתיים. הטענה הייתה כי קודם כל יש לחזק את היישובים הקיימים, בראשם באר שבע, לדאוג לפיתוח היישובים הבדואים ורק אחר כך להקים יישובים חדשים. 

כמו עניינים רבים אחרים בנגב, בהם נמל התעופה הבינלאומי (רעיון שמועלה מזה למעלה מ-40 שנה, בעיקר לפני בחירות), מעבר קריית המודיעין של צה''ל (שנדחה פעם אחר פעם), הקמתו של בית חולים שני בבאר שבע ופינוי-בינוי בשכונותיה  הפחות מבוססות של בירת הנגב, גם רעיון היישובים אינו חדש: לפני כמעט שבע שנים, ב-22 בנובמבר 2015, ממשלת ישראל פרסמה את ההחלטה מספר  748, שדיברה על בחינת הקמת יישובים חדשים בנגב. החלטת הממשלה על הקמת יישובים חדשים היא מלפני 18 שנה, החלטת ממשלה 1.1800 מיום 6.12.2004

החלטת הממשלה מלפני שבע שנים דיברה על הקמתם של חמישה יישובים חדשים: יישוב קהילתי - כפרי חדש - "שלח", בסמוך לכביש 211, בין אשלים לפתחת ניצנה, באזור נ"צ 156807537346.  יישוב קהילתי - פרברי חדש - "נווה גוריון", בין רביבים לבין כפר רתמים, ובסמוך לביר הדאג', באזור נ"צ 170789549517.  יישוב קהילתי - "דניאל", צמוד דופן לקריית החינוך האזורית ולכפר השיקומי "עלה נגב"- נחלת ערן, באזור נ"צ 159101580196.  יישוב קהילתי בצמוד למרכז החינוך האזורי של המועצה האזורית מרחבים "אשל הנשיא" באזור נ"צ 171184581629. יישוב קהילתי - פרברי חדש - "דיה", סמוך לכביש 80, מצפון מזרח לערערה באזור נ"צ 207944563538.

כמו כן, החלטת הממשלה ציינה כי יש ''להטיל על משרד הבינוי והשיכון, בשיתוף עם משרד האוצר, משרד הפנים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל ורשות מקרקעי ישראל ובתיאום עם משרדים נוספים הנדרשים, לבצע עבודת מטה מקצועית לצורך גיבוש החלטה בדבר הקמת היישובים המפורטים לעיל, בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה  מס' 1.1800 מיום 6.12.2004 בדבר קבלת החלטה בנושא הקמתם של יישובים חדשים''.

היוזמה הנוכחית מדברת על הקמת יישובים בנגב: תלה, שאמור לקום מצפון ללהבים, קדמת נגב  בין צומת שוקת לערד, עומרית  בין באר שבע לדימונה, ענים  בין צומת שוקת לערד, דיה מצפון לערוער, רמת נבטים  בין אבו-תלול לרמת בקע, כסיףבצומת תל ערד ומבואות ערד, צבר יישובים כפריים.

בנגב תלו בעבר תקוות רבות במעבר צה''ל לנגב, כגורם שייצור מקומות תעסוקה רבים ויקדם שורה ארוכה של תחומים, בהם חינוך ובריאות, שכן מעבר אוכלוסיה חזקה ואיכותית לנגב, שיש לה דרישות גבוהות בתחומים אלה, כמו גם באיכות חיים, יאלץ את הממשלה להשקיע ולשפר את הקיים באיזור.

אלא שכבר לפני שנתיים וחצי, מחקר של אנשי אקדמיה מאוניברסיטת בן-גוריון העריך כי בניגוד לציפיות הגבוהות, לממעבר צה''ל לנגב השלכות שוליות בלבד על תושבי האזור מבחינה חברתית וכלכלית. המחקר הוזמן על ידי משרד המדע הטכנולוגיה והחלל, ונערך בהובלת פרופ' נורית אלפסי מהמחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן-גוריון יחד עם חוקרים ממרכז מחקר ים המלח והערבה ומאוניברסיטת אריאל. המחקר הראה כי הפרויקט הלאומי של העברת בסיסי צה"ל לדרום, שמטרתו לחזק ולפתח את כלל המרחב, למעשה, השפיע מעט מאד על תושבי הנגב.

הקמת היישובים החדשים גם לא נותן מענה לשתי הבעיות העיקריות של באר שבע והנגב: פרנסה וביטחון. לא מדברים על הקמת מקורות תעסוקה, מה שייאלץ אולכוסיות חזקות להמשיך לנסוע למרכז, שם הפרנסה - ולשלשל לקופת המדינה גם אגרת גודש שמנה על הזכות לעבוד.

כמו כן, כאשר ביטחון תושבי הנגב נפגע מגל פשיעה ואלימות, לא בטוח יהיו מי שירצו לעבור להתגורר ביישובים מבודדים, במה שנחשב שטח ההפקר של מדינת ישראל.



על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: gvanim.bs@gmail.com 
​​​​​​​

כתבות נוספות למקרה שפספסת...